Septicemia, riscuri. Dr. Adrian Marinescu: Pune viața pacientului în pericol

septicemia - FOTO: Freepik@Inquam@Octav Ganea
EXCLUSIV
Septicemia, denumită și sepsis, este o infecție în care organismul răspunde la o infecție severă prin declanșarea unei reacții inflamatorii generalizate. Această reacție poate duce la deteriorarea rapidă a organelor și țesuturilor și poate pune viața în pericol.

Infecția inițială poate să apară oriunde în corp, inclusiv în plămâni, tractul urinar, abdomen sau alte zone. Când această infecție se răspândește în sânge, sistemul imunitar poate reacționa excesiv, eliberând substanțe chimice care duc la inflamație generalizată. Această inflamație poate perturba fluxul sanguin și poate duce la disfuncția organelor.

Septicemia, riscuri

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce este, de fapt, septicemia. Septicemia este o afecțiune medicală gravă, care poate apărea atunci când organismul răspunde la o infecție într-un mod extrem de agresiv, declanșând o reacție inflamatorie sistemică. 

Vezi și: Septicemie: simptome și tratament. Dr. Carmen Dorobăț: Trebuie bine gândit. Poate să existe fără să-l simțim

"Termenul nou și corect e sepsis. Înseamnă infecție generalizată care poate să ducă la afectare organică, chiar multi-organică. Ajungem la sepsisul sever care pune viața pacientului în pericol. Sepsisul înseamnă că o infecție localizată nu e controlată și ajunge mai departe.

Depinde foarte mult de gazdă, adică de pacient. Un pacient care e fragil, vulnerabil, cu boli cronice asociate, cu vârstă avansată, în momentul în care vorbim de un sepsis și prognosticul poate fi nefavorabil. Sepsisul poate fi determinat de orice germene, de bacterii, fără să conteze dacă bacteria e agresivă sau multirezistentă. Depinde de fiecare pacient în parte.

Sepsisul înseamnă un diagnostic pe care îl pune medicul, prin analize de laborator. Îl pune clinic. Lucrurile sunt destul de simple",  a explicat dr. Adrian Marinescu, medic primar Boli Infecțioase, directorul medical al Institutului Matei Balș, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Cât poate rezista Florin Piersic fără stimulator cardiac. Prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu: Atunci se degradează cerebral. Poate are șansa să reziste

Florin Piersic, septicemie

Florin Piersic se află internat într-o stare gravă, cauzată de un sepsis cu originea la nivelul unei proteze totale de genunchi. Proteza a fost îndepărtată și înlocuită cu una provizorie, echipată cu o pompă de antibiotice.

"În urma investigațiilor efectuate la spitalul nostru, având în vedere starea gravă a pacientului Florin Piersic, s-a constituit o echipă compusă din medici ortopezi, ATI, infectioniști și medic cardiolog și s-a decis efectuarea intervenției chirurgicale în regim de urgență.

A fost extrasă proteza de genunchi, s-a practicat asanare extinsă și implantarea unei proteze tip spacer cu caracter temporar, purtătoare de antibiotic.  În prezent pacientul se află în secția ATI, în stare stabilă", transmite asist. univ. dr. Șerban Dragosloveanu, managerul interimar al Spitalului Foișor, într-un comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel