Scandal moașe, lege și facultăți de moașe în aer

Scandalul diplomelor false de care ar fi beneficiat unele asistente medicale, a repus pe tapet proiectul de lege privind exercitarea profesiei de moaşă în România, care se va discuta astăzi la Senat. În prezent, moașele sunt formate doar de către facultățile de Medicină, însă aceste unități de învățământ dedicate lor sunt pe cale de dispariție, iar în multe spitale din țară lucrează asistenți medicali cu postliceală, în locul moașelor. În acest context, moașele vor să-și înființeze un Colegiu Național al Moaşelor din România, care să le reglementeze profesia și să le reprezinte mult mai bine.

Două asociații de profil, Asociaţia Moaşelor Independente și Asociația Moașelor din România solicită Senatului României reevaluarea propunerii legislative privind exercitarea profesiei de moaşă, precum și înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Național al Moaşelor din România, în contextul în care presa suedeză a relatat că unii dintre asistenţii medicali români care lucrează acolo nu au pregătirea necesară, deşi au diplome eliberate de şcoli postliceale din România şi autorizaţie de liberă practică eliberată de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România( OAMGMAMR).

Se închid rând pe rând facultățile de moașe

Actualmente, sistemul educaţional al moaşei este în pragul unui colaps: din 9 programe deschise în 2005, în cadrul universităţilor de medicină, astăzi mai funcţionează doar 2, la București și Galați. Dacă ar fi funcţionat toate la parametri normali azi am fi avut aproximativ 5000 de moaşe, suficiente pentru a acoperi necesarul de asistenţă comunitară în acest domeniu, unt de părere asociațiile de profil. Ba, mai mult instituțiile de învățământ dedicate moașelor se închid rând pe rând. Potrivit Melaniei Tudose, președintele Asociației Moașelor Independente Facultatea de Moașe de la Craiova s-a desființat și urmează să se închidă și cea din București.

,,Moașele sunt pregătite numai în facultate, dar nu există mulți specialiști formați, și în acest context asistenții cu postliceală ajung să lucreze la sala de nașteri, la lăuzie, acolo unde ar trebui să lucreze moașele. S-a închis Facultatea de Moașe din Craiova, care a avut 8 candidate intrate, dar se pare că nu a contat, că nu e rentabil. Se va închide și Facultatea de Moașe de la București, pe motiv că nu au candidați, dar nimeni nu a făcut nimic în sensul acesta, nici Ministerul Sănătății, nici OAMGMAMR", a declarat în exclusivitate pentru DCMedical, moașa Melania Tudose.

Practic va mai rămne o singură facultate care pregătește moașe în România, cea de la Galați. Și acolo sunt însă în jur de 18 cursanți, în condițiile în care anii trecuți aveau aveau 40-50 de cursanți. În 2016, figurau 712 moaşe înscrise în OAMGAMAMR din care doar 591 activau în instituţiile de profil.
Deși moașele nu fac aceeași facultate cu asistenții medicali, mulți fac încă confuzii în privința pregătirii acestora. Ba, mai mult unii nici măcar nu știu că meseria de moașă figurează în Codul Ocupațiilor din România (COR).

Moașele înlocuite de absolvenți ai școlilor postliceale

Fenomenul diplomelor fără acoperire elaborate de unele școli postliceale poate avea implicaţii și asupra sistemului de asistenţă comunitară în care moaşa, deşi prevăzută de legislaţia în vigoare, este înlocuită cu absolvente ale acestor scoli postliceale.
,,După 11 ani de la obţinerea primei licenţe de moaşă nimeni nu s-a ocupat de implementarea acestei profesii real şi adecvat. Moaşa nu figurează în organigrama instituţiilor de profil, nici nu a fost inclusă în echipa de îngrijire ante şi postnatală făcând astfel imposibilă accesarea serviciilor sale. Mai mult decât atât pentru acest profesionist nu există norme metodologice de practică în sistemul public, nu există ghiduri şi protocoale de practică şi nicio fişă de post specifică", susțin cele două asociații ale moașelor din România.
În acest context, România are cea mai mare rată de mortalitate materno-infantilă din Europa, de sarcini nesupravegheate și de sarcini în rândul adolescentelor.

Proiectul legii moașelor a primit aviz negativ în trecut

Asociaţia Moaşelor Independente și Asociația Moașelor din România își exprimă îngrijorarea față de fenomenul diplomelor false şi aduce la cunoştinţă că acesta este unul din motivele pentru care moaşele din România doresc înfiinţarea propriului Colegiu care să asigure aplicarea regulamentelor şi normelor care organizează şi reglementează exercitarea profesiei de moaşă.
Astazi să va dezbate în plenul Senatului României proiectul de lege, care în trecut a primit aviz comun negativ de la Comisia de sănătate publică şi Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială.

,,Președintele OAMGMAMR, Mircea Timofte care este și reprezentantul Guvernului ne-a acuzat că am copiat legea ceea ce nu este adevarat, s-au luat articole din directiva europeană, dar nu am copiat Ordonanța de urgență 144 pentru reglementarea profesiei de asistent medical. E o mare absurditate", a explicat moașa Tudose.

Presedinta Asociației Moașelor Independente susține că Mircea Timofte, angajat în funcția de asistent șef în cadrul Ministerului Sănătății și preşedintele OAMGMAMR se află în stare vădită de incompatibilitate şi precizările venite din partea acestuia nu pot fi primite.
Dacă va trece de Senat, legea va ajunge apoi la Camera Deputaților.

Moașele vor Colegiu separat, care să le reprezinte

În prezent, profesia de moașă este reglementată de către Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Moașele însă nu se consideră bine reprezentate din punct de vedere profesional de OAMGMAMR, întocmește şi eliberează documentele (certificate etc) necesare recunoaşterii în scop profesional a titlurilor româneşti de calificare de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical, în celelalte State Membre UE.

,,Nu ne dorim afilierea la Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România care demonstrează incă o dată ineficiența în elaborarea şi implementarea unei strategii privind creșterea calității resursei umane nu numai asupra profesiei de moaşă, dar şi a celei de asistent medical. Profesia de moașă pentru a se putea promova și dezvolta în România, necesită un for separat de cel al asistenților medicali", sunt de părere Asociația Moaselor Independente și Asociația Moașelor din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel