Românii, repetenți la prevenția medicală. Adela Cojan: Ne-au alarmat cifrele extrem de devastatoare despre numărul deceselor evitabile

Românii, repetenți la prevenția medicală - FOTO: Freepik @senivpetro
EXCLUSIV
Românii stau extrem de prost în ceea ce privește prevenția. Conf. Dr. Adela COJAN, Președinte CNAS, trage un semnal de alarmă în ceea ce privește numărul deceselor care ar putea fi prevenite.

Românii sunt repetenți în ceea ce privește prevenția. Pacienții vor fi obligați să meargă, cel puțin de două ori pe an la medicul de familie. Conf. Dr. Adela COJAN, Președinte CNAS, trage un semnal de alarmă în ceea ce privește numărul deceselor care ar putea fi prevenite.

Prevenția salvează vieți

Multe dintre boli ar putea fi prevenite sau tratate dacă românii ar apela mai des la serviciile medicilor de familie. Conf. Dr. Adela COJAN, Președinte CNAS, a explicat în exclusivitate la DC Medical, în cadrul dezbaterii ”Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie și sănătatea românilor” despre viziunea Casei de Asigurări de Sănătate. 

”Este tendința care a fost declarată în toate strategiile de dezvoltare a sectorului de sănătate, însă, de anul acesta începând nu mai sunt doar vorbe. Sunt și fapte, sunt și cifre traduse printr-o finanțare corespunzătoare, optimă a medicinei de familie, un procent care se apropie de media procentului de finanțare a asistenței medicale primare din Europa. Dacă era 6, până la 8%, am reușit să creștem această finanțare pentru medicina de familie la 10%, dar cu accent preponderent asupra consultațiilor preventive.

Începând de anul acesta, aceste consultații preventive sunt obligatorii pentru toți pacienții în vârstă de peste 40 de ani, cel puțin o dată pe an. Ele includ un pachet de trei consultații, dar și investigații paraclinice tocmai pentru a încerca să conștientizăm și să responsabilizăm cetățeanul român în legătură cu propria sănătate.

Vezi și: Speranța de viață, tot mai MICĂ. Zaharescu (ARPIM): Din cauza stresului, a stilului de viață. Inovația salvează vieți! În 2000 - 2010, medicamentele inovative au crescut speranța cu 73%

Ne-au alarmat cifrele extrem de devastatoare legate de numărul și proporția deceselor evitabile tratabile în țara noastră. Aici suntem pe ultimul loc în Europa pentru că sunt decese evitabile. Sunt decese evitabile prevenibile și decese evitabile tratabile. Acest semnal de alarmă ne-a făcut să cuantificăm acele riscograme de depistare precoce a cazurilor de risc asociați principalelor boli cronice cu impact major în sănătate, asociați cancerelor, asociați bolilor cardiovasculare, bolilor psihice, maladiei Alzheimer, osteoporozei.

Sunt deja cuantificate, urmează să fie rambursate începând cu contractul din anul 2023, cuantificarea lor făcându-se într-o proporție de trei ori mai mare decât aceea a unei consultații obișnuite, iar timpii alocați pentru această conversație individuală intimă și confidențială între medicul de familie și pacient a crescut de la 15, la 30 de minute”, a explicat conf. univ. dr. Adela Cojan, președintele CNAS, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezberii ”Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie și sănătatea românilor”.

Vezi și: Soluția în tratarea cancerului. Pauliuc: Pun PARIU că ați văzut măcar o dată o persoană dragă luptând cu boala. Dacă putem să oprim durerea, atunci să profităm de asta!

Mentalitățile greu de schimbat

Mentalitățile sunt greu de schimbat, însă potrivit specialiștilor prevenția este calea pentru a salva viețile. 

”Știm că va fi greu să schimbăm mentalități. Românul este învățat să se ducă la medic atunci când îl doare. Ori hipertensiunea arterială nu doare, hipercolesterolemia nu doare, diabetul zaharat nu doare.

Tocmai de aceea prin promovarea și stimularea financiară a acestor consultații cu un trend și cu o tendință de individualizare și personalizare, o consultație motivațională, suntem convinși că pe măsură ce va trece timpul, pacienții vor deveni mult mai deschiși în legătură cu discuția aceasta care să le orienteze atitudinile, cunoștințele, dar și comportamentele dăunătoare sănătății în sensul menținerii sănătății de-a lungul vieții”, a mai precizat sursa citată. 

Vezi mai multe în VIDEO

Youtube video image

Pacienții, amendați dacă NU merg la medicul de familie. De când se va aplica

Pacienții care nu se vor prezenta la cabinetele medicilor de familie pentru a beneficia de tratamente cu rol preventiv ar putea fi sancționate.

Prevederile urmând să fie introduse în următorul contract-cadru privind condițiile de acordare a serviciilor de asistență medicală, potrivit preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan.

Aceste sanțiuni vor fi aplicate din 2023.

Rol de prevenție

Măsura urmează să stimuleze serviciile de prevenție, după ce în acest an bugetul alocat asistenţei medicale primare a cunoscut o suplimentare importantă, cu 22%. Medicii vor astfel să îi stimuleze pe pacienți să aibă grijă de sănătatea lor.

“Interesul CNAS este de a lărgi pachetul de servicii de bază şi de a mai diminua din ceea ce înseamnă ”plata per capita”. Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem să implementăm în special pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii (…) pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie”, a afirmat Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate,  la Senat, la dezbaterea "Hepatitele virale post-pandemie - drumul spre eliminare, o provocare".

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel