Scandalul impostorilor din Sănătate: Fizician renumit, băgat aiurea în scandal. EXCLUSIV

Radioterapia, desi tratament decontat, nu e accesibila tuturor bolnavilor de cancer din Romania. Avem puține centre și puțini specialiști. FOTO: Cancer Research UK
EXCLUSIV
Astăzi am aflat cu stupoare că ar exista în spitalele de stat și private din România, cel puțin 8 fizicieni medicali care ar practica această meserie fără să fie pregătiți pentru ea. Între numele vehiculate, însă, a fost „aruncat” cu dezinvoltură  și cel al unui cunoscut fizician, posesor de două doctorate și cu o lungă listă de specializări și acreditări: Mihai Teodor Dumitrache. El este coordonator grup fizicieni medicali, Expert Fizică Medicală – Radioterapie la Spitalul Militar din Capitală.

Vicepreședintele unei organizații puțin cunoscute, Colegiul Fizicienilor Medicali din România, Marin Bodale, a ieșit astăzi public cu o veste bombă: 8 fizicieni medicali muncesc fără să aibă dreptul în spitalele din România. La toate posturile TV unde a fost invitat, domnul în cauză a susținut că 8 fizicieni medicali muncesc fără să fie specializați pe astfel de posturi în spitale mari, de stat și private. Printre ei, spunea acesta, ar fi vorba și de un fizician de la Spitalul Militar din București, identificat ulterior ca fiind dr. Mihai Teodor Dumitrache. În isteria generală provocată de Scandlaul medicilor impostori, toată lumea a preluat știrea și a dat-o mai departe. Inclusiv noi. 

Dovezile?

Numai că nu a fost publicată nicio dovadă! Iar în cazul lui Mihai Dumitrache e ușor să obții dovezi. În primul rând, întrebi la spitalele unde lucrează sau a lucrat. 

„Mihai Dumitrache unul dintre cei mai buni fizicieni medicali din țară. Este membru în comisia de specialitate de la Ministerul Sănătății. Are două doctorate și zeci de specializări! De trei ani de zile muncește pe brânci ca să construiască un nou buncăr de radioterapie la Spitalul Miliar! Are toate certificările posibile și multe la care nici nu v-ați gândi. Sub nicio formă numele lui nu avea ce căuta în așa ceva. În plus, cine este acest Colegiu al Fizicienilor Medicali? Că înțeleg că nu este echivalent, așa cum poate să pară după nume, cu Colegiul Medicilor sau altă organizației profesională", au dezvăluit, EXCLUSIV pentru DC MEDICAL, surse din Spitalul Militar Carol Davila din București.

Același fizician Mihai Dumitrache a colaborat și cu Institutul Oncologic București, de unde mai mulți medici - la fel ca și colegii lui de la SPitalul Militar - doresc să-și păstreze anonimatul doar pentru că nu vor ca numele lor să fie alăturat isteriei generale create de scandalul impostorilor, ne-au confirmat informațiile.

„E un om ireproșabil! Extraordinar de competent, face proiecte, se străduie, se zbate, nu are ce căuta în scandalul acesta. Voi vă gândiți că vorbim de radioterapie? Că România are un deficit uriaș de clinici și specialiști de radioterapie și că un scandal din acesta, iscat, așa, din voleu, fără să fie verificat și răsverificat, poate distruge secții întregi? Unde o să trimitem pacienții aceștia, dacă se închid secțiile pentru verificări sau nu mai pot funcționa pentru că angajații incriminați, până nu își „spală" numele pătat aiurea, vor fi obligați să nu muncească? Cine o să preia zeci, poate sute de pacienți? Pentru că vorbim de 8 fizicieni incriminați, din 8 centre diferite!", ne-a spus, revoltat, unul dintre medici.

Ce condiții se impun la angajare

Condițiile impuse de lege pentru ca o persoană să poată fi fizician medical sunt drastice. Pentru a putea fi angajat ca fizician medical, a concura la un concurs pentru un post și a semna un contract de muncă cu o instituție medicală din România, de stat sau privată, o persoană trebuie să respecte următoarele reguli:

- Să aibă Diploma de licență în fizică medicală / fizică sau echivalent (matematică, informatică, chimie fizică, inginerie electronică, electrică sau mecanică);

- Să aibă Diplomă de master în fizică medicală (biofizica medicală) sau adeverință care să ateste absolvirea unui program de master în fizică medicală (biofizică medicală), musai cu un examen de dizertație susținut și promovat; La fel și în cazul unui doctorat. 

- Să aibă Autorizație de liberă practică emisă de Ministerul Sănătății / Direcția de Sănătate Publică (DSP) – valabilă;

- Să aibă Permis de exercitare nivel 3 – emis de CNCAN, care să fie valabil pentru domeniul radioterapie;

- Să aibă cel puțin un Curs de radioprotectie postuniversitar, nivel 3, domeniul - fizică de radioterapie, avizat CNCAN;

- Să fi avut minim 3 ani vechime ca fizician medical.

Pe lângă aceasta, la dosar trebuie să depună – condiții specifice suplimentare (opționale) -Diplome/certificate de participare cursuri de profil pentru radioterapie (ESTRO, IAEA, EFOMP etc), care să fie în concordanță cu dotarea din laboratorul de terapie cu energii înalte al Secției de Radioterapie unde vrea să se angajeze.

Supraspecializările lui Mihai Dumitrache

O simplă lectură a CV-ului lui Mihai Dumitrache, care este public, pe pagina Spitalului Militar București, ne arată cu cine avem de-a face:

- din 2015 până în prezent, dr. Mihai Dumitrache este Expert Fizica Medicală (domeniul radioterapie) și Coordonator departament fizică medicală, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila" – Departamentul Radioterapie.

- înainte de asta, între 2013 și 2015, a lucrat în contract part-time, consultant extern, ca Expert în Fizică Medicală ( tot domeniul radioterapie) la Institutul Oncologic București „Dr. Al. Testioreanu".

- Doctoratul în fizică și l-a făcut între 2009 și 2015, la Universitatea din București, dar mai are un doctorat în științe inginerești, luat între anii 2003 – 2010.

Pe lângă toate acestea, dr. Mihai Dumitrache este membru în:

- AAPM (The American Association of Physicists in Medicine, din 2017),

- membru în Comisia de Oncologie a Ministerului Sănătății OMS nr. 127/29.01.2018 (2017-prezent),

- Membru în Grup Tehnic de Lucru al Ministerului Sănătății pentru Radioterapie OMS nr. 395/01.04.2015 (2015-prezent) pentru proiectul "Health Sector Reform – Improving Health,

- activează în „System Quality and Efficiency Project" (Ministry of Health - World Bank - IBRD 8363-RO) (2015-prezent),

- membru al Societății Fizicienilor Medicali din România (din 2014),

- membru al ESTRO (European Society for Radiotherapy and Oncology, din 2010),

- membru al Societății Române de Radioterapie (din 2010).

Lista cu foarte multele specializări:

Dacă aceste informații nu sunt suficiente, urmează lista acreditărilor pe care le deține fizicianul de la Spitalul Militar. Din care redăm doar o parte din prima pagină (da, sunt 2 pagini pline de specializări, găsiți CV-ul aici), în virtutea argumentației:

- Permis nivel 3 emis de CNCAN pentru expert fizică medicală (domeniul radioterapie),

- Permis nivel 2 emis de CNCAN pentru desfasurarea de activitati in domeniul nuclear (AP, SI),

- Are autorizație de liberă practică emisă de Ministerul Sănătății,

- Certificate of participation at the European School of Medical Physics -2006, Archamps, France,

- Certificate of participation at the European School of Medical Physics – 2007, Archamps, France,

- Certificate of attendance at the Radiotherapy Society Conference – 17-19 September 2009, Brasov, Romania,

- Certificate of attendance at Elekta XiO training, 19-23 July 2010, Freiburg, Germany,

- Certificate of attendance at National Training Course in Individual Dosimetry for Neutrons IAEA/CNCAN – 6-10 December 2010, Bucharest, Romania (...). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel