SALMETEROLUM + FLUTICASONUM – prospect

Foto: Pixabay
SALMETEROLUM + FLUTICASONUM – prospect. Acţiune: Salmeterol: beta-2 adrenomimetic cu durată lungă de acţiune; fluticason: corticosteroid.

SALMETEROLUM + FLUTICASONUM – prospect

Denumire comercială: SERETIDE, SERETIDE DISKUS, SERROFLO, AIRFLUSAL, FORSPIRO

Formă: suspensie inhalator presurizată, pulbere unidoză de inhalator

Indicații: Tratament cronic al bolii obstructive reversibile a căilor aeriene, incluzând astmul bronşic la copii şi adulţi, în cazurile în care este adecvată utilizarea unei asocieri medicamentoase (bronhodilatator şi glucocorticoid inhalator). Acestea pot include: pacienţi trataţi cu doze de întreţinere de agonişti b2-adrenergici cu acţiune de lungă durată şi glucocorticoizi inhalatori; pacienţi simptomatici în tratament curent cu glucocorticoizi inhalatori; pacienţi trataţi regulat cu bronhodilatatoare, care necesită glucocorticoizi inhalatori.

Contraindicații: Hipersensibilitate.

Atenție: Nu este eficace pentru înlăturarea simptomelor acute. Tratamentul nu se întrerupe brusc. Se administrează cu prudenţă la pacienţii cu tireotoxicoză, tuberculoză pulmonară activă sau latentă. La doze mari, utilizate timp îndelungat pot apărea efecte sistemice ale glucocorticoidului: supresia glandei corticosuprarenale, întârzierea creşterii la copii şi adolescenţi, scăderea densităţii minerale osoase, cataractă şi glaucom. La copii trataţi timp îndelungat cu glucocorticoizi inhalatori, se recomandă măsurarea periodică a înălţimii. La trecerea de la tratament oral cu glucocorticosteroizi, la tratament inhalator, se monitorizează funcţia corticosuprarenaliană. Interacţiuni cu: blocante beta-adrenergice selective şi neselective; prudenţă la asocierea cu inhibitori enzimatici: ketoconazol, ritonavir. În sarcină şi alăptare se administrează numai dacă beneficiul terapeutic pentru mamă depăşeşte riscul potenţial pentru făt sau sugar.

Reacții adverse: Produse de salmeterol: tremor, palpitaţii, cefalee (diminuă pe parcursul trat.), aritmii cardiace, reacţii de hipersensibilitate: erupţii, edeme şi edem angioneurotic, artralgii, crampe musculare. Produse de propionat de fluticazonă: disfonie, candidoză orală şi faringiană; rar: edem facial şi orofaringian; bronhospasm paradoxal. Asocierea salmeterol + propionat de fluticazonă: răguşeală/disfonie, iritaţie faringiană, cefalee, candidoză bucală şi faringiană, palpitaţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel