Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Ovarele polimicrochistice pot duce la infertilitate dacă nu sunt depistate la timp, dar mai ales dacă nu sunt tratate corespunzător.
Tratamentul acestora se poate face și prin intermediul dietei, susține dr. Sonia Burtic, medic nutriționist, afirmând că o atenție acordată greutății ne poate fi benefică și în alte afecțiuni unde obezitatea este factor de risc, precum în cazul bolilor metabolice.
”Sindromul ovarelor polichistic (SOPC) este legat de o perturbare hormonală, o creștere a hormonilor androgeni, în special testosteronul, în cazul femeilor”, a declarat dr. Sonia Burtic, medic nutriționist, la Vorbește lumea de la Pro Tv.
Cauzele acestei afecțiuni nu sunt cunoscute, însă există câțiva factori care pot duce la SOPC.
”Unul ar fi geneticul, apoi rezistența la insulină și inflamația. Evident, cu geneticul nu putem să lucrăm, însă, pe partea de rezistență și de inflamație noi suntem direct responsabili din cauza obiceiurilor alimentare, a stilului de viață.
Se creează rezistența la insulină și acea stare de inflamație în corp, dar dacă noi suntem vinovați, tot noi suntem cei care putem rezolva această problemă și tocmai aici intervine partea de nutriție.
Oricâte medicamente ai lua, orice tratament ai face, oricât de mult s-ar strădui medicul ginecolog să te ajute, dacă tu, din punct de vedere alimentar, nu faci ce trebuie, nu ai cum să ai rezultatul optim și mai ales când vorbim de infertilitate, acela este de a deveni mamă”, a spus nutriționistul.
Cele mai frecvente semne și simptome ale sindromului ovarelor polichistice (SOPC) includ:
- cicluri neregulate: Menstruația anormală presupune lipsa menstruației sau lipsa menstruației. Poate implica, de asemenea, sângerări abundente în timpul menstruației.
- creșterea anormală a părului: Este posibil să vă crească părul facial în exces sau să vă confruntați cu o creștere abundentă a părului pe brațe, piept și abdomen (hirsutism). Acest lucru afectează până la 70% dintre persoanele cu SOPC.
- acnee: SOPC poate provoca acnee, în special pe spate, pe piept și pe față. Această acnee poate continua și după vârsta adolescenței și poate fi dificil de tratat.
- obezitatea: Între 40% și 80% dintre persoanele cu SOPC suferă de obezitate și au probleme în menținerea unei greutăți sănătoase pentru ele.
- întunecarea pielii: Este posibil să apară pete de piele închisă la culoare, în special în pliurile gâtului, la subsuori, în zona inghinală (între picioare) și sub sâni. Acest lucru este cunoscut sub numele de acanthosis nigricans.
- chisturi: Multe persoane cu SOPC au ovare care apar mai mari sau cu mulți foliculi (chisturi de sac de ovule) la ecografie.
- subțierea părului: Persoanele cu SOPC pot pierde zone întregi de păr de cap sau pot începe să chelească.
- infertilitate: SOPC este cea mai frecventă cauză de infertilitate la femei. Faptul că nu ovulează regulat sau frecvent poate duce la imposibilitatea de a concepe, arată Cleveland Clinic.
Pe lângă acestea, nutriționistul a identificat și alte semne ale sindromului ovarelor polichistice. ”Depresia, anxietatea, pentru vorbim despre dereglare hormonală majoră, tulburări de somn, insomnie”, a mai spus dr. Sonia Burtic.
Astfel, pe lângă faptul că acest sindrom poate duce la infertilitate, medicul nutriționist atrage atenția și cu privire la alte aspecte de care trebuie să ținem cont prn prisma simptomelor acestei afecțiuni.
”Și dacă nu te deranjează neapărat aspectul fizic, kilogramele în plus, ar trebui să avem în vedere că se asociază cu un sindrom metabolic, iar asta înseamnă hiperglicemie, care în timp duce la prediabet sau diabet, trigliceridele crescute, colesterolul crescut și multe dintre aceste femei au și ficat gras non-alcoolic sau steatoză hepatică și se creează un cerc vicios, deoarece duce și la un risc crescut de boli cardiovasculare.
Cele 10-20-30 de kilograme în plus se află pe zona abdominală, care automat se corelează cu un risc crescut de boli cardiovasculare.
În primul rând ar trebui să luăm atitudine pentru sănătate și pe urmă și pentru aspectul fizic, și pentru dorința de a deveni mamă”, a mai spus medicul.
Potrivit medicului nutriționist, alimentația în cazul sindromului polichistic nu este unul restrictiv, pacientele putând mânca orice, însă trebuie să fie atente la unele aspecte esențiale.
”Pentru rezistența la insulină, trebuie să înlocuim, nu să renunțăm, carbohidrații, cei rafinați cu cei integrali.. Adică cu paste integrale, cu orez integral.
Pe de altă parte trebuie să avem grijă la proveniență. Putem să mâncăm și carne, și ouă, orice este proteină animală, dar să avem grijă la proveniență, mai ales în ziua de azi când ceea ce găsim în supermarket, dacă nu alegem ceva bio, vom avea o carne cu mulți hormoni de creștere și antibiotice care ne afectează sănătatea”, a mai spus medicul.
Astfel, nutriționistul a exemplificat cele trei mese principale dintr-o zi, subliniind că aceste mese trebuie respectate, adică pacientele să nu se înfometeze, deoarece în acest mod se susține starea de inflamație, adică exact unul dintre factorii care duc la SOPC.
”Micul dejun va cuprinde pâine integrală, unt, nu trebuie să ne ferim de grăsimi, ci să le alegem pe cele sănătoase, să evităm prăjelile, sosurile, mâncarea superprocesată. Dar, atâta timp cât știm ce să facem, mâncarea este o binecuvântare și nu este dușmanul meu.
Am adăugat și avocado, am pus și ou, care este o proteină de foarte bună calitate, punem și o felie de brânză, și câteva felii de castraveți.
Pentru prânz, ideal ar fi, cât se poate de des, să avem și o ciorbă, de legume, de legume cu carne, la care să adăugăm și iaurt, care este un probiotic. De altfel, recomand consumul sub diverse forme.
Mai avem și cotlet de porc, la grătar sau la cuptor, lângă care adaug fasole verde și porumb. Iară că acest prânz este destul de copios.
Pentru cină, vreau să aleg ceva mai ușor, dar în același timp și gustos: paste integrale cu legume, 60-70 de grame, pe care le vom combina cu ton.
La gustări putem să folosim nuci sau fructe. Să alegem fructele închise la culoare, care sunt mai bogate în antioxidanți, sau fructele de sezon”, a mai spus nutriționistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...