Românii reîntorși din Africa de Sud, negativi la testul COVID. Arafat: nu avem nicio persoană cu probleme medicale

Călătorie
Cei 46 de români și 24 de cetățeni străini, repatriați din Africa de Sud, sunt  negativi la testul COVID, a declaat marți seara șeful DSU, Raed Arafat.

Cei 46 de cetăţeni români şi 24 de cetăţeni străini repatriaţi din Africa de Sud - stat unde a fost depistată cea mai recentă tulpină COVID, Omicron - au aterizat, marţi după-amiază, 30 noiembrie, cu o aeronavă a TAROM, la Baza 90 Aeriană. Şeful DSU, Raed Arafat, aflat la aeroport, a declarat că toate testele persoanelor aflate la bordul avionului au ieşit negative.

"În avion aveam cetăţeni români, o parte era echipa de la Baia Mare, o parte erau cetăţeni români din zona Bucureşti, Ilfov, Călăraşi, Constanţa, Râmnicu Vâlcea, Dolj şi Vaslui. La acest moment, ultimii rămaşi la testare sunt cei din Bucureşti - Ilfov şi urmează să plece către locul de carantinare şi am avut, totodată, un număr de cetăţeni din alte ţări. Până acum, toate testele au fost negative, nu avem nicio persoană cu probleme medicale", a afirmat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, la unele persoane s-au recoltat şi probe PCR, ale căror rezultate sunt aşteptate să vină în următoarele 12 ore. "Sportivilor de la Baia Mare li s-a asigurat un avion TAROM care i-a preluat şi au plecat la Baia Mare, iar procesarea testelor, paşapoarte, tot, se va face la Baia Mare", a mai precizat Arafat, conform Agerpres. 

În altă ordine de idei, tot în contextul tulpinii sud-africane Omicron - experți de la Universitatea Oxford din Marea Britanie au precizat marţi, 30 noiembrie, că nu există dovezi potrivit cărora vaccinurile nu vor proteja împotriva formelor severe provocate de infectarea cu varianta Omicron. Aceștia au mai afirmat că sunt pregătiți să dezvolte rapid o versiune actualizată a vaccinului său realizat în parteneriat cu AstraZeneca dacă va fi necesar.

Potrivit reprezentanților campaniei naționale anti-COVID, noua tulpină COVID, cea sud-africană denumită Omicron, ”a acumulat un număr mare de mutații comparativ cu tulpina parentală”.

”Unele dintre aceste mutații sunt comune cu unele variantele anterioare și pot conduce la infecțiozitate și transmisibilitate crescute, evitarea unor mecanisme de răspuns antiviral și chiar rezistență parțială la anticorpii dobândiți în urma infecției, a vaccinării sau rezistență la unele terapii cu anticorpi monoclonali. Alte mutații sunt nou întâlnite la această variantă sau au fost observate doar în laborator, așa că efectul lor nu este bine cunoscut, dar sunt observate în proteine / regiuni ale unor proteine importante în biologia virusului.Cum funcționează toate aceste modificări împreună este dificil de spus în momentul de față. Date suplimentare vor fi disponibile în următoarele săptămâni. Date despre unele mutații ale variantei Omicron pot fi găsite aici: https://covariants.org/variants/21K.Omicron

Pentru o listă comparativă a mutațiilor identificate la varianta Omicron și la alte variante de îngrijorare sau de interes de până acum: https://covariants.org/shared-mutations.”, se arată pe rețelele sociale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel