Riscul de depresie și sinucidere din dulăpiorul cu medicamente
20 feb 2019, 16:31

Pastile
Cu toții avem acasă dulăpiorul cu medicamente, plin cu tot felul de pastile: de la analgezice, până la antibiotice. Dar dacă v-am spune că, fără să fiți pe deplin conștienți de asta, e posibil să luați un medicament cu depresie sau sinucidere ca potențiale efecte secundare?

Riscul de depresie și cel de suicid au fost legate de utilizarea a peste 200 de medicamente cu și fără rețetă, inclusiv medicamente comune precum cele care tratează hipertensiunea arterială, arsurile la stomac, durerea și durerile de cap. Vorbim de pastile pe care fiecare dintre noi le are în dulăpiorul cu medicamente. Aceste posibile efecte secundare sunt notate în prospectele medicamentelor, doar că puțini sunt cei care citesc conștiincios respectivele documente.

Or, cu cât mai multe astfel de medicamente luați, cu atât este mai mare probabilitatea să suferiți depresie, sugerează o analiză publicatî în iunie anul trecut, în Jurnalul Asociației Medicale Americane (The Journal of the American Medical Association).

Analizând cu cinci studii efectuate pe o perioadă de 9 ani, cercetătorii au evaluat informațiile despre sănătate de la 26.192 de adulți.

Dau depresie și când iei antidepresive

Aproximativ 37% dintre aceștia au raportat că luau astfel de medicamente. Iar din persoanele care luau trei sau mai multe dintre medicamente care au caposibil efect secundar depresia, aproximativ 15% au raportat depresie, comparativ cu aproximativ 5% dintre persoanele care nu folosesc respectivele medicamente.

Chiar și pentru persoanele care iau deja un antidepresiv, adăugarea unuia sau mai multor medicamente care au acest efect secundar a fost legată de rate mai mari de depresie. Această analiză s-a bazat pe studii, așa că nu a demonstrat că medicamentele au cauzat direct depresia raportată.

Chiar și așa, dacă credeți că sunteți deprimat - și aveți simptome cum ar fi apatie, deznădejde,modificări ale somnului sau obiceiuri alimentare și oboseală persistentă-, adresați-vă medicului dumneavoastră ca să vedeți dacă vreunul dintre medicamentele pe care le luați în mod constant poate fi responsabil.

Analiza, integrală (open access), poate fi consultată AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?