Rolul campaniei de vaccinare anti-COVID. Dr. Valeriu Gheorghiță: Riscăm să avem, peste câteva luni, un alt virus care va răspunde diferit la vaccinuri

Col Dr Valeriu Gheorghiță. Foto: RoVaccinare
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID, a spus, marți, 6 aprilie, care este rolul campaniei de vaccinare în lume, nu doar în România. 

"Trebuie să înțelegem și vedem că suntem într-o cursă controcronometru cu acest virus care are capacitatea de a acumula noi mutații, mutații care îi conferă, pe de o parte, o rezistență parțială față de vaccinurile disponibile, pe de altă parte, îi pot crește contagiozitatea, virulența. Ideea campaniei de vaccinare în plină pandemie este de a asigura acoperirea vaccinală țintă pe care ne-o dorim cu toții, pentru a avea efecte benefice în timp scurt. Altfel, într-o prelungire a campaniei de vaccinare nu doar în România, vorbim de abordarea globală, riscăm să avem, peste câteva luni, un alt virus care va răspunde diferit la vaccinuri și care va avea o contagiozitate și o virulență diferite față de ce avem la acest moment. Cu cât numărul de persoane infectate este mai mare, cu atât rezervorul de virus, de unde se pot selecta noi variante, este mai crescut. Acesta este mesajul nostru foarte clar: vaccinurile disponibile actuale, care au fost autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului, sunt vaccinurile care aduc beneficii maximale în ceea ce privește protecția față de boala simptomatică, față de complicațiile bolii, față de internare, față de decese. Sigur că nu există un vaccin perfect. Toate au un profil de siguranță pe care îl cunoaștem, dar, în același timp, ne uităm la beneficiile și eficiența pe care aceste vaccinuri și-au dovedit-o în viața de zi cu zi.", a precizat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID, într-o conferință de presă. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel