Sănătate mentală: cum social media le poate afecta pe adolescente

Telefonul mobil
Un studiu recent sugerează că petrecerea multor ore pe social media nu este sănătoasă pentru tineri, în special pentru adolescente.

Social media, adolescente. "Aproape toată influența social media asupra sănătății mintale ar putea fi explicată prin cele trei mecanisme examinate - și anume: experimentarea cibernetică, dormirea mai puțin de opt ore pe noapte și reducerea activității fizice - toate având efecte cunoscute asupra sănătății mintale. Influența acestor mecanisme la băieți a fost mult mai puțin marcată, cu toate acestea, și este probabil ca alte mecanisme să funcționeze pe care nu am putut să le explorăm", consideră cercetătoarea Dasha Nicholls, specialist în Psihiatria copiilor la Imperial College London, citată de medicinenet.

Potrivit sursei amintite, fetele folosesc social media mult mai mult decât băieții și o folosesc diferit comparativ cu băieții.

Cercetătorii britanici subliniază că este important păstrarea unui echilibru, astfel încât media socială să nu înlăture alte activități care sunt importante pentru sănătatea mintală. "Este dăunător dacă înlocuiește timpul care ar fi cheltuit pentru stiluri de viață sănătoase, cum ar fi activitatea fizică și somnul, sau când crește implicarea în cyberbullying", adaugă Dasha Nicholls.

Social media, adolescente: 10.000 de adolescenți monitorizați

Autorii studiului au intervievat aproximativ 10.000 de adolescenți din aproape 1.000 de școli din Anglia. 3 ani le-au monitorizat activitatea pe rețelele de socializare. Au definit utilizarea grea ca folosind aplicații precum Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat și WhatsApp de trei sau mai multe ori pe zi.

Ce au observat?

Conform sursei citate, în 2013, 43% dintre băieți au folosit social media pe tot parcursul zilei, comparativ cu 51% dintre fete.

În 2014, consumul de social media a sărit la 51% dintre băieți și 68% dintre fete.

Până în 2015, 69% dintre băieți și 75% dintre fete foloseau social media de mai multe ori pe zi. În rândul fetelor, cu cât au folosit mai des media socială, cu atât suferința psihologică a fost mai mare, a demonstrat studiul.

În 2014, 28% dintre fetele care au folosit mediile sociale au raportat foarte mult suferință psihologică, comparativ cu 20% dintre cele care au folosit-o săptămânal sau mai puțin.

Acest efect nu a fost la fel de clar la băieți, susțin autorii studiului.

Social media, adolescente: sondaj și efectele rețelelor sociale

Un sondaj de bunăstare a demonstrat că fetele care au folosit social media de cele mai multe ori aveau probabilitatea de a raporta o satisfacție și o fericire mai reduse în viață și o anxietate mai mare în 2015. Același lucru nu a fost observat la băieți.

Cercetătorii au observat că starea de bine la fete a fost afectată cel mai mult de cyberbullying, o calitatea proastă a somnului și lipsa oricărei activități fizice. Aproape 60% din stresul psihologic a fost cauzat de acești factori. În schimb, la băieți procentul a fost mult mai mic – 12%.

"Diferențele dintre băieți și fete ar putea fi că fetele încep cu niveluri mai mari de anxietate. De asemenea, cyberbullying-ul este mai frecvent în rândul fetelor", susțin cercetătorii.

Rezultatele au fost publicate online 13 august în The Lancet Child & Adolescent Health. Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel