Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
"Fiecare situație mai complexă pare să aibă o muzică a ei, una din care răzbat sunete clare, distincte, amestecate cu altele pur imaginare, venite dintr-o lume cu totul diferită. O muzică a mâinilor care se mișcă rapid și cu precizie pe instrumente, a mixajului de sunete produse de o mașinărie care măsoară bătăile inimii, amestecate cu voci șoptite care cer, care confirmă, care întreabă.
"În fiecare zi vezi ceva nou", spune colonel medic dr. Alexandru Florin Săvulescu, șef secție Chirurgie Generală II.
"Asta este frumusețea acestei specialități", mai spune medicul.
În fiecare dintre cele trei săli din secția Chirurgie Generală II a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central "dr. Carol Davila", muzica pare desprinsă din aceeași temă, cu variațiuni diferite, în funcție de situație, de moment, ori de tensiune existentă.
Peste tot, însă, aceleași priviri clare, concentrate, aceeași ochi frumoși, misterioși, care clipesc blând și urmăresc cu precizie mișcările mâinilor.
"În domeniul chirurgiei robotice facem chirurgia rectului și al colonului, chirurgie ginecologică și avem o foarte bună colaborare cu colegii noștri urologi, care operează prostată, nefrectomii parțiale și nefrectomii totale și în felul acesta noi ne lărgim orizontul de patologie (...)
În sălile de operații, toată lumea știe ce are de făcut. Nimeni, nimeni nu trebuie să vorbească. Ăsta este farmecul chirurgiei. Doi chirurgi intră, se văd pentru prima dată și știu exact ce trebuie să facă. Ei nu trebuie să vorbească nimic", mai spune colonel medic dr. Alexandru Florin Săvulescu, șef secție Chirurgie Generală II.
În sală, timpul pare măsurat doar de pulsul pacientului. Cât timp de aude în aparate, clar, ritmat, în parametrii, ca un metronom, înseamnă că mai are răbdare.
După o viață petrecută în această secție, odată cu terminarea Facultății, doctorul Alexandru Florin Săvulescu are în continuare răbdare, pasiune, entuziasm și curiozitate.
"În momentul în care tratezi un om te atașezi de patologia lui, de sentimentele pe care le are omul respectiv. Unora le e teamă, alții sunt mai curajoși... iei ceva din respectivul și trăiești. Dacă nu trăiești alături de el, nu cred că vei putea să faci meseria așa cum trebuie.
Cred că o parte din vindecarea pacientului este și modul cum îl tratezi, cum îi vorbești și cum îl încurajezi. Cea mai mare satisfacție e atunci când pacientul pleacă sănătos, vindecat și cu zâmbetul pe buze", a mai spus Alexandru Florin Săvulescu", se arată în documentarul scurt publicat de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "dr. Carol Davila".
Vezi VIDEO aici:
La celebrarea a 160 de ani de medicină militară, perioadă în care s-a făcut trecerea ”croirea” drumului acestei specializări și a școlii românești de medicină până la implementarea conceptului de telemedicină, Comandantul (Directorul general) al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central ”Dr. Carol Davila”, General maior medic Conferenţiar universitar dr. Florentina Ioniță-Radu a transmis un mesaj prin care evidențiază întregul parcurs al medicinei militare din România.
“Anul acesta marcăm 160 de ani de când, prin Înalt Decret Domnesc, au fost înfiinţate Corpul Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român, atestându-se medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor armatei.
Ziua Medicinei Militare este o lecţie de istorie, pentru fiecare dintre noi, indiferent de poziţia socio-profesională pe care o ocupăm în cadrul structurilor de profil, o lecție trăită cu un sentiment profund de apartenență la o structură de elită, pentru că nu trebuie uitat faptul că, medicina militară este izvorâtă din frământările istorice ale procesului de modernizare a statului român.
Iată de ce, nu pot să nu menționez faptul că, înainte de această atestare, în anul 1831, la data de 13 septembrie, prin înființarea Spitalului Militar Central au fost puse pietrele de temelie pentru constituirea edificiului medicinei militare moderne, edificiu în care fiecare dintre noi suntem chemați să împlinim, separat dar împreună, destinul unora dintre cele mai nobile profesii – cea de medic și cea de militar.
Încredințarea conducerii spitalului, în anul 1853, doctorului de origine franceză Carol Davila a reprezentat de fapt momentul de cotitură în istoria medicinei românești. Timp de 29 de ani, acesta, prin dăruire, capacitatea de organizare, planificare şi valorificare a oportunităţilor, elaborează primul regulament modern de funcţionare a Spitalului Militar, creionează și implementează prima strategie de dezvoltare a unității medicale pe segmentul acordării specializate a asistenței medicale atât pentru timp de pace, dar mai ales pentru război, utilizând ceea ce astăzi numim concept de infrastructură materială, umană şi de suport logistic. Doctorul Davila pune accent, în mod special, pe calificarea și perfecționarea corpului medical, cât și pe reformarea serviciului ambulanțelor militare și al trenurilor sanitare, care a permis salvarea a sute de vieți în timpul războiului.
În acest context, în Spitalul Militar Central, dr. Carol Davila a pus bazele Şcolii Naţionale de Medicină şi Farmacie, impulsionând procesul de formare şi perfecţionare medicală....Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...