Roseola Infantum și varicela: ce trebuie să știi despre aceste boli ale copilăriei

Roseola infantum - Sursa foto: Shutterstock
Copiii sunt predispuși la o serie de infecții contagioase frecvente pe care le numim boli ale copilăriei.

Acestea sunt cauzate, în general, de virusuri sau bacterii și se transmit prin intermediul contactului apropiat cu alți copii bolnavi. În acest articol, îți vom vorbi despre două dintre aceste boli ale copilăriei: Roseola Infantum și varicela. 

Ce este Roseola Infantum și de ce apare? 

Roseola Infantum este o afecțiune virală care afectează în special sugarii și copiii mici, cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 3 ani, fiind mai frecvent întâlnită primăvara și toamna. Boala este cauzată de virusul herpetic uman de tip 6 sau de tip 7 și se transmite prin saliva sau alte picături respiratorii atunci când un copil infectat tușește, strănută sau vorbește. Perioada de incubație a Roseola Infantum la copii durează între 5 și 15 zile. 

Ce este varicela și care sunt cauzele sale? 

Varicela (vărsatul de vânt) este o boală infecțioasă extrem de contagioasă, cauzată de virusul varicelo-zosterian. 90% dintre cazurile de varicelă sunt înregistrate la copii cu vârsta sub 10 ani, boala transmițându-se prin contact direct cu o persoană infectată sau prin inhalarea picăturilor respiratorii din aer, produse de o persoană infectată. 

Cum se manifestă Roseola Infantum și care sunt opțiunile de tratament disponibile? 

Roseola Infantum se manifestă în primă fază prin apariția bruscă a unei febre ridicate, care poate atinge chiar și 40 de grade Celsius și poate dura de la trei până la 4 zile (boala mai este numită și „febra de trei zile”).

Copilul afectat poate fi iritabil, supărat și fierbinte la atingere. Apare apoi un alt simptom caracteristic acestei afecțiuni: o erupție cutanată similară ca aspect cu cea cauzată de rubeolă, cu pete mici și umflături rozalii care nu provoacă mâncărimi sau durere. Această erupție începe pe corp și se extinde pe brațe și picioare, mai rar și pe față.

Pe lângă febră și erupție cutanată, Roseola Infantum se poate manifesta și prin simptome similare cu cele ale unei răceli comune: dureri în gât, dureri de ureche, pleoape umflate, inflamarea ganglionilor de la nivelul gâtului, pierderea sau scăderea poftei de mâncare, tuse și secreții nazale, convulsii febrile, diaree și dureri abdominale. 

Nu există un tratament specific pentru Roseola Infantum, dar în majoritatea cazurilor nici nu este necesar.

Virusul poate dispărea în aproximativ o săptămână, chiar și fără tratament. Se recomandă asigurarea unui aport adecvat de lichide, odihnă la pat până la dispariția febrei și, dacă este cazul, administrarea de antipiretice. În cazul copiilor cu imunitate deficitară, se poate recomanda și administrarea de medicamente antivirale. 

Care sunt simptomele varicelei și cum pot fi ele ameliorate? 

Simptomele varicelei variază de la o persoană la alta, dar în general, există câteva manifestări comune. Înainte de apariția erupției cutanate, mulți copii pot prezenta oboseală și iritabilitate. Erupția însăși este de obicei caracterizată prin apariția unor pete roșii, plate, care se transformă în umflături roșii, ridicate, formând vezicule. Acestea pot apărea pe trunchi, față, scalp, sub axile, pe partea superioară a brațelor și picioarelor și în interiorul gurii și provoacă mâncărimi. De asemenea, pot să apară și simptome asemănătoare gripei, cum ar fi febra, durerea de cap și scăderea apetitului. 

În majoritatea cazurilor, tratamentul pentru varicelă implică îngrijirea simptomatică acasă. De exemplu, este recomandată izolarea persoanei infectate pentru a preveni răspândirea virusului, aplicarea de loțiuni care să calmeze pruritul și să favorizeze uscarea veziculelor, menținerea unghiilor scurte pentru prevenirea suprainfectării prin scărpinare și administrarea de medicamente pentru reducerea febrei.

De asemenea, o hidratare corespunzătoare și o alimentație bazată pe fructe și legume proaspete pot ajuta la ameliorarea simptomelor. În cazurile severe, tratamentul cu antivirale poate fi necesar, dar acest lucru va fi stabilit de medic. 

Cum se pot preveni Roseola Infantum și varicela? 

Una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a varicelei este vaccinarea. În prezent, în România, se recomandă imunizarea copiilor sănătoși între 12 și 18 luni cu prima doză, urmând ca doza a doua să fie administrată între 4 și 6 ani. Vaccinarea este recomandată și copiilor mai mari, adolescenților și adulților sensibili care nu au fost vaccinați ori nu au făcut varicela și fac parte din categoriile de risc. 

Nu există vaccin pentru Roseola Infantum. Ca măsuri de prevenție se pot recomanda: menținerea unei bune igiene personale, evitarea contactului apropiat cu cineva care este infectat, purtarea măștii de protecție, spălarea frecventă a mâinilor și folosirea dezinfectanților când accesul la apă și săpun este limitat. 

Atât Roseola Infantum, cât și varicela sunt boli frecvente ale copilăriei, caracterizate prin erupții cutanate distinctive și alte simptome. Niciuna dintre ele nu necesită, de obicei, un anume tratament anume, dar există soluții pentru ameliorarea simptomelor lor. Dacă copilul tău prezintă simptome ale oricăror dintre aceste boli, adresează-te unui medic pentru a primi un diagnostic corect și recomandări privind măsurile pe care le poți lua pentru a-l ajuta să treacă mai ușor prin ea. 

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol nu pot înlocui vizita la medic. Pentru evaluarea sănătății copilului tău și recomandări de tratament, programează-l la o consultație de specialitate! 

Surse:  

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/roseola-infantum-cauze-simptome-tratament 
https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/varicela-transmitere-tratament-cauze-simptome-vaccin 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel