Seleniul ar putea reduce riscul de osteoporoză

Un studiu recent din China descoperă o asociere între aportul dietetic de seleniu și riscul de osteoporoză. Deși autorii nu pot determina dacă legătura este cauzală, ei solicită mai multe investigații.  

Un nou studiu întreabă dacă aportul de seleniu ar putea lega de riscul osteoporozei.
De-a lungul vieții, corpul descompune continuu osul, îl reabsoarbe și îl reface. În osteoporoză, reformarea oaselor nu poate ține pasul cu rata de descompunere osoasă, notează Medical News Today.

Acest proces înseamnă că, în timp, oasele devin mai slabe și mai predispuse la fractură. Osteoporoza afectează predominant adulții în vârstă și, la nivel global, aproximativ 200 de milioane de oameni de sursă încredințați au osteoporoză.

Afecțiunea afectează aproximativ 1 din 3 femei de peste 50 de ani, în timp ce 1 din 5 bărbați vor avea fracturi la care se referă osteoporoza în timpul vieții.

Există câțiva factori de risc pentru osteoporoză pe care oamenii nu îi pot evita, cum ar fi avansarea în vârstă și a sexul. Dar experții au identificat, de asemenea, unii factori de risc modificabili, de exemplu, fumatul și consumul de alcool.

Oamenii de știință cred, de asemenea, că factorii alimentari ar putea juca un rol. Până în prezent, cele mai multe cercetări privind nutriția și osteoporoza s-au concentrat pe sursa încredințată de calciu din cauza rolului său pivot în sănătatea oaselor.

Autorii celui mai recent studiu consideră însă că alți micronutrienți ar putea influența riscul de osteoporoză. Au decis să se concentreze pe seleniu. Oamenii de știință și-au publicat rezultatele în revista BMC Muscleoskeletal Disorders.

Ce este seleniul?

Seleniul este un mineral esențial pentru sănătatea umană. El joacă un rol în multe sisteme ale organismului și este prezent într-o gamă largă de alimente, inclusiv pește, crustacee, carne roșie, boabe, ouă, pui, ficat și usturoi.

Deși o serie de studii anterioare au analizat impactul seleniului asupra osteoporozei, dovezile nu au fost concludente.

Pentru a rezolva acest decalaj din cunoștințele noastre, ultimii cercetători au preluat date de la 6.267 de participanți care au vizitat Departamentul Centrului de Examinare a Sănătății din Spitalul Xiangya, Universitatea Centrală din Sud, China.

Asistentele înregistrate s-au angajat cu toți participanții și au colectat informații despre stilul lor de viață și demografia. Toți participanții aveau 40 de ani sau mai mult și completau chestionare detaliate privind frecvența alimentelor.

De asemenea, este important să se ia în considerare și alți parametri care pot influența osteoporoza, cum ar fi băutul, starea fumatului, indicele de masă corporală (IMC) și nivelul activității fizice.

Seleniu și osteoporoza

În general, osteoporoza a fost prezentă la 9,6% dintre participanți - 2,3% la bărbați și 19,7% la femei. Folosind datele chestionarului, oamenii de știință au împărțit participanții în patru grupuri, pe care le-au clasificat pentru cel mai mare și cel mai mic aport de seleniu.

După cum se așteptau, persoanele cu cel mai scăzut nivel de seleniu alimentar aveau cel mai mare risc de a dezvolta osteoporoză. Autorii au observat o relație de răspuns la doză; cu alte cuvinte, aportul de seleniu a avut o corelație negativă cu riscul de osteoporoză - cu cât este mai consumat un individ, cu atât riscul lor este mai mic.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel