Situații în care NU vă trebuie bilet de trimitere. Sandra Alexiu: Cereți-vă drepturile. Dacă vi se spune să plătiți, este o minciună și un abuz!

Bilet de trimitere - Foto: Freepik @DevStudio_D
Medicul Sandra Alexiu, preşedintele Asociației Medicilor de Familie București - Ilfov, informează asupra situațiilor în care NU aveți nevoie de bilet de trimitere se la medicul de familie, chiar dacă vi se cere.

Medicul Sandra Alexiu subliniază importanța Anexei 13 din normele Contractului - cadru, care permite pacienților cu anumite afecțiuni să se prezinte direct la medicii specialiști fără a necesita bilet de trimitere de la medicul de familie. Aceasta menționează exemple de afecțiuni pentru care nu est enecesară trimiterea și încurajează pacienții să-și cunoaștă drepturile pentru a evita abuzurile administrative.

De asemenea, medicul sfătuiește pacienții să citească atent notele de la finalul anexei pentru a economisi timp și a facilita accesul la tratament.

"Dacă întrebi un medic de familie despre anexele la normele Contractului-cadru, îți va spune pe nerăsuflate de Anexa 43 și Anexa 13. Astea sunt durerile mele zilnice!

ANEXA 13 se mai numește "Lista cuprinzând afecţiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate

E bine să cunoașteți această listă, mai ales dacă sunteți pacienți, ca să rezistați eroic ofensivei portarilor, registratorilor și secretarelor de la policlinici și spitale care nu vă lasă să treceți fără bilete de trimitere. Această anexă este biletul vostru de intrare și mica noastră  supapă de economisit timp și bilete de trimitere. 

Sigur că pe aceasta listă sunt și boli rare, dar vă voi da câteva exemple ca să înțelegeți câteva situații în care trebuie să treceți de cerberii porților policlinicilor și spitalelor cu fruntea sus și gura mare. 

Vă recomand să citiți atent nu doar lista, dar și NOTELE DE LA FINAL și să cereți respectarea drepturilor voastre legale.

Iată câteva exemple de situații în care NU VĂ TREBUIE BILETE DE TRIMITERE, deci nu trebuie să veniți la medicii de familie să solicitați, chiar dacă vi se spune că nu sunteți primiți fără ele, CĂ ALTFEL PLĂTIȚI! Este o minciună și un abuz! Denotă doar lipsa de instruire a celor care validează serviciile medicale și care nu sunt în stare să pună o bifă în plus în softul de raportare, așa cum va spuneam zilele trecute despre biletele pentru gravide! 

- Insuficienţă cardiacă clasa III - IV

- Tuberculoza

- Tulburări psihice (grup diagnostic schizofrenie, tulburări schizotipale şi delirante, grup diagnostic tulburări ale dispoziţiei, autism, ADHD, boli psihice la copii)

- Afecţiuni postoperatorii şi ortopedice până la vindecare (adică atunci când mergeți la UPU cu vreo fractură sau vreo contuzie și nu primiți nici injecții compensate, nici concediu medical și vi se spune să mergeți la medicul de familie E COMPLET GREȘIT, trebuie să mergeți în policlinică, la cabinetul de ortopedie!!! FĂRĂ BILET‼️) 

- Risc obstetrical crescut la GRAVIDE (fără niciun bilet, cum vă scriam și zilele trecute, atunci când vi s-a depistat ORICE RISC în sarcină) 

- Astm bronşic

- Glaucom

- Status post AVC (accident vascular cerebral) 

- Hepatita cronică de etiologie virală B, C şi D şi ciroza hepatică 

- Demenţe degenerative, vasculare, mixte

- Starea posttransplant

- Insuficienţa renală cronică - faza de dializă

- Afecţiuni oncologice şi oncohematologice

- Diabetul zaharat cu sau fără complicaţii

- Epilepsia

- Boala Parkinson

- Poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, spondilita anchilozantă, psoriazis cronic sever

- Afecţiuni ale copilului 0 - 1 an (ORICE FEL DE AFECȚIUNI!!! LA ORICE CABINET, în policlinică!!) inclusiv la examenul ortopedic pentru ecografia de șold la sugarul de 4-6 săptămâni!) Ei?!? Știați?! 

- Anomalii de mişcare binoculară (strabism, forii) copii 0 - 18 ani

- Afecţiuni ale aparatului lacrimal (0 - 3 ani)  de exemplu canalul lacrimal înfundat!! 

Și cireașa de pe tort, notele de subsol! 

NOTA 1: Prezentarea la medicul/medicii din specialitatea/specialităţile care tratează afecţiunile de mai sus se face DIRECT, fără bilet de trimitere.

NOTA  2: Medicul de specialitate trebuie să informeze, cel puţin o dată pe an, medicul de familie prin SCRISOARE MEDICALĂ dacă au intervenit sau nu schimbări în evoluţia bolii şi în atitudinea terapeutică.

NOTA 3: Pentru bolile cronice pentru care se face management de caz, prezentarea la medicul de specialitate se face cu bilet de trimitere de la medicul de familie pe care este evidenţiat management de caz.(Bifa M pe bilete) 

Să economisim împreună timpul tuturor și biletele de trimitere!", a scris medicul Sandra Alexiu pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

antibioticele - FOTO: Freepik@toonsteb
EXCLUSIV
Antibioticele, prezente în alimente. Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu: Aduc un aport nedorit în organism
OMS aprobă pentru prima dată testul pentru tuberculoză

Crossuri externe

pixel