Scădere semnificativă a testelor Papanicolau. Femeile din zonele rurale, cele mai afectate

papanicolau - FOTO: Freepik
Detectarea acestui tip de cancer a fost deficitară din cauza pandemiei de COVID.

Un nou studiu arată o scădere semnificativă a ratei de screening pentru cancerul de col uterin în 2022 comparativ cu 2019, cu femeile din zonele rurale fiind cele mai afectate.

Un nou studiu a descoperit că femeile cu vârste între 21 și 65 de ani, care erau eligibile pentru un test Papanicolau (Pap) pentru depistarea cancerului de col uterin, aveau o probabilitate cu aproximativ 30% mai mică în 2022 să raporteze că au efectuat un astfel de test în ultimul an, comparativ cu femeile din 2019. În perioada 2019-2020, în timpul începutului pandemiei, probabilitatea de a face un test Pap în ultimul an nu a diferit.

Studiul, publicat pe 14 iunie în JAMA Network Open, a constatat că ratele ajustate ale testelor Pap în ultimul an erau semnificativ mai scăzute în 2022 în rândul femeilor din zonele rurale în comparație cu cele din zonele urbane, deși această diferență nu a mai fost observată după controlarea factorilor sociodemografici precum vârsta, rasă, etnie și asigurare medicală.

"Cancerul de col uterin poate fi în mare parte prevenit prin detectare precoce. O preocupare este că reducerile în ratele testelor Papanicolau sunt suficient de semnificative încât, dacă femeile nu se prezintă să facă un test Papanicolau sau alt tip de screening pentru cancerul de col uterin mai devreme sau mai târziu, am putea vedea o ușoară creștere a ratelor de cancer de col uterin în anii care urmează", a declarat Ty Borders, PhD, director al Centrului de Cercetare pentru Sănătatea Rurală și a Grupurilor Defavorizate de la Universitatea din Kentucky, care a condus noul studiu, potrivit Medscape.

Vezi și: Oxalații din legume, impact asupra sănătății. Pot duce la formarea pietrelor la rinichi

Metodologia studiului

Studiul a folosit date din Survey-ul Național de Tendințe în Informații de Sănătate (HINTS), care a inclus 3706 de participante reprezentative la nivel național, cu vârste între 21 și 65 de ani. Cercetătorii au exclus femeile care au avut un test Papanicolau mai recent de 1-3 ani înaintea interviului HINTS, deoarece acestea nu erau considerate eligibile pentru testare.

Rezultatele au arătat că în 2022, femeile aveau cu aproximativ 30% mai puține șanse de a face un test Papanicolau în ultimul an comparativ cu 2019. În 2022, ratele ajustate ale testelor Papanicolau erau considerabil mai mici pentru femeile din zonele rurale (48,6%) decât pentru cele din zonele urbane (64%). Totuși, după ce s-au luat în considerare factori precum vârsta, rasa, etnia și asigurarea medicală, această diferență nu a mai fost semnificativă.

Screeninguri alternative

Studiul a exclus, de asemenea, femeile care au efectuat un test Papanicolau mai demult de 1-3 ani înainte de interviul HINTS, deși acestea ar fi putut să fi făcut screening pentru papilomavirusul uman cu risc ridicat, care face parte din recomandările de screening pentru femeile cu vârste între 30 și 65 de ani și poate fi efectuat la fiecare 5 ani, fie singur, fie în combinație cu un test Papanicolau.

"Este posibil ca unele femei să fi primit acest tip alternativ de screening, dar noi nu am știut acest lucru", a explicat Borders.

Vezi și: Ghid internațional pentru îngrijirea diabeticilor. Ce se schimbă

Importanța screeningului

În concluzie, studiul subliniază importanța asigurării accesului crescut la teste Papanicolau, în special în rândul familiilor din zonele rurale, pentru a readuce ratele de screening pentru cancerul de col uterin la nivelurile pre-pandemie.

Ce este testul Babeș Papanicolau

Test Babeș Papanicolau - FOTO: Freepik@stefamerpik

Un test Papanicolau este o procedură medicală esențială pentru depistarea cancerului de col uterin la femei. Acest test presupune prelevarea de celule din colul uterin, partea inferioară și îngustă a uterului, situată în partea superioară a vaginului.

Identificarea timpurie a cancerului de col uterin prin intermediul testului Papanicolau crește considerabil șansele de vindecare. De asemenea, acest test poate detecta modificări ale celulelor cervicale care ar putea indica un risc viitor de cancer. Descoperirea precoce a acestor celule anormale este primul pas crucial în prevenirea dezvoltării cancerului de col uterin, potrivit Mayo Clinic.

Vezi și: Fibrilația atrială și complicațiile post-AVC la pacienții cu cancer: un risc crescut

Ce precizie are testul Babeș Papanicolau

Dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică Ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat, în exclusivitate la Interviurile DC MEDICAL și DC News ce precizie are testul Babeș Papanicolau.

"Se recoltează, se pune într-un mediu lichid și rămân toate celulele. S-au inventat și computere de citit teste Babeș Papanicolau. Există acest sistem în care eroarea umană nu mai există. Problema e că e destul de scump", a explicat dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică Ginecologie la Spitalul Clinic Sanador, în exclusivitate la Interviurile DC MEDICAL și DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel