Scarlatina: cauze, simptome, diagnostic, tratament. Cât de CONTAGIOASĂ este și ce complicații dă

scarlatina FOTO: Pexels @anna shvets
Scarlatina: ce o determină, cum se manifestă și ce tratament există? Cât de contagioasă este boala?

Scarlatina este o boală infecțioasă și contagioasă determinată de o bacterie, care apare mai ales în perioada copilăriei.

Cauze

Studiile medicale arată că scarlatina este determinată de streptococul beta-hemolitic din grupul A, bacterie intens toxigenă, care se transmite de la o persoană la alta pe cale respiratorie.

Bacteria poate trăi în mod normal în organismul omului, fără a determina probleme de sănătate. În anumite situații, bacteria se multiplică pe piele, la nivelul gâtului sau al nasului, iar toxina eritrogenă din streptococul beta-hemolitic va declanșa o serie de tulburări în organism. 

Simptome

Scarlatina poate apărea și la adulți, dar cei mai afectați sunt copiii cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani. Perioada de incubație variază de la 2 la 5 zile, iar după aceasta apare inițial febra, frisoane, dureri de cap și angina sau amigdalita. Aceasta se manifestă prin durere în gât, inflamație, înroșirea amigdalelor și adenopatie (mărirea în volum a ganglionilor de la nivelul gâtului.

Ulterior, apar petele pe piele caracteristice bolii, sub forma eritemului (pete roșii mici) la nivelul mâinilor, palmelor, feței, axilelor și ulterior se extind. Obrajii copiilor bolnavi devin roșii și are loc un proces de descuamare a limbii.

Boala se transmite ușor de la un copil la altul prin contactul direct cu leziunile de pe piele specifice sau pe cale aeriană, în urma tusei, strănutului sau vorbitului.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul de scarlatină este pus de către medicul infecționist în urma exsudatului faringian. Există și teste rapide, dar acestea nu sunt la fel de precise ca exsudatul faringian. Instituirea tratamentului cât mai repede este necesară pentru prevenirea complicațiilor bolii. Scarlatina se poate complica cu otită, meningită, poliartrită, sinuzită și, nu în ultimul rând, cu reumatism articular acut.

Boala se tratează cu antibiotice care au eficacitate împotriva streptococului beta-hemolitic, în special cele din clasa penicilinelor. Pe lângă antibiotic, se mai folosesc substanțe antipiretice pentru oprirea febrei, medicamente antiinflamatoare, substanțe analgezice pentru combaterea durerii. Persoanele bolnave sunt sfătuite să se odihnească și să se hidrateze corespunzător pentru grăbirea vindecării.

Vezi și: Varicela: De ce a REAPĂRUT în România, simptome, tratament și ce e INTERZIS să faci dacă ai. Dacă purtăm ROȘU "explodează" boala: mit sau realitate?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel