Shake-uri cu proteine, ai mușchi dar trăiești mai puțin și te îngrași

Masa musculară
Bei shake-uri cu proteine pentru mărirea masei musculare? Asta ți-ar putea reduce durata vieții și te îngrașă. Cercetătorii spun că trebuie să mănânci anumite alimente pentru a varia aportul de proteine și a evita aceste efecte secundare.

Aminoacizii au fost mult timp promovați de comunitățile de fitness și de culturism pentru beneficiile lor în construirea masei musculare. De la pulberile care „garantează" un volum mare, până la snack-barurile care vând shake-uri cu proteine, există tot felul de produse disponibile pentru cei care doresc mai mulți mușchi.

Cu toate acestea, popularitatea proteinelor a însemnat, de asemenea, că sa acordat mai puțină atenție cercetării potențialelor lor efecte secundare negative.

Un nou studiu, publicat alaltăieri în jurnalul Nature Metabolism, realizat de cercetătorii de la Centrul Charles Perkins din cadrul Universității din Sydney, profesorul Stephen Simpson și Dr. Samantha Solon-Biet, sugerează că, în timp ce oferă beneficii pentru construcția musculară, consumul excesiv de aminoacizi cu catenă ramificată (BCAA-uri) care se găsesc în shakeuri cu proteine, pot reduce durata de viață, pot avea un impact negativ asupra dispoziției și pot duce la creșterea în greutate.

Mușchii care „te costă” ani din viață

BCAA-urile din shake-uri sunt excelente pentru creșterea masei musculare, dar studiul arată că ați putea „plăti” pentru asta mai târziu. Cercetările lui Dr. Solon-Biet au investigat rolul complex pe care îl joacă nutriția în medierea diferitelor aspecte ale sănătății metabolice, reproducerii, apetitului și îmbătrânirii.

„În timp ce dietele bogate în proteine și cu conțint scăzut de carbohidrați s-au dovedit a fi benefice pentru funcția de reproducere, au avut efecte negative asupra sănătății la sfârșitul vârstei de mijloc, și, de asemenea, au condus la o mai scurtă durată de viață", a explicat ea.

„Ceea ce a arătat această nouă cercetare este faptul că echilibrul aminoacizilor este important - este mai bine să variați sursele de proteine pentru a vă asigura că obțineți cel mai bun echilibru de aminoacizi".

Schimbă starea de spirit și îngrașă

Studiul în cauză a examinat impactul pe care BCAA-urile alimentare și alți aminoacizi esențiali, cum ar fi triptofanul, l-au avut asupra sănătății și compoziției corporale, la șoareci.

„Suplimentarea BCAA a dus la niveluri ridicate în sânge, care au concurat cu triptofanul, pentru transportul în creier", a explicat directorul Academic al Centrului Charles Perkins și cercetător de la Școala de Științe ale vieții și mediului, profesorul Stephen Simpson.

„Triptofanul este singurul precursor al hormonului serotonină, numit adesea „hormonul fericirii", pentru efectele sale de îmbunătățire a stării de spirit și rolul său în promovarea somnului. Dar serotonina face mai mult decât atât, și acolo apare problema", a spus el.

„Acest lucru a scăzut nivelul serotoninei în creier, ceea ce, la rândul său, a fost un semnal puternic pentru creșterea poftei de mâncare. Scăderea nivelului serotoninei cauzată de consumul excesiv de BCAA-uri a dus la o supraalimentare masivă la șoarecii noștri, care au devenit foarte obezi și au trăit vieți mai scurte", a explicat specialistul.

Șoarecii au fost hrăniți, în grupuri, cu dublul cantității normale de BCAA (200%), cu cantitatea standard (100%), cu jumătate (50%) sau cu o cincime (20%), pe viață. Șoarecii care au fost hrăniți cu BCAA de 200% au crescut consumul de alimente, ceea ce a dus la obezitate și la o scurtă durată de viață.

Creșteți varietatea proteinelor pentru sănătate

Dietetician calificat și nutriționist în domeniul sănătății publice de la Școala de Științe ale Vieții și Mediului din cadrul Universității din Sydney, Dr Rosilene Ribeiro ne recomandă să renunțăm la shake-uri și să mâncăm o gamă variată de proteine.

Este important să se varieze sursele de proteine pentru a obține o varietate de aminoacizi esențiali, printr-o dietă sănătoasă și echilibrată bogată în fibre, vitamine și minerale.

BCAA sunt aminoacizi esențiali prezenți natural în alimentele precum carnea roșie și lactatele, acestea fiind cele mai bogate surse. Puiul, peștele și ouăle sunt de asemenea surse nutritive de BCAA.

Vegetarienii pot găsi BCAA în fasole, linte, nuci și proteine de soia.

Alimentele bogate în triptofan includ semințe și nuci, boabe de soia, brânză, pui, curcan și, absolut interesant, carnea de crocodil.

Ce sunt BCAA-urile

BCAA-urile sunt un grup de trei aminoacizi esențiali - leucină, izoleucină și valină - cel mai frecvent întâlniți în carnea roșie și lapte. Proteina din zer - forma cea mai populară de proteine pentru fitness - este extrasă din produse secundare din lapte și conține niveluri ridicate de BCAA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel