Semințele de dovleac, sursa de vitamine, minerale și grăsimi bune. Uleiul, benefic și pentru față sau păr

Semintele de dovleac, sursa de vitamine. FOTO Pexels @ Karolina Grabowska
Semințele de dovleac și uleiul obținut din acestea, benefice pentru sănătate și frumusețe.

Semințele de dovleac sunt o sursă de vitamine, minerale, dar și grăsimi, având beneficii atât pentru sănătate, cât și pentru frumusețe, notează The Healthy. Semințele pot fi consumate ca atare, dar și în salate ori smoothie-uri sau sub formă de ulei.

Uleiul de semințe de dovleac presat la rece provine din semințele de dovleac decojite și este utilizat în mod obișnuit pentru gătit.

Este uleiul din semințe de dovleac bun pentru tine?

Deloc surprinzător, semințele de dovleac, împreună cu uleiul lor, conțin substanțe nutritive, la fel cum este leguma în forma sa originală.

”Dovleceii conțin o cantitate mare de vitamina A datorită culorii lor portocalii bogate, așa că, în esență, acesta este lucrul pentru care primesc cele mai multe laude, dar când vine vorba de sursa lor de grăsime, aceasta conține, fără îndoială, mai mulți nutrienți pe porție”, spune Gabrielle Mancella, nutriționist din Orlando (SUA).

Doar o lingură de ulei de semințe de dovleac este, de asemenea, plină cu majoritatea electroliților de care adulții au nevoie, care includ potasiu, magneziu, calciu și fosfor, ceea ce îl face un mecanism excelent pentru promovarea hidratării, spune Mancella.

”Îl puteți adăuga la apă sau la smoothie-uri pentru a vă asigura că obțineți cele mai multe minerale din dieta dumneavoastră, [ajutând în același timp să îndepărtați] balonarea și retenția de apă”, spune ea. ”De asemenea, conține zinc, care poate ajuta sistemul nostru imunitar pentru a ne pregăti mai bine pentru perioadele de boală”.

Uleiul din semințe de dovleac conține, de asemenea, 3 grame de grăsimi mononesaturate și 7 grame de grăsimi polinesaturate, ambele grăsimi sănătoase pentru inimă, pe lingură, spune Amy Gorin, nutriționist dietetician  din Stamford (Connecticut, SUA), potrivit sursei citate.

Beneficiile uleiului din semințe de dovleac pentru sănătate

Uleiul din semințe de dovleac are o varietate de efecte pozitive asupra sănătății.  Un astfel de exemplu este sănătatea urinară. Un studiu publicat în Journal of Traditional and Complementary Medicine a constatat că persoanele care au luat între 500 și 1.000 de miligrame dintr-un extract de ulei din semințe de dovleac au observat o îmbunătățire a simptomelor vezicii urinare hiperactive după 12 săptămâni, inclusiv a urinării în timp ce dormeau noaptea.

În mod similar, unii consideră că uleiul din semințe de dovleac este o opțiune de tratament alternativ sau un supliment pentru prostata mărită (hiperplazia benignă de prostată), care poate provoca durere și bloca fluxul de urină.

Un studiu publicat în Nutrition Research and Practice a analizat 47 de persoane pe parcursul a 12 luni cu o prostată mărită. Aceștia au constatat că persoanele care se confruntau cu această afecțiune au observat o îmbunătățire a simptomelor lor atunci când au luat uleiuri din semințe de dovleac și palmetto, fără efecte secundare negative.

Alte cercetări au constatat, de asemenea, că uleiul din semințe de dovleac, care este o grăsime nesaturată sau ”bună”, poate contribui la promovarea sănătății inimii, precum și la scăderea colesterolului, potrivit revistei Circulation, citată de The Healthy.

”Există, de asemenea, cercetări care sugerează că uleiul din semințe de dovleac poate ajuta la creșterea nivelului de colesterol HDL 'bun' la femei", spune Gorin. ”Într-un studiu, femeile care au trecut prin menopauză și care au primit zilnic ulei din semințe de dovleac timp de trei luni au avut niveluri mai ridicate de HDL și niveluri mai scăzute ale tensiunii arteriale diastolice”.

Uleiul din semințe de dovleac are și alte beneficii potențiale. Studiile pe animale din revista Nutrition and Cancer au sugerat că poate ajuta la prevenirea cancerului de sân. Cu toate acestea, în prezent nu există cercetări care să confirme acest beneficiu la om.

Uleiul din semințe de dovleac bun pentru păr și piele

Dacă sunteți în căutarea unor soluții pentru creșterea părului, uleiul din semințe de dovleac ar putea merita încercat, deoarece a fost legat de acest beneficiu la bărbați.

”Uleiul din semințe de dovleac are, de asemenea, activitate antimicrobiană și a fost promovat ca un tratament local benefic pentru acnee”, spune Patricia Farris, MD, dermatolog din Metairie, Louisiana.

Vezi și: Colesterolul: ce rol are, de fapt. Medicamentele de scădere a colesterolului, PERICOL pentru ficat și RISC de ateroscleroză

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel