Sănătatea, pe liste lungi de așteptare. Pană: Nebunie totală. Ai recomandare pentru analize. Dacă nu te-ai dus în trei zile, mai aștepți 3 luni

sanatatea - FOTO: Freepik@DCStudio
EXCLUSIV
Sistemul medical se confruntă cu anumite neajunsuri. Listele lungi de așteptare sunt unele din cele mai frecvente probleme cu care se confruntă pacienții.

Sistemul medical românesc are neajunsurile sale. Listele lungi de așteptare, finanțare insuficientă, dar și multe altele sunt câteva din problemele care macină sistemul. Dr. Adrian Pană, expert în politici publice și management sanitar, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii Dezbateri în Sănătate, cum se realizează finanțarea și care este marea greșeală pe care o fac românii.

”Sistemul românesc nu prea are timp de așteptare. Asta produce o nebunie completă. În Ambulatoriu, îți dă medicul de familie o recomandare să își faci analize și vezi că dacă nu te-ai dus în primele trei zile, mai aștepți trei luni. 

Tu, ca persoană rațională, te vei duce la spital, găsești pe cineva care îți face o internare, pleci după 3 zile cu un set extins de analize, cu rețetă și absolut tot. Ți-ai rezolvat problema”, a explicat dr. Adrian Pană, expert în politici publice și management sanitar, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii Dezbateri în Sănătate, cum se realizează finanțarea.

”Asta îi va lăsa fără servicii pe cei care se descurcă mai greu, stau mai departe de orașe. Nu aduce ceva în plus. Ia de la alții care se descurcă mai greu”, a completat jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii Dezbateri în Sănătate.

Vezi și: Constipația, semn al unui cancer agresiv. Drama copilului de 3 ani al cărui cancer s-a extins în tot corpul. Plângea ghemuită de durere

Cine sunt persoanele care sunt exceptate de la plata asigurărilor medicale

O altă problemă este cea a persoanelor care sunt exceptate de la plata asigurărilor medicale. Potrivit dr. Adrian Pană, expert în politici publice și management sanitar, ar trebui găsită o soluție astfel încât toți cetățenii să contribuie, într-un fel sau altul la bugetul asigurărilor de sănătate. 

”Una din propunerile făcute în strategie este ca politicianul să gândească foarte clar dacă dorește să mențină acea listă extrem de lungă exceptați de la plata asigurărilor.

Vezi și: Cum afli cât costă o operație de apendicită. Val Vâlcu: E extrem de simplu. Vezi cât costă la privat

Sunt vreo 20 de categorii. Eu nu zic ca ei să plătească. Mă refer la un număr mare de persoane care nu au asigurare. Conform legii ele ar trebui să contribuie. În Olanda, pentru copii Guvernul dă bani.

Banii ar trebui să ajungă la Casă pentru toate categoriile scutite. Ar trebui cuantificat corect ca banii să ajungă acolo. Dacă lucrul acesta s-ar întâmpla, am avea mai multă echitate pentru că cineva plătește pentru tine.”, a spus dr. Adrian Pană, expert în politici publice și management sanitar, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii Dezbateri în Sănătate.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel