REZIDENȚIAT 2019: Sorina Pintea, ultimul anunț despre examen

În timp ce absolvenții facultăților de Medicină din întreaga țară care urmează să susțină examenul de REZIDENȚIAT 2019 au intrat în grevă japoneză, nemulțumiți că acest concurs a rămas în aer odată cu trecerea moțiunii de cenzură și căderea Guvernului, ministrul interimar al Sănătății, Sorina Pintea spune că nu a fost o manevră politică.

Odată cu trecerea Moțiunii de cenzură și căderea Guvernului rămâne în aer examenul de REZIDENȚIAT 2019, pentru simplul fapt că documentele care stabilesc numărul de locuri, metodologia, taxele și modul de organizare nu sunt semnate de miniștii Educației și cel al Sănătății. Ele sunt alcătuite, dar fără semnătura celor doi demnitari nu pot fi publicate în Monitorul Oficial și nu au valoare legală. 

Ministru al Educație nu mai aveam din 17 septembrie, când expirase interimatul lui Valer-Daniel Breaz, acesta fiind și motivul pentru care, spune, Sorina Pintea, nu s-au semnat ordinele la finele lunii trecute, așa cum ar fi fost normal, și pentru care examenul a fost amânat pentru 8 decembrie.

„Așteptăm noul Guvern”

Absolvenții de Medicină care urmează să susțină examenul la Rezidențiat 2019, au anunțat că fac grevă japoneză, sătui de incertitudinea care le pune în pericol viitorul.

Citește și: REZIDENȚIAT 2019: Studenții din domeniul sănătății, în GREVĂ JAPONEZĂ! Apel la președintele Iohannis

„Pot să înțeleg poziția lor (a studenților, n.r.), dar vreau să îi asigur că amânarea, propunerea de amânare nu a fost nicidecum o manevră politică. Din punct de vedere legal nu se putea rezolva această problemă. Așteptăm noul Guvern", a spus Sorina Pintea, la plecarea de la forumul Health Romania II, organizat de DC Media Group.

Cât privește amânarea semnării ordinelor comune, ea susține că de fapt și în anii precedenți s-a întârziat și nu au fost probleme.

„Eu am scos o cronologie, din 2013 începând. Inclusiv în 12-13 octombrie s-au semnat aceste ordine comune. Noi am trimis la Ministerul Educației din 25 septembrie, dar eu nu credeam că Președintele României nu-și va îndeplini obligația constituțională de a numi un ministru interimar", a justificat demnitarul.

„Noi doar centralizăm locurile”

Întrebată dacă anul acesta sunt scoase mai puține locuri și locuri pe post la concurs, Sorina Pintea a spus că nu e adevărat.

„Locurile pe care le scoatem la concursul de Rezidențiat nu sunt decisă de către ministrul Sănătății sau de Ministerul Sănătății. Ele sunt adunate în urma cererilor trimise de Direcțiile de Sănătate Publică, care colectează aceste date de la spitale. Repet, noi centralizăm! Dimpotrivă, am plusat cu încă 10% față de necesarul pe care l-am primit din țară", a arătat Sorina Pintea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel