Secțiile de neonatologie, dotate cu incubatoare. Rafila: Ne dorim copii sănătoși

sectiile de neonatologie - FOTO: Pexels@Vidal_Baliero_Jr.
Secțiile de neonatologie din țară vor fi dotate cu incubatoare pentru copiii născuți prematur.

Secțiile de neonatologie se află într-un proces de modernizare.  Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, la evenimentul de dotare a secţiei de neonatologie a Spitalului Universitar, că există întârzieri majore în ceea ce privește implementarea unor proiecte din sistemul medical.

”O să vedem cum vom putea să facem acest lucru. Ele nu trebuie să existe fizic ca și paturi, trebuie să existe și finanțare pentru ele și, un lucru extrem de important, echipamente care să deservească aceste paturi de neonatologie.

Dacă discutăm de copii prematuri, sau copii cu anumite malformații care necesită intervenții foarte complicate. La Marie Curie există un astfel de sector unde se face și chirurgie cardiovasculară pentru nou-născuți. E clar că trebuie să continuăm eforturile. Ministerul Sănătății a cumpărat câteva sute de echipamente. Contractul este încă în derulare.

A început în 2016 și am reușit abia anul trecut și anul acesta să aducem câteva zeci de incubatoare de diverse tipuri în spitalele din România. Este o prioritate pentru că discutăm despre copii.

Ne dorim cât mai mulți copii în România, ne dorim copii sănătoși pentru ca părinții lor să îi poată crește fără să aibă probleme în ceea ce privește dezvoltarea lor”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății la Spitalul Universitar de Urgență București.

Vezi și: Dr. Preda, despre cel mai MIC copil născut prematur: M-a impresionat! Laptele matern SALVEAZĂ un prematur

Parteneriat cu Salvați Copiii

Ministerul Sănătății va încheia parteneriate în vederea identificării nevoilor din secțiile de neonatologie.

”Intenționăm să semnăm un parteneriat cu Salvați Copiii, prin care să putem să facem o evaluare a numărului de paturi și de echipamente încât să putem să continuăm acest proiect”, a mai precizat sursa citată.

De altfel, organizația Salvați Copiii este implicată în genul acesta de proiecte. De-a lungul timpului mai multe incubatoare au fost donate spitalelor din țară.

Vezi și: De ce face icter nou-născutul. Dr. Preda despre fototerapie: Intră la solar, cu ochii acoperiți. 95% dintre bebeluși fac icter

Prematuritatea, legată de un scor Apgar scăzut?

Dr. Cornelia Preda a vorbit despre scorpul Apgar, despre cine îl pune și ce reprezintă acea notă primită la naștere. 

Scorul Apgar reprezintă un sistem standard de evaluare clinică rapida a nou-născutului, ce se realizează imediat după naștere. Mai exact, scorul Apgar este nota pe care o primește bebelușul la naștere și care-l ajută pe medicul neonatolog să decidă dacă nou-născutul are nevoie de tratament imediat, în primele momente de viață.

"Prematurii sunt în definitiv copiii care au cele mai multe probleme, nu neapărat din cauza scorului Apgar. Deși, mai ales prematurii veniți din sarcini neinvestigate au risc că aibă și hipoxie la naștere, dar din cauză că organele lor nu sunt maturate și de multe ori, odată ce sunt în afara uterului, se dezvoltă poate cu probleme ulterior.

De aceea, au nevoie de o susținere foarte mare, ca aceste organe imature să se dezvolte cât mai mult în apropierea a ceea ce se întâmpla intrauterin", a spus dr. Dr. Cornelia Preda.

Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel