Trei factori de risc majori duc la...
Scabia (râia) este o afecțiune a pielii provocată de acarianul Sarcoptes scabiei și se manifestă printr-o mâncărime intensă la nivelul zonei în care s-a ”aruncat” respectivul acarian. De altfel, senzația pe care au descris-o cei care au fost afectați este de a ”rupe” pielea, în încercarea de a reduce senzația de mâncărime.
Scabia este extrem de contagioasă, focarele epidemiologice fiind de obicei favorizate de igiena precară, suprapopularea, sărăcia, dar și anumite colectivități (aziluri, internate, spitale, penitenciare sau case de copii).
- pliurile subfesiere;
- pliurile inghinale;
- organele genitale – în special la bărbați: glandul și teaca penisului;
- pliurile axilare;
- mameloanele;
- spațiile interdigitale;
- fețele laterale ale degetelor de la mâini;
- încheietura mâinii;
- coate;
- genunchi;
- zona centurii;
- zona periombilicală.
Simptome. Pruritul domină tabloul clinic și este intens, predominant nocturn și în condițiile de creștere a temperaturii corporale. Leziunile cutanate tipice sunt șantul acarian și vezicula perlată, simptomele putând să apară după 4-6 săptămâni, potrivit Heathline.
Semnele și simptomele de scabie se găsesc și la nivelul capului, feței, gâtului și palmelor, dar doar la bebeluși și copii de vârste mici.
Diagnosticul de scabie se pune pe baza semnelor și simptomelor. Elementul de maximă suspiciune este stabilirea caracterului nocturn al pruritului.
Tratamentul persoanelor afectate, precum și a obiectelor personale aparținând acestora, este indispensabil pentru eradicarea sarcoptului.
La 30 de ani, Adda poate spune că a trecut prin cele mai grele momente din viața ei, după ce a început să ducă o luptă grea cu o infecție cumplită: borelioza sau Boala Lyme.
După ce a fost diagnosticată greșit și a urmat un tratament greșit timp de un an și jumătate, artista a aflat că are în corp două bacterii periculoase: bartonella și borellia și a început lupta cu un tratament agresiv, cu simptome severe și a fost nevoită să se retragă din viața publică timp de câteva luni, până se pune pe picioare și se asigură că starea ei de sănătate este bună.
Celebra cântăreață ADDA a dezvăluit fanilor că după un an și jumătate de chin și tratamente nereușite a fost în sfârșit diagonisticată: are două boli foarte periculoase, care pot fi chiar fatale și care dau simptome neurologice cumplite. Ele sunt declanșate de mușcături de căpușe și țânțari.
"Dragii mei, după un an jumătate de chin în care mi s-a pus diagnostic greșit și mi s-a dat tratament și mai greșit, am aflat într-un final adevărul. A fost nevoie să îmi paralizeze anumite părți ale corpului că să fiu diagnosticată cu Borelioza și Bartonella - transmise de căpușe și țânțari, ploșnițe sau dacă te muscă animale care au asta în sânge.
Din păcate, inflamatia și neurotoxinele au ajuns la creier, pentru că nu s-a acționat la timp. Așa că urmează o perioada de lupta și de tratament agresiv care durează în total un an și jumătate. Momentan sunt în pregătirea corpului pentru tratament. Și trag să-mi duc la final o parte din proiecte și să-mi onorez promisiunile”, a dezvăluit cântăreața ADDA pe pagina ei de Facebook. (Citește mai departe AICI)
Vezi și: Adda, în lacrimi, după diagnosticul dur: Printre covizi și perfuzii... viața bate filmul
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...