SANITAS, apel la Guvern: Asistența Socială nu e experimentul numănui! „Pentru unii mumă, pentru alții ciumă”

Personal medical
SANITAS atrage atenția Guvernului că angajații din sistemul de asistență socială sunt una dintre cele mai afectate categorii de lucrători în perioada pandemiei de COVID – 19. 

De la debutul pandemiei COVID-19, angajații din asistența socială au fost izolați la locul de muncă, nu au primit stimulentul de risc de 2.500 de lei și nici creșterile salariale promise, arată SANITAS într-un apel adresat Guvernului.

„În aprilie 2021, prin Ordonanța Militară nr. 8, i-ați izolat câte două săptămâni la locul de muncă, în centrele de asistați social, sub amenințarea răspunderii contravenționale sau penale în cazul în care refuzau acest lucru. Perioada de izolare la locul de muncă a fost urmată, obligatoriu, de una similară de izolare la domiciliu. Nu v-a interesat dacă au cu cine să-și lase proprii copii acasă timp de două săptămâni, nu v-a interesat situația familiilor lor în așa-numita perioadă de izolare preventivă! Ba mai mult, unele centre au continuat această practică, în mod abuziv, mai bine de 2 luni!

Le-ați promis în aprilie 2020, prin O.U.G. 43, primirea unui stimulent de risc de 2500 de lei / lună, pentru perioada stării de urgență și apoi ați amânat acordarea acestor sume, sub diferite pretexte, mai bine de un an și jumătate! Le-ați promis în mai 2020, prin O.U.G. 82, un nou stimulent de risc de 1.150 de lei brut, de care ar fi trebuit să beneficieze cei care au stat izolați la locul de muncă. Nici banii aceștia nu au ajuns la angajați! Le-ați promis acordarea creșterilor salariale prevăzute prin Legea salarizării bugetare și apoi ați înghețat aplicarea legii!

Testarea săptămânală pe banii angajatului, un abuz

Acum vreți să impuneți obligativitatea vaccinării anti Covid-19. Și pentru a păstra aparența unei alegeri, oferiți o așa-zisă alternativă: testarea săptămânală, costurile fiind suportate de angajat! Sunteți conștienți că aceste testări reprezintă mai mult de jumătate din salariul lunar al unor categorii de salariați dintr-un centru social? 

Proiectul de Ordonanță de urgență aflat în dezbatere este, din punctul de vedere al Federației Sanitas, un instrument prin care încălcați un drept fundamental al oricărui cetățean dintr-un stat de drept – acela de a decide asupra propriei persoane!

În acest context, Federația SANITAS din România, organizație sindicală națională reprezentativă la nivelul Sectorului de activitate „Asistență socială”, solicită Ministerului Muncii și Protecției Sociale ca, în calitate de inițiator al Proiectului de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid – 19 să retragă documentul din circuitul de avizare pentru următoarele motive:

1. Personalul de îngrijire care intră în contact cu beneficiarii din centrele rezidențiale este testat periodic încă din luna aprilie 2020, fără a reprezenta vreun pericol de transmitere sau răspândire a virusului SARS-COV 2; pe cale de consecință nu se impun măsuri suplimentare de supraveghere. 

2. Personalul care a trecut prin boală este protejat de anticorpii dobândiți, dar acest lucru nu se are în vedere și nu se propune dozarea anticorpilor la personalul infectat cu SARS-COV-2.

3. Transferarea suportării costurilor testărilor periodice din bugetul DSP în bugetul personal al angajaților reprezintă un atac la adresa veniturilor realizate de către angajați și o modalitate indirectă de constrângere sau condiționare a prezenței lor la locul de muncă.

4. Măsura este discriminatorie deoarece pune angajații din sectorul de asistență socială în situația de a-și valorifica la un nivel inferior veniturile realizate, în raport cu alte categorii de lucrători în sectoare publice.

5. Deficitul de personal din sistemul de asistență socială este recunoscut iar formele de condiționare și constrângere pe care Guvernul intenționează să le ia la adresa acestuia poate duce la pierderi de personal cu consecința perturbării activității de îngrijire a beneficiarilor.

6. Nu există niciun alt sector de activitate în care vaccinarea sau, după caz, suportarea costurilor testării să fie obligatorii.

Apreciem faptul că Guvernul României trebuie să rezolve problema creșterii ratei de vaccinare prin metode stimulative și nicidecum prin condiționări ori constrângeri, iar măsurile vor trebui aplicate în mod unitar tuturor sectoarelor de activitate care deservesc publicul, fără discriminare, altfel, statul român se dovedește încă odată „pentru unii mumă și pentru alții ciumă”! 

Nu faceți experimente socio-sanitare pe angajații din asistență socială! Luați o singură decizie, valabilă pentru toți angajații bugetari! Iar această decizie nu trebuie să aibă la bază impunerea vaccinării ci convingerea angajaților privind eficacitatea ei!”, se arată în apelul SANITAS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel