Sarcina ectopică, extrauterină, simptome și complicații. Poate duce la infertilitate și chiar la deces

sarcina ectopica extrauterina. FOTO: Freepik
Sarcina ectopică, extrauterină, pune în pericol viața femeii. Care sunt factorii de risc pentru sarcina extrauterină și care sunt simptomele acesteia.

Sarcina ectopică, extrauterină, apare cel mai adesea într-o trompă uterină, însă există situații când poate să apară în alte zone ale corpului, cum ar fi ovarul, cavitatea abdominală sau colul uterin.

O sarcină ectopică nu se poate desfășura în mod normal. Astfel, ovulul fertilizat nu poate supraviețui, iar țesutul în creștere poate provoca sângerări care pun viața în pericol, dacă nu este tratat.

Sarcina ectopică, extrauterină, simptome

Deși este posibil ca sarcina ectopică să nu prezinte semne la început, primele simptome sunt similare oricărui tip de sarcină, adică absența ciclului menstrual, sensibilitatea sânilor și senzația de greață.

Confirmarea sarcinii se poate face, cu ușurință, acasă, prin efectuarea unui simplu test de sarcină, cu rezulta pozitiv.

Trebuie reținut că o sarcină extrauterină nu poate continua în mod normal, iar pe măsură ce sarcina avansează semnele și simptomele devin mai vizibile.

Avertizarea timpurie a sarcinii extrauterine este dată de sângerările vaginale ușoare și durerile pelviene.

Dacă sângele se scurge din trompele uterine, este posibil să simțiți dureri de umăr sau să simțiți nevoie de a avea o mișcare intestinală. Astfel, simptomele specifice depind de locul unde se adună sângele și de nervii care sunt iritați.

Dacă ovul fecundat continuă să crească în trompa uterină, acesta poate duce la ruptura trompei, astfel se poate ajunge la sângerare abdominală puternică.

În acest caz, care pune viața femeii în pericol, simptomele includ amețeală extremă, leșin și șoc, și este nevoie de intervenția de urgență a medicilor.

Vezi și: Variocelul, afecțiunea specifică bărbaților. Arată ca o ”pungă de viermi”. Cât de gravă este și care sunt consecințele

Sarcina ectopică, extrauterină, cauze și factori de risc

Sarcină tubară este cel mai frecvent tip de sarcină ectopică, extrauterină, și apare atunci când un ovul fertilizat rămâne blocat în drumul său spre uter, deseori  pentru că trompele uterine sunt deteriorate de o inflamație sau sunt deformate.

Între factorii care pot crește riscul apariției unei sarcini extrauterine se află:

- sarcină extrauterină anterioară

- inflamație sau infecție. Infecțiile cu transmitere sexuală, precum gonoreea sau chlamydia, pot provoca inflama/ii la nivelul trompelor uterine și a altor organe din apropiere și pot crește riscul de sarcină extrauterină

- tratamentele de fertilitate

- infertilitatea

- operația de tubare, intervenția chirurgicală prin care se corectează o trompă uterină închidă sau deteriorată, poate crește riscul de sarcină extrauterină

- utilizarea dispozitivelor intrauterine, ca metodă de contracepție, poate duce, în cazuri rare, la sarcina extrauterină

- fumatul.

Vezi și: Melatonina înrăutățește simptomele bolilor intestinale. Gastroenterolog: Prudență la administrarea pe termen lung pentru bolile cronice

Sarcina ectopică, extrauterină, complicații

În lipsa diagnosticului, precum și a tratamentului adecvat, sarcina extrauterină pune viața femeii în pericol, motiv pentru care este nevoie de prezentare la medic chiar de la primele semne.

Complicațiile pe care le poate da sarcina extrauterină includ:

- sângerări interne, iar riscul devine mai mare atunci când tratamentul este amânat

- deteriorarea trompelor uterine. Acest lucru poate duce a dificultatea susținerii unei sarcini viitoare, potrivit Mayo Clinic.

Sarcina ectopică, extrauterină, diagnostic și tratament

Diagnosticarea sarcinii extrauterine se face în baza unui examen fizic, examenul pelvian fiind cel care ajută medicul să identifice zonele dureroase sau eventual o masă la nivelul trompelor uterine sau al ovarelor.

Pe lângă examenul pelvian, pentru a pune un diagnostic corect sunt indicate efectuarea unor analize de sânge și urină, precum și o ecografie.

Testul de urină este necesar pentru confirmarea sarcinii, în timp ce testul de sânge arată modificările nivelului de hormon de sarcină, gonadotropina corionică umană (HCG).

Scanarea ecografică se realizează transvaginal și este nedureroasă. Este posibil ca aceasta să nu fie clară dacă sarcina este timpurie, astfel că se recomandă efectuarea unei noi ecografii, la câteva zile distanță.

În ceea ce privește tratamentul sarcinii extrauterine, având în vedere faptul că o astfel de sarcină nu supraviețuiește, există trei modalități și anume:

- tratament medicamentos. Constă în administrarea unui medicament puternic (metotrexat) care ajută la oprirea sarcinii din evoluție.

- chirurgical. Salpingostomia și salpingectomia sunt două intervenții chirurgicale laparoscopice utilizate pentru a trata unele sarcini extrauterine.

- intervenția de urgență. Dacă sarcina extrauterină provoacă sângerări abundente, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală de urgență.

Aceasta se poate face pe cale laparoscopică sau printr-o incizie abdominală (laparotomie).

În unele cazuri, trompele uterine pot fi salvate. De obicei, însă, o trompă ruptă trebuie îndepărtată.

Adaptarea după o sarcină extrauterină

Pierderea unei sarcinii, indiferent dacă ea a fost extrauterină sau nu, chiar dacă s-a întâmplat la scurtă vreme după ce femeia a aflat că este însărcinată este una devastatoare, cu impact psihoemoțional foarte mare.

Însă, oricât de grea este considerată această pierdere, este important ca femeia sa accepte pierderea, să își acorde un timp de a plânge.

Femeia are nevoie de sprijinul partenerului și al familiei, însă în unele situații este recomandat să apeleze la ajutor de specialitate, psiholog sau psihoterapeut, pentru a trece mai ușor și mai bine de acest moment delicat.

Trebuie reținut că după o sarcină extrauterină, multe femei reușesc să aibă o sarcină sănătoasă.

Vezi și: Grăsimea vasculară la menopauză, rol în protecția împotriva demenței. Endocrinolog: Deficitul de estrogen, asociat cu declinul cognitiv

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel