Seniorii, predispuși iarna la hipotermie. Cum poate fi prevenită

Ca sa evitati hipotermia, stati in casa la caldura
În timpul iernii, adulții mai în vârstă sunt expuși unui risc mai mare de a pierde căldură corporală și dezvolta hipotermie potențial letală, avertizează medicii.

Persoanele în vârstă pot pierde rapid căldura corporală și le este mai greu să recunoască semnele, explicat experții Institutului Național american pentru îmbătrânire și Institutul Național american de Sănătate (NIH).

Hipotermia înseamnă o scădere periculoasă a temperaturii corpului. Se poate întâmpla când este rece, în interior sau afară, și corpul nu este capabil să producă suficientă căldură.

Chiar și o scurtă expunere la frig poate duce la hipotermie. Persoanele în vârstă sunt în special vulnerabile, deoarece răspunsul lor la frig poate fi diminuat de condițiile medicale cronice și de anumite medicamente, inclusiv de remediile contra răcelii, au remarcat experții celor două institute.

Somptomele hipotermiei includ: vorbire încetinită sau neclară; somnolență sau confuzie; frisoane sau rigiditate la nivelul brațelor și picioarelor; controlul slab asupra mișcării corpului; reacții lente; puls slab; sau o temperatură de bază a corpului de 35 de grade Celsius sau mai mică.

O temperatură a corpului scăzută poate provoca probleme de sănătate, cum ar fi tulburări ale ritmului inimii și leziuni la rinichi și ficat, potrivit informațiilor dintr-un comunicat de presă al NIH.

Dacă credeți că cineva are semne de hipotermie, sunați la 112 și încercați să duceți persoana respectivă într-un loc mai cald.

Sfaturi pentru a evita hipotermia includ:

- Când sunteți afară în frig, purtați o pălărie, un fular și mănuși. Purtați mai multe straturi de îmbrăcăminte pentru a prinde aerul cald între straturi.

- Alertați-i pe ceilalți când intenționați să vă petreceți timpul în afara și aveți grijă să aveți un telefon mobil complet încărcat cu dvs.

- Păstrați-vă casa caldă. Setați termostatul la cel puțin 18 de grade Celsius. Chiar și casele de la 14-18 grade se poate declanșa hipotermie la adulții mai în vârstă.

- La domiciliu, purtați lenjerie de corp lungă sub haine, șosete și papuci. Folosiți o pătură pentru a vă păstra picioarele și umerii calzi și purtați o căciulă în interior dacă e frig.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel