Simptome neurologice la aproape jumătate din copiii spitalizați cu COVID: dureri de cap și stare mentală alterată. STUDIU

Aproape jumătate dintre copiii internați din cauza COVID au dezvoltat simptome neurologice, cele mai frecvente fiind durerile de cap și starea mentală alterată, arată un nou studiu. 

44% dintre copiii internați care au fost pozitivi pentru infecția cu SARS-CoV-2 au dezvoltat simptome neurologice, iar acești copii au avut o probabilitate mai mare să aibă nevoie de terapie intensivă decât copiii care nu au prezentat astfel de simptome, potrivit unui nou studiu condus de un medic pediatru-om de știință de la Universitatea din Pittsburgh. 

Cele mai frecvente simptome neurologice au fost cefaleea și starea mentală alterată, cunoscută sub numele de encefalopatie acută. Publicat în Pediatric Neurology (link direct studiu), studiul care relevă aceste constatări preliminare aduce primele informații din partea pediatrică a GCS-NeuroCOVID, un consorțiu internațional multicentric care își propune să înțeleagă modul în care COVID-19 afectează creierul și sistemul nervos.

„Virusul SARS-CoV-2 poate afecta pacienții pediatrici în diferite moduri: poate provoca o boală acută, în care boala simptomatică apare la scurt timp după infecție sau copiii pot dezvolta o afecțiune inflamatorie numită MIS-C la câteva săptămâni după eliminarea virusului”, a spus autorul principal dr Ericka Fink, medic pediatru de terapie intensivă la Spitalul de Copii UPMC din Pittsburgh și profesor asociat de medicină de îngrijire critică și pediatrie la Universitatea din Pittsburgh. „Una dintre marile întrebări a fost aceea dacă manifestările neurologice sunt similare sau diferite la pacienții pediatrici, în funcție de care dintre aceste două afecțiuni au”.

Pentru a răspunde la această întrebare, cercetătorii au recrutat 30 de centre de îngrijire critică pediatrică din întreaga lume. Din 1.493 de copii internați, 1.278, sau 86%, au fost diagnosticați cu COVID acut, iar 215 copii, sau 14%, au fost diagnosticați cu MIS-C sau sindrom inflamator multisistem la copii, care apare de obicei la câteva săptămâni după eliminarea virusului și se caracterizează prin febră, inflamație și disfuncție de organ.

Cele mai frecvente manifestări neurologice legate de COVID-19 acut au fost cefaleea, encefalopatia acută și convulsii, în timp ce tinerii cu MIS-C au avut cel mai adesea dureri de cap, encefalopatie acută și amețeli. Simptomele mai rare ale ambelor afecțiuni au inclus pierderea mirosului, tulburări de vedere, accident vascular cerebral și psihoză.

„Din fericire, ratele mortalității la copii sunt scăzute atât pentru infecția cu SARS-CoV-2 acută, cât și pentru MIS-C”, a spus dr Fink. „Dar acest studiu arată că frecvența manifestărilor neurologice este mare - și poate fi de fapt mai mare decât ceea ce am găsit, deoarece aceste simptome nu sunt întotdeauna documentate în fișa medicală sau la evaluări. De exemplu, nu putem ști dacă un copil are dureri de cap.”

Analiza a arătat că manifestările neurologice au fost mai frecvente la copiii cu MIS-C în comparație cu cei cu SARS-CoV-2 acut, iar copiii cu MIS-C au avut mai multe șanse decât cei cu boală acută să aibă două sau mai multe manifestări neurologice.

Potrivit lui Fink, echipa a lansat recent un studiu de urmărire pentru a determina dacă SARS-CoV-2 și MIS-C acute - cu sau fără manifestări neurologice - au efecte de durată asupra sănătății și calității vieții copiilor după externarea din spital.

„Un alt obiectiv pe termen lung al acestui studiu este de a construi o bază de date care urmărește manifestările neurologice de-a lungul timpului – nu doar pentru SARS-CoV-2, ci și pentru alte tipuri de infecții”, a adăugat ea. „Unele țări au baze de date excelente care le permit să urmărească și să compare cu ușurință copiii care sunt spitalizați, dar noi nu avem o astfel de resursă în SUA”, a arătat ea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel