Această vitamină îți protejează...
Impactul traumelor din copilărie poate să dureze întreaga viață, mai mult decât atât, îi poate face pe actualii să se simtă ca o umbră a ceea ce au fost, notează Science Alert.
Potrivit unui studiu efectuat pe aproape 78.000 de femei din Norvegia s-a descoperit că experiențele din copilărie, în special expunerea la abuzuri emoționale, sexuale și fizice în copilărie, pot contribui la riscul de scleroză multiplă (SM), o boală autoimună care afectează milioane de oameni din întreaga lume.
”Abuzul, neglijarea și disfuncțiile din gospodărie sunt tipuri extreme de stres”, explică o echipă de cercetători medicali într-o nouă lucrare, condusă de primul autor, Karine Eid, de la Spitalul Universitar Haukeland din Norvegia.
În timp ce stresul cronic este legat de o sănătate mentală și fizică precară, iar evenimentele stresante din viață pot declanșa crize ale bolii la persoanele care trăiesc cu scleroza multiplă, o mare necunoscută este dacă experiențele traumatice din copilărie s-ar putea manifesta ani mai târziu ca un risc crescut de a dezvolta scleroza multiplă, care, ca multe boli autoimune, este adesea neînțeleasă și dificil de diagnosticat.
De altfel, un studiu de referință din 2009 realizat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a constatat asocierea dintre persoanele care au fost supuse abuzurilor în copilărie și faptul că acestea au fost spitalizate pentru oricare dintre cele peste 20 de boli autoimune, odată cu trecerea anilor.
În cazul SM, mai exact, sistemul imunitar al organismului atacă în mod eronat celulele nervoase, distrugând stratul protector de mielină care le înconjoară, ceea ce poate duce la dureri cronice, spasme musculare, amorțeală și chiar pierderea vederii.
Pentru a investiga legăturile dintre scleroza multiplă și traumele din copilărie, cercetătorii au încrucișat datele unui studiu norvegian, care a urmărit femeile însărcinate din perioada 1999 până în 2018, cu înregistrările spitalicești și cu un registru național al diagnosticelor de scleroză multiplă din Norvegia.
Astfel, femeile expuse la abuz emoțional și sexual înainte de vârsta de 18 ani au avut un risc crescut de a dezvolta scleroza multiplă mai târziu în viață, a constatat analiza.
Dintre cele 300 de femei din studiu care au dezvoltat SM, aproape 25% au raportat un istoric de abuz în copilărie atunci când au fost recrutate pentru studiu.
Legătura dintre traume și SM a fost cea mai pronunțată în rândul femeilor care au suferit abuzuri sexuale (65% risc sporit de a dezvolta SM) și la cele expuse la mai multe tipuri de traume (între 66 și 93 % risc sporit).
Potrivit Healthline, scleroza multiplă este o afecțiune progresivă, de tip autoimun. Din păcate, boala afectează în special persoanele tinere, iar cauzele bolii sunt necunoscute. Persoanele care suferă de scleroză multiplă au teaca de mielină a neuronilor afectată.
Teaca de mielină are un rol fundamental în transmiterea impulsurilor nervoase și protecția neuronilor. Procesul de demielinizare a neuronilor (distrugerea tecii de mielină) va da naștere tulburărilor neurologice specifice sclerozei multiple.
Gravitatea simptomelor diferă de la o persoană la alta și sunt diferite în funcție de stadiul bolii. Femeile sunt mai des diagnosticate cu scleroză multiplă față de bărbați. Unele studii arată că deficitul de Vitamina D la femei joacă un rol important în apariția sclerozei multiple.
Oboseala este o manifestare care apare la un număr foarte mare de bolnavi. De obicei, aceasta se referă atât la stare de somnolență, cât și la slăbiciune musculară, care va evolua cu dificultăți în mișcare, ataxie (incapacitatea de coordonare a mișcărilor), spasme musculare și dificultăți de menținere a echilibrului. Alte simptome asociate sclerozei multiple sunt:
-retenție urinară;
-probleme de vedere;
-probleme de vorbire;
-dificultăți în înghițire;
-durere musculară și tremurături;
-tulburări cognitive.
Diagnosticul sclerozei multiple este stabilit doar de către medicul specialist în urma unui examen amănunțit și a testelor speciale de diagnostic. Există diverse metode de diagnostic care pot detecta scleroza multiplă. Acestea se referă la examene imagistice (RMN, CT), teste de sânge sau puncție lombară. (Citește mai departe AICI)
Vezi și: Dieta KETO, sănătate curată. Cum te scapă de scleroza multiplă și de OBOSEALĂ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...