Sânziene, plantele benefice în multiple afecțiuni. Cum se folosesc

sanziene - FOTO: Freepick
Sânzienele sunt plante din ale căror frunze, tulpini și flori se fac medicamente.

Sânzinele sunt folosite pentru cancer, isterie, spasme, și alte afecțiuni. Sânzienele se aplică direct pe piele pentru pielea solzoasă, mâncărime (psoriazis) sau pentru a opri sângerarea.

Conținut ridicat de antioxidanți

Sânzienele conțin substanțe chimice care acționează ca antioxidanți. Aceste substanțe chimice par să încetinească creșterea celulelor canceroase, potrivit WEB.MD.

Sânzienele conţin flavonoide, taninuri, cumarine, heterozide fenolice, iridoide, asperulozida; compuşi fenilpropanici şi antrachinonici.

Vezi și: Kit-ul de îngrijire pentru vară. Ce trebuie să conțină. Ioana Marinescu: Soarele e foarte intens și un inamic extrem de puternic

Indicațiile terapeutice ale sânzienelor

Sânzienele au numeroase întrebuințări. Acestea sunt folosite pentru afecțiuni, precum cele digestive, cum ar fi enterocolitele, indigestiile neinfecțioase, diareea, icterul sau calculoza biliară.

Sânzienele protejează întregul nostru sistem endocrin. Este un bun depurator, recomandat și pentru afecțiuni renale și prostată. De asemenea, este eficient în caz de hiper și hipotiroidism, potrivit Natural Herbs

”Este foarte benefic în tratarea afecțiunilor sistemului glandular. Este un bun reglator al circulației sanguine, se recomandă în cazul afecțiunilor renale și prostată.

Se folosește cu succes în tratarea problemelor tiroidiene, în caz de hipertiroidie și hipotiroidism. Sucul proaspăt de sânziene s-a folosit în trecut și în tratarea epilepsiei. Are efect benefic și la persoanele care suferă de insomnie, și tratează tenul acneic la adolescenți”, mai notează Natural herbs.

Vezi și: Strategia de vaccinare anti COVID-19, modificată. Ce se întâmplă de la 1 iulie

Sânzienele pot fi folosite și în afecțiunile:

Renale, cum ar fi nisipul la rinichi, edemele renale, colibaciloza urinară

Genitale, precum cistitele, anexitele, nefritele, pielonefritele

Metabolice, precum obezitatea sau anemia

Pe lângă acestea, tratamentele cu sânziene pot atenua durerile reumatice și artrozice, notează WEB.MD.

Vezi și: Adenomul de prostată, cauze și tratament. Cei mai afectați: fumătorii, cei care consumă alcool excesiv ori au o dietă dezechilibrată

Cum se folosesc

Infuzie de sânziene. Se infuzează 2 lingurițe de flori de sânziene albe în 250 ml de apă clocotită, timp de 2 minute și se bea când infuzia ajunge la o temperatură potrivită.

Se recomandă consumul a 2-3 căni pe zi. Pentru efect sedativ, se lasă la infuzat 4 minute și se consumă înainte de culcare. 

Unguent de sânziene. Unguentul se prepară din suc proaspăt de sânziene albe amestecat cu untură, din care se va obține o pastă omogenă, care poate fi aplicată local, pe rană, furuncule sau pe petele de bătrânețe.

Se reaplică zilnic, până la vindecare. Acest unguent poate fi folosit și în tratamentul adjuvant al otitei.

”Ceaiul de sânziene se obține prin opărire. Se folosește în caz de tulburări tiroidiene, preparat din sânziene albe, consumat câte o ceașcă pe zi, făcând gargară de mai multe ori pe zi, apoi înghițind ceaiul.În uz extern, făcând gargară, se folosește pentru a preveni formarea de tumori în cavitatea bucală.

Poate fi utilizat și în tratarea afecțiunilor pielii. Consumul a cel puțin unei cești de ceai de sânziene albe pe săptămână se recomandă tuturor”, mai arată Natural Herbs.

Vezi și: Lombosciatica, afecțiunea sedentarilor. Cum se tratează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel