Românii, mai atenți la stilul de viață. Medic, despre alimentație: Ar trebui să mâncăm mai puțin și mai bun

romanii. FOTO: Freepik @aleksandarlittlew
Românii acordă mai multă atenție alimentației, unii prin prisma creșterilor de preț, alții pe principiul ”mai puțin, dar mai bun”. Alimentația echilibrată, somnul și activitatea fizică definesc stilul de viață sănătos.

Românii au început să acorde o mai mare atenție aspectelor care țin de un stil de viață mai sănătos, precum alimentația, unii influențați cel mai probabil și de creșterea inflației din ultima vreme, fapt ce a dus la creșterea prețurilor, arată un nou studiu realizat de Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză (CIPRA) pe un eșantion de peste 1.000 de persoane. Astfel, în privința impactului asupra calității vieții, după alimentație (67%), pe locul doi se află somnul, odihna (54%), iar pe locul trei este situat ”echilibrul între viața personală și cea profesională” (45%).

Top 5 este completat de activitatea fizică (34%), un element important ce definește stilul de viață sănătos, respectiv ”răsfățul cu moderație, consumul de alcool, tutun, zahăr” (28%), arată studiul menționat.  

”În actualul context în care prețurile au crescut enorm ar trebui să mâncăm mai puțin și mai bun. Mai bun ce înseamnă? Nu neapărat calorii goale, ci să conțină substanțe nutritive, fibre, vitamine, proteine de calitate, lipide sănătoase, deci care să ne ofere nutrienții și energia necesară desfășurării activităților.

Și revin, micul dejun este foarte important. Adică să consumăm alimente care ne hrănesc, nu care ne potolesc foamea și ne creează doar niște plăceri gustative”, a declarat dr. Ruxandra Constantina, la Antena 3 CNN.

Depresia și anxietatea, legate de tulburările de somn

Somnul este un element important în ceea ce înseamnă ”stilul de viață sănătos”, iar pentru mulți este o adevărată provocare să se încadreze în recomandările specialiștilor în privința orelor de somn, care nu trebuie să fie nici prea puține, dar nici prea multe, ambele situații fiind dăunătoare pentru sănătate.

”Somnul, odihna din timpul nopții are un efect covârșitor asupra asupra sănătății. Dacă nu dormim, nu doar că ne trezim obosiți, dar nu scade și capacitatea de concentrare, de memorare, devenim nervoși, avem tot felul de adicții, de a mânca.

Dacă nu dormim noaptea, mâncăm și noaptea, mulți cădem în patima alcoolului, fumatului. Și atunci, alături de alimentație, somnul reprezintă un element major pentru păstrarea stării de sănătate. Ar trebui să dormim 7-8 ore, în niciun caz sub 6 ore. 

Efectele pe termen lung ale tulburări de somn sunt devastatoare și influențează orice aparat și organm cardiovascular, ficat, stomac, starea de spirit, depresia și anxietatea sunt strâns legate de tulburările de somn”, a mai spus medicul.

Vezi și: Jeleurile cu melatonină, pericol enorm. Date șocante despre ce conțin, de fapt. Duc la supradoză cu ”hormonul somnului”

Echilibrul dintre viața personală și cea profesională

Echilibrul ne ajută pentru că ar trebui să fie 8 ore de muncă, 8 ore de somn și 8 ore în care să ne relaxăm, petrecem cu familia, cu prietenii. Este un aspect deosebit de important, dacă nu, ajungem la acel sindrom de burnout și până să ajungem la burnout devenim nervoși, anxioși, avem probleme la locul de muncă și avem probleme familiare, pentru că dacă nu știm să cultivăm în continuare relațiile cu familia și cu prietenii, toți vor avea de suferit.

Mare atenție la timpul pe care îl acordați repausului activ și comunicării și socializării”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește ”răsfățul moderat”, medicul susține că acesta este bine venit, atâta vreme când nu devine o obișnuință.

”Întotdeauna trebuie să ne oferim o mică recompensă. Hormonul recompensei este dopamina, al stării de bine, al plăcerii, este serotonina și atunci fie că mâncăm o felie de pizza, o felie de tort, când și când, aceste recompense fac foarte bine psihicului și emoționalului, cu condiția să nu devină obișnuință”, a mai spus medicul, subliniind că autorestricționarea în cazul consumului de alcool sau de fast-food nu fac decât să pună o presiune suplimentară asupra noastră. ”Nu vă impuneți niciodată limite nerealiste, ci doar cele pe care le puteți desfășura și care vor deveni un nou stil de viață”.

Comparativ cu cifrele de acum doi ani, de data aceasta românii sunt mult mai mulțumiți de curățenia din casă, iar explicația medicului este dată de faptul că în 2021 am petrecut mult timp în casă, din cauza pandemiei. Însă, a ținut să sublinieze că este foarte important ”să nu exagerăm. Scopul vieții nu este să ne simțim bine în casă, ci să ne facem și acele plăceri care constau în ieșiri, ieșiri în natură (...), dar trebuie ținut un raport și un echilibru, pentru că de fapt, ce înseamnă calitatea vieții? Înseamnă o stare de bunăstare, fizică, psihică, socială, înseamnă să mă simt confortabil și să pot să particip și să mă bucur de activitățile vieții”, a mai spus medicul.

Vezi și: Alimentele care ne fac fericiți. Sunt ușor de introdus în dietă. Ce alte beneficii mai aduc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel