Rolul fructelor și legumelor în menținerea echilibrului pH-ului. Impactul alimentelor alcaline și efectele ascunse ale acidității alimentare asupra sănătății tale

dieta alcalina Foto: Freepik @nihinduonline
O dietă bogată în fructe și legume, care susține echilibrul pH-ului, poate avea beneficii semnificative pentru sănătatea rinichilor și a inimii.

Organismul uman reglează acizii și bazele pentru a menține un echilibru al pH-ului de aproximativ 7,4, care este ușor alcalin. Unii susținători ai dietei alcaline susțin că alimentele care produc acizi, precum carnea, ouăle și cerealele, pot cauza probleme de sănătate. Pentru a menține echilibrul pH-ului, alimentele alcaline, cum ar fi fructele, legumele și fasolea, pot ajuta la reducerea acidului alimentar și la combaterea bolilor.

Un studiu de cinci ani la care au participat 153 de persoane cu hipertensiune arterială și boli de rinichi a arătat că cei care și-au redus acidul alimentar cu ajutorul fructelor și legumelor care produc baze au avut cele mai bune rezultate atât pentru sănătatea rinichilor, cât și a inimii.

Restul participanților fie și-au urmat planurile obișnuite de tratament, fie au luat tablete de bicarbonat de sodiu pentru a egala efectele alcaline ale fructelor și legumelor. Grupul cu bicarbonat de sodiu a avut beneficii similare pentru sănătatea rinichilor, dar nu și pentru sănătatea inimii.

Potrivit lui Donald E. Wesson, cercetător principal al studiului și profesor de medicină la Dell Medical School din cadrul Universității Texas, dietele bogate în fructe și legume ar trebui să facă parte din gestionarea hipertensiunii, împreună cu medicația.

Citește și: Boala Crohn: rolul surprinzător al câinilor și al familiei numeroase în prevenție. Factorii de mediu în prevenirea bolii Crohn

Foto: Freepik @freepic.diller

Cum vă afectează pH-ul sănătatea

Alimentele se descompun în timpul digestiei și produc acizi sau baze, cunoscute și sub denumirea de alcalii. Alimentele care produc acizi includ carnea și brânzeturile, în timp ce majoritatea fructelor, legumelor, leguminoaselor, nucilor și semințelor sunt considerate producătoare de baze.

Pe termen scurt, rinichii pot elimina acidul din organism și îl pot pune în urină. Cu toate acestea, acest mecanism poate dăuna funcției renale pe termen lung. Experții în nutriție pot recomanda diete reducătoare de acid pentru a ajuta la gestionarea simptomelor bolii renale cronice, punând accent pe fructele și legumele proaspete și limitând în același timp carnea, brânza, gălbenușurile de ou și cerealele.

Pentru persoanele cu funcție renală normală, alimentele nu vor modifica semnificativ pH-ul sângelui și nu este necesară evitarea tuturor alimentelor producătoare de acid. Organismul nostru este capabil să se regleze și să se echilibreze singur, astfel încât dieta noastră ar trebui să aibă un impact minim asupra echilibrului acido-bazic.

Vezi și: Ce este terapia cognitiv-comportamentală și de ce este eficientă în tratarea tulburărilor mintale. Un instrument puternic împotriva depresiei și anxietății

Când este recomandată o dietă săracă în aciditate?

Organismul își menține echilibrul acido-bazic intern, astfel încât persoanele fără afecțiuni subiacente nu trebuie să evite toate alimentele producătoare de acid. Cu toate acestea, dacă rinichii nu funcționează bine sau dacă se întâmplă ceva cu plămânii, alimentele pot avea un impact mai mare asupra echilibrului acido-bazic.

De zi cu zi, dacă mâncăm multe alimente producătoare de acid și rinichii noștri funcționează bine, se va echilibra în mod natural pe cont propriu. Consumul mai multor fructe și legume producătoare de baze poate susține sănătatea în general, dar majoritatea americanilor nu îndeplinesc recomandările dietetice pentru produse.

Înlocuirea alimentelor mai puțin hrănitoare cu opțiuni pe bază de plante poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice. Melissa Ann Prest, dietetician înregistrat recomandă încorporarea mai multor alimente vegetale în dieta dumneavoastră, făcând legumele mai mult din centrul farfuriei și proteinele pe partea laterală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel