România suspendă pentru TREI luni distribuția medicamentelor în afara țării. Comisia Europeană a dat aviz favorabil

Romania suspenda pentru trei luni distributia medicamentelor. FOTO: Freepik @topntp26
Comisia Europeană a avizat suspendarea distribuției de medicamente în afara României.

Comisia Europeană a avizat favorabil solicitarea României privind adoptarea în procedură de urgenţă a suspendării temporare a distribuţiei în afara ţării a anumitor medicamente din categoria antibiotice şi antitermice cu administrare orală, potrivit unui comnicat al Ministerului Sănătății.

”Măsura este una cu caracter temporar, se va aplica pe o perioadă de trei luni, în contextul situației epidemiologice actuale și este menită să asigure continuitatea disponibilității acestor medicamente pentru pacienții români”, se arată în comunicat.

Vezi aici LISTA medicamentelor.

Este vorba despre denumirile comune internaţionale de antibiotice Amoxicillinum, Amoxicillinum + Acidum Clavulanicum, Azithroycinum, Cefuroxinum, Clarithromycinum, Phenoxymethylpenicillinum, Sulfamethoxazolum + Trimethoprium,  precum și de antitermicele de uz pediatric Ibuprofenum şi Paracetamolum.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, ”măsura nu afectează exportul medicamentelor fabricate de către producătorii români, ci se referă doar la oprirea distribuției intracomunitare a medicamentelor alocate pieței din România”.

România, solicitare justificată

Autorităţile române au notificat, în ianuarie 2023, Comisiei Europene proiectul de „Ordin privind aprobarea Listei medicamentelor antibiotice și antitermice cu administrare orală a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar pe o perioadă de 3 luni” şi au solicitat adoptarea în procedura de urgenţă prevăzută la articolul 6 alineatul (7) din Directiva (UE) 2015/1535.

Astfel, ”după examinarea proiectului de ordin, Comisia consideră că solicitarea adoptării în procedură de urgenţă este justificată”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Nu este penurie de medicamente

Recent, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a afirmat, cu privire la absența uneo rmedicamente specifice infecțiilor respiratorii, că s-au luat măsuri în acest sens, mai mult, că nu există penurie de medicamente.

”În primul rând să informăm populația, cât și medicii și farmaciștii, pentru a putea elibera medicamente similare care conțin aceleași substanțe, ibuprofen sau paracetamol. Am făcut un inventar al stocului de Oseltamivirum, mai cunoscut popular ca și Tamiflu, ca denumire comercială. Există aproximativ 4 milioane de comprimate la nivel național, deci nu există o penurie”, a spus Rafila, într-o conferință de presă, în urmă cu două săptămâni.

Întârzieri din cauza importurilor din China

Într-o altă conferință, ministrul Rafila a precizat care este cauza pentru care medicamentele specifice ajung mai târziu în farmacii. 

„Singura problemă este legată de o anumită discontinuitate, care nu este generată doar de o creștere exponențială, dacă se poate spune așa, a consumului, ci de întârzieri importante în livrarea materiei prime din China.

Este vorba despre unele peniciline și de penicilină cu administrare orală sau în mai mică măsură, dar sunt și acolo anumite probleme, legate de amoxicilină sau de combinații ale amoxicilinei.

Sperăm să o poată rezolva până la sfârșitul acestei luni, dar o anumită întârziere a apariției pe piață este din cauza livrărilor întârziate din China, care în contextul actual, pandemic, a îngreunat foarte mult livrările de materie primă”, a afirmat ministrul Alexandru Rafila.

Vezi și: Ambulatoriile de specialitate, modernizate prin PNRR. MS: Dezvoltarea socială și dezvoltarea economică nu se pot întâmpla fără acces la servicii de sănătate și fără un sistem de educație solid

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel