Rinita alergică, simptome și cauze: Nu orice tuse e răceală! Alergia e pe VIAȚĂ, NU se vindecă, se tratează!

Rinita alergică - Foto: Pexels @Andrea Piacquadio / @cottonbro
Ce este rinita alergică, ce o cauzează și care e diferența dintre rinită și viroză. 

Medicul primar ORL, Ana Maria Apostol, a vorbit despre tuse, despre nasul înfundat și despre diferența dintre viroză și rinită alergică. 

"Omul nu poate să fie tot timpul răcit, mai ales în perioada acesta, primăvara când e soare și frumos, vara și tot tușești și ai muci în nas, îți curge nasul, dar nu cu orice secreții galbene care sunt în viroze, ci niște secreții mai albe, mai apoase.

Acele secreții apoase sunt pe fond de alergie, alergie la polen de mesteacăn, de plop, primăvara și ambrozia care e toamna.

Simptomul care face diferența între GRIPĂ, COVID și VIROZĂ: E SEVER!

Pe lângă acești alergeni inhalatori care sunt din cauza plantelor pe care le avem în jurul nostru, mai avem alergeni din cauza poluării și prafului din construcții care se descarcă în jurul nostru.

Mai nou, asistăm la un fenomen nu de alergie sezonieră, de sezon, primăvara sau toamna, despre care știam că ține două luni, ci avem o alergie perenă, pe tot parcursul anului. În fiecare zi ne curge nasul apos și mai strănutăm din când în când și asta e provocat de acarieni și praful pe care-l inspirăm non-stop.

Nasul înfundat este cel care deranjează cel mai mult, pentru că mucoasa nazală trebuie să lupte, trebuie să filtreze acest aer, astfel încât, în corpul nostru să nu ajungă toate aceste impurități. Și ce se întâmplă? Se umflă mucoasa, se umflă cornetele nazale și se ajunge la nasul înfundat și îl vezi pe cel mic sau chiar tu că fornăi toată ziua, sforăie în timpul nopții și nu înțelegi de ce. Nu e răcit, ci are o alergie!

Legat de tuse, ce trebuie să știm că această alergie nu este numai la nivelul nasului, ci se manifestă pe toată mucoasa respiratorie, inclusiv la plămâni, deci avem fenomene de alergie respiratorie care se manifestă prin simptomele care ne dau rinita alergică, adică:

- secreții apoase care curg, nu vâscoase, nu galbene, care curg în permanență,

- strănuturi repetitive, crize de strănut,

- mâncărime la nivelul nasului,

- mâncărime la nivelul ochilor

- nas înfundat.

COVID-19 vs. ALERGIE. Simptomul care face DIFERENȚA

Mai apare și tusea, o tuse seacă. Dacă la viroze sau răceli apare o tuse productivă și expectorezi secreții galbene, în alergie avem o tuse permanentă, dar uscată.

La grădinițe, în cazul copiilor, cei mici sunt trimiși acasă pentru că tușesc, dar nu orice tuse este răceală sau viroză, ci este pe fond alergic la praf.

Oamenii consideră că avem praf doar afară, pe câmp, nu, și în casă, pentru că aerul de afară încărcat cu toți alergenii intră și în casă și staționează în casă, pentru că stăm cu ușa și cum geamul închise în casă, mai ales peste noapte și se adună o cantitate mare de praf. Cu cât vei sta mai multe ore în cantitatea de praf și alergeni, cu atât mucoasa nazală se va inflama", a declarat Ana Maria Apostol, în direct la "Neatza cu Răzvan și Dani" de la Antena 1.

Diferența dintre viroză și alergie

 

"Și la alergie poți să ai o stare de depresie, pentru că nu te simți bine și că ai nasul înfundat. Din start, dacă ai nasul înfundat, te doare capul, te dor sinusurile și ai o stare generală proastă.

La răceala, la viroză, virusul intră în tot corpul tău și îți dă o stare proastă a corpului întreg: ești moale, ai dureri musculare, îți dă febră.

Amândouă debutează cu aceleași simptome, la nivelul nasului, cu aceste secreții apoase. Strănuturile poți să le ai și în viroză, de aceea, două - trei zile poți să faci confuzie între cele două, dar viroza evoluează înspre rău și secrețiile se transformă din apoase în vâscoase.

În alergie, simptomele de rinoree apoase se mențin chiar și o lună de zile dacă nu dai tratament. Oamenii au tendința să crească că alergia se vindecă. Nu! Alergia o tratezi, nu o vindeci, pentru că din păcate o ai pe viață și se tot repetă. Dacă ești alergic sezonier trebuie să ai grijă în fiecare an și să iei tratament nazal, spray cu cortizol și antihistaminice și pregătești corpul. Începi tratamentul cu o săptămână înainte și îl ții tot sezonul", a mai spus medicul ORL. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel