Secretul unui ou fiert perfect. Cum...
Vezi și: De ce să pui un bol cu sare pe calorifer. Trucul care te salvează în nopțile de iarnă
O abordare inovativă în gătitul ouălor promite să îmbunătățească atât gustul, cât și valoarea nutrițională a acestora. O echipă de cercetători de la Universitatea din Napoli Federico II din Italia a descoperit un mod revoluționar de a găti ouăle perfect. După ce au cerut ajutorul unui computer pentru a concepe metoda optimă, aceștia au ajuns la concluzia că o abordare mai sofisticată ar putea să fie cheia.
"Gălbenușul și albușul ouălor se gătesc la temperaturi diferite – aproximativ 85°C pentru albumen și 65°C pentru gălbenuș. Acest lucru face ca procesul convențional de fierbere să nu fie ideal pentru niciunul dintre componente", au explicat cercetătorii, potrivit Express.
În urma simulărilor efectuate, aceștia au ajuns la o metodă inovatoare, cunoscută sub numele de "gătirea periodică".
Ou fiert - FOTO: Freepik@arikhajar
Metoda propusă presupune alternarea oului între o oală cu apă clocotită, la 100°C, și un bol menținut la 30°C. Ouăle trebuie să fie transferate dintr-un recipient în celălalt la fiecare două minute, pe durata a 32 de minute.
Cei dispuși să urmeze cu răbdare această rețetă vor fi recompensați cu un ou fiert uniform, care nu doar că va avea o consistență optimă, dar va conține și mai multe substanțe nutritive decât ouăle fierte prin metodele convenționale sau sous-vide.
Vezi și: Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
Vezi și: Interacțiuni periculoase între medicamente și alimente. Combinația de care trebuie să te ferești
Vezi și: Tusea post-COVID, legată de disfuncții neurologice. Ce rol are creierul în mecanismul tusei
Analizele chimice au arătat că gălbenușurile ouălor gătite periodic conțin mai mulți polifenoli, micronutrienți cu potențiale beneficii pentru sănătate. Aceste ouă sunt asemănătoare cu cele gătite sous-vide, având un gălbenuș moale, în timp ce albușul are o consistență între cea a unui ou fiert moale și un ou gătit sous-vide.
Cercetătorii care au testat această metodă pe o gamă variată de ouă au concluzionat că "metoda de gătire periodică nu doar că optimizează textura și nutrienții ouălor, dar de asemenea promite aplicații culinare inovative și tratamente de materiale".
În articolul lor publicat în jurnalul Communications Engineering, aceștia au lăudat ouăle ca fiind "cele mai amuzante și versatile ingrediente cu care poți lucra".
"Cei care gătesc ouă sunt provocați de structura lor în două faze: albumenul și gălbenușul necesită temperaturi diferite. Separarea sau stabilirea unei temperaturi de compromis, care poate afecta siguranța alimentară sau preferințele de gust, sunt opțiunile de care dispunem. Prin modelare matematică și simulări ulterioare, am reușit să proiectăm metoda inovatoare de gătire, respectiv gătirea periodică", au adăugat cercetătorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Secretul unui ou fiert perfect. Cum...
De ce unii consumatori de alcool...
De ce să pui un bol cu sare pe...
Interacțiuni periculoase între...
Complicația bizară a COVID care...
Cel mai periculos an din viața unui...
Ți-a povestit cineva vreodată ceva...