Această vitamină îți protejează...
Primul studiu despre care vorbim, și care a fost publicat în 2016 în revista Stroke, s-a bazat pe datele din chestionarele de dietă colectate de la mai mult de 74.400 de persoane cu vârste cuprinse între 45 și 84 de ani. Cercetătorii au creat scoruri în funcție de cât de îndeaproape au urmat participanții dieta numită Abordări dietetice pentru stoparea hipertensiunii arteriale - Dietary Approaches to Stop Hypertension sau DASH-, o dieta orientată către vegetale, care se bazează în principal pe fructe, cereale integrale, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, carne de la păsări de curte, pește și nuci. Dieta a fost mult timp promovată pentru capacitatea sa de a reduce tensiunea arterială, care este unul dintre factorii de risc principali pentru un accident vascular cerebral (AVC).
După o urmărire a subiecților care a durat, în medie, aproape 12 ani, cercetătorii au descoperit că persoanele care au urmat îndeaproape dieta DASH au avut un risc mai mic de accident vascular cerebral ischemic.
Aproximativ nouă din 10 accidente vasculare cerebrale sunt ischemice, adică apar atunci când un cheag obstrucționează un vas de sânge care alimentează creierul.
În plus față de scăderea tensiunii arteriale, dieta DASH poate, de asemenea, ajuta la prevenirea accidentului vascular cerebral prin descurajarea acumulării de plăci grase în interiorul arterelor, întrucât alimentele incluse în ea au o cantitate scăzută de grăsimi saturate și colesterol, care este asociată cu un nivel ridicat de antioxidanți din vegetale.
Doi ani mai târziu, adică în 2018, o altă echipă de cercetători a realizat o meta-analiză, adunând laolaltă 12 studii, care au inclus un total de 548.632 de participanți, care au fost urmăriți din punct de vedere al dietei DASH și al riscului de accident vascular cerebral, între 5,7 și 24 de ani.
„Descoperirile noastre sugerează că aderența mai mare la dieta DASH este asociată cu un risc scăzut de accident vascular cerebral", au notat, în concluzie, autorii meta-analizei.
Dieta DASH este o abordare pe tot parcursul vieții a unei alimentații sănătoase, care este proiectată pentru a ajuta la tratarea sau prevenirea hipertensiunii arteriale (tensiune arterială ridicată). Dieta DASH vă încurajează să reduceți cantitatea de sodiu din dieta dvs. și să consumați o varietate de alimente bogate în nutrienți care ajută la scăderea tensiunii arteriale, cum ar fi potasiul, calciul și magneziul.
Potrivit experților de la Mayo Clinic, urmând dieta DASH, este posibil să puteți reduce tensiunea arterială cu câteva puncte în doar două săptămâni. În timp, tensiunea arterială sistolică ar putea scădea cu opt până la 14 puncte, ceea ce poate face o diferență semnificativă în ceea ce privește riscurile pentru sănătate.
Pentru că dieta DASH este un mod sănătos de a mânca, ea oferă beneficii pentru sănătate în afară de scăderea tensiunii arteriale. Practic, ea este în același timp indicată pentru abordările dietetice de prevenire a osteoporozei, cancerului, bolilor de inimă, accidentului vascular cerebral și a diabetului.
Sare:
Dietă standard DASH. Puteți consuma până la 2.300 miligrame (mg) de sodiu pe zi.
Dietă DASH cu foarte puțină sare. Puteți consuma până la 1.500 mg de sodiu pe zi.
Cereale: 6 la 8 porții pe zi. O porție înseamnă o felie de pâine integrală sau o jumătate de ceașcă de cereale integrale.
Vegetale: 4 la 5 porții pe zi. O porție înseamnă o ceașcă de vegetale cu frunze verzi sau o jumătate de ceașcă de vegetale fierte, la grătar sau la aburi.
Fructe: 4 la 5 porții pe zi. O porție înseamnă o jumătate de ceașcă de fructe în stare naturală, înghețate, din compot (atenție la zahărul adăugat) sau la conservă (atenție la conservanți)
Lactate: 2 la 3 porții pe zi. O porție de lapte sau iaurt degresat înseamnă o ceașcă, sau jumătate de ceașcă dacă e vorba de brânză degresată.
Carne slabă, pasăre și pește: 6 porții sau mai puține pe zi. În total, cele 6 porții trebuie să conțină maximum 170 de grame pe zi.
Nuci, semințe și legume: 4 la 5 porții pe săptămână. O porție înseamnă o jumătate de ceașcă.
Grăsimi și uleiuri: 2 la 3 porții pe zi. O porție înseamnă o lingură de ulei.
Dulciuri: (da, nu le excludeți total zahărul) 5 porții sau mai puține pe săptămână. O poție înseamnă un pahar de limonadă sau jumătate de ceașcă de dulceață, jeleu sau șerbet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...