Simptomul comun al tuturor cancerelor urologice, la femei și la bărbați. Conf dr Manu: E periculos și te poate costa viața!

Toaletă
EXCLUSIV
Simptomul, care apare deopotrivă femei și la bărbați, poate fi alarmant și, în timp de de multe ori cauza sa poate fi ușor de tratat, în altele poate ascunde un cancer de rinichi, de căi urinare, de vezică sau de prostată, a explicat, EXCLUSIV la DC Medical, Conf dr Marcian Manu. 

Atunci când descoperiți că aveți sânge în urină – adică aveți hematurie - e foarte important să ajungeți urgent la un medic urolog, a atras atenția conf dr Marcian Manu, la Interviurile DC Medical. Simptomul poate fi cauzat de ceva banal și relativ ușor de tratat, dar în multe, prea multe cazuri, poate ascunde o boală care poate fi fatală!

Ce este hematuria

Hematuria înseamnă prezența sângelui în urină. Sângele eliminat astfel poate proveni de oriunde de la nivelul tractului urinar (rinichi, ureter, vezica urinara sau uretra, chiar și prostată.)

Sângele pe care îl puteți vedea cu ochiul liber se numește hematurie brută. Sângele urinar vizibil numai la microscop (hematurie microscopică) se descoperă atunci când medicul dumneavoastră vă testează urina. Oricum ar fi, este important să se determine motivul sângerării, a punctat conf dr Marcian Manu, șeful Secției de Urologie de la Spitalul Clinic Sanador.

El a dat și câteva exemple, unul mai periculos ca celălalt. „Cea mai importantă și cea mai gravă din punctul meu de vedere este hematuria (prezența urinei în sânge. n.r.), care poate semnifica ceva simplu sau ceva foarte grav. O simplă cistită se poate manifesta ca hematurie, o litiază care migrează, un calcul care se mișcă în rinichi sau în vezica urinară poate genera hematurie, și acestea sunt variantele simple ale hematuriei. Numai că urinarea cu sânge apare cel mai frecvent ca simptom în cancerele aparatului urinar! Adică e vorba de cancerele de rinichi, de cancere de căi urinare, de cancerul de vezică sau de cancerul prostatic. Toate acestea au frecvent ca semn major hematuria. Cum toată lumea vrea să se gândească la varianta simplă, fiecare când are această problemă zice „ei, n-am eu cancer! Am cistită!” Ei, asta e o mare eroare! Și dacă îl ai? Cine face diferența între ele? Nu o face nici farmacistul, nici medicul de familie! O face obligatoriu specialistul”, a subliniat conf.dr. Marcian Manu.

Reputatul chirurg urolog a atras atenția că toate aceste cancere sunt descoperite, în România, de regulă în stadii finale, grave, care sunt foarte greu sau chiar imposibil de operat și tratat, și în mult prea multe cazuri sunt fatale. 

Simptome

Hematuria brută produce urină roz, roșie sau de culoarea pe care o are cola, datorită prezenței globulelor roșii. Este nevoie de puțin sânge pentru a produce urină roșie, iar sângerarea de obicei nu este dureroasă. Cu toate acestea, trecerea cheagurilor de sânge în urină poate fi dureroasă.

Apoi, unele medicamente și anumite alimente, inclusiv sfeclă, rubarbă și fructe de pădure, pot face ca urina să devină roșie. O modificare a culorii urinei cauzată de medicamente, alimente sau exerciții fizice ar putea dispărea în câteva zile. Dar, pentru că nu veți putea face diferența singur între motivele pentru care vă este colorată urina, cel mai bine este să consultați un medic urolog. 

Dacă sunt descoperite în faze incipiente, toate cancerele enunțate mai sus sunt tratabile cu succes!

Cât de periculoase sunt suplimentele care spun că vindecă infecțiile urinare, aflați în video: 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel