Sănătate orală. Preşedintele Societăţii de Reabilitare Orală: Facem un apel de a susţine şi tratamente gratis

Igienă dentară
În urma derulării Caravanei Profilaxiei, eveniment la a XI-a ediție în județul Iași, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din UMF Iași susține introducerea unor practici pentru sănătatea orală.

Sănătate orală, Iași. Norina Consuela Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din UMF "Gr.T.Popa" Iași, totodată preşedintele Societăţii Române de Reabilitare Orală, a declarat, într-o conferință de presă, în urma derulării celei de-a XI-a ediţii a Caravanei Profilaxiei, că este nevoie de introducerea de politici publice şi sociale privind sănătatea oro-maxilo-facială a populaţiei, informează Agerpres.

„Ediţia a XI-a a Caravanei Profilaxiei, profilaxia cavităţii oro-maxilo-faciale în corelaţie cu starea de sănătate generală este o temă care ne preocupă permanent în fiecare ediţie, este un motiv de a evalua starea de sănătate şi de a găsi soluţii de a conştientiza starea de sănătate a populaţiei şi de invitare a ei pentru tratamentele pe care putem să le facem. La acest demers şi proiect Colegiul Medicilor Dentişti din Iaşi, Societatea Română de Reabilitare Orală în colaborare cu Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF Gr.T.Popa, Primăria Iaşi şi Consiliul Judeţean derulează acest proiect în care populaţia judeţului beneficiază de consult gratuit, de tratament gratuit, produse de igienă orală gratuite şi educaţie sanitară gratuită", a declarat Norina Consuela Forna.

Sănătate orală, Iași: concluziile Caravanei

Caravana s-a derulat între 3 - 7 iunie în localităţile Bălţaţi, Popeşti şi Scobinţi, precum şi în 4 cartiere din municipiul Iaşi, fiind consultate aproximativ 2.000 de persoane. Organizatorii evenimentului susțin că în urma consulturilor efectuate mulţi cetăţeni au nevoie de la tratamentul de carie până la cel cu implanturi orale.

Însă, statisticile arată că încă mai sunt persoane pentru care periuţa sau pasta de dinţi este şi rămâne o necunoscută, mai adaugă Agepres. Doar 5,3% din persoanele din mediul rural schimbă periuţa de dinţi mai des de 6 luni pe an, spre deosebire de mediul urban, unde ponderea este de 16,6%. De asemenea, aproape 70% din persoanele din mediul rural au starea de sănătate orală afectată. Situaţia este şi mai gravă în mediul urban, unde ponderea este de peste 81%.

Decanul Facultăţii de Medicină Dentară consideră că e timpul unor politici publice şi sociale pentru profilaxia şi reducerea problemelor de sănătate oro-maxilo-faciale:

„Considerăm că în continuare avem de făcut demersurile necesare pentru a discuta mult mai mult din punct de vedere legislativ, al politicilor sociale şi de sănătate oro-maxilo-facială şi generală în a găsi cât mai rapid pârghiile necesare reducerii şi ameliorării problemelor de sănătate de acest fel. Facem un apel, inclusiv cabinetelor private, de a susţine şi tratamente gratis atât pentru copii cât şi pentru adulţi. Ştim că sunt destul de ridicate costurile mai ales dacă patologia este mai largă sau numărul tratamentelor este mai mare. Din acest punct de vedere gândim ca fiecare practician să ofere un preţ modic sau chiar gratuitate pentru manoperele pe care le are de executat".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel