Revascularizație miocardică prin unde de șoc extracorporale, premieră națională la Spitalul Militar

Revascularizație miocardică prin unde de șoc extracorporale. Foto: Daniel Iancu/Spitalul Militar
Revascularizație miocardică prin unde de șoc extracorporale. Foto: Daniel Iancu/Spitalul Militar
șef de lucrări Dr. Silviu Ionel Dumitrescu, în timpul intervenției. Foto: Daniel Iancu / Spitalul Militar
șef de lucrări Dr. Silviu Ionel Dumitrescu, în timpul intervenției. Foto: Daniel Iancu / Spitalul Militar
  • Revascularizație miocardică prin unde de șoc extracorporale. Foto: Daniel Iancu/Spitalul Militar
  • șef de lucrări Dr. Silviu Ionel Dumitrescu, în timpul intervenției. Foto: Daniel Iancu / Spitalul Militar
În cadrul Centrului de Boli Cardiovasculare al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Dr Carol Davila a fost realizată ieri o premieră medicală națională respectiv, utilizarea terapiei de revascularizație miocardică prin unde de șoc extracorporale la un pacient. Pentru acesta, altă soluție chirurgicală nu exista. 

Pacientul care a beneficiat de această nouă metodă de tratament - terapiei de revascularizație miocardică - este în vârstă de 48 de ani, fiind în evidența specialiștilor Secției Cardiologie I pentru boală coronariană severă – leziuni tricoronarene tratate inițial prin revascularizație percutană (incompletă datorită particularităților anatomice) și fără soluție chirurgicală. Datorită afectării ischemice, cordul pacientului are o suferință gravă, fiind dilatat, cu o capacitate redusă de a pompa sângele, determinând o formă de insuficiență cardiacă avansată, pentru care pacientul a fost spitalizat de mai multe ori.

Unica opțiune chirurgicală

Medicul curant al pacientului, locotenent-colonelul, șef de lucrări Dr. Silviu Ionel Dumitrescu, medic primar Cardiologie, doctor în științe medicale, șef Secție Cardiologie 1, a decis că soluția oferită de terapia prin unde de șoc extracorporale este unica opțiune într-o situație fără variantă chirurgicală, aceasta fiind o speranță pentru pacient și creșterea calității vieții acestuia.

Inițial, după echilibrarea parametrilor hemodinamici s-a realizat o reevaluare comprehensivă a stării actuale, metoda principală folosită pentru stabilirea strategiei terapeutice fiind bazată pe tehnicile moderne de ecocardiografie.

Astfel, cu ajutorul ecocardiografiei tridimensionale, realizate în timp real și a unui software bazat pe soluții de inteligență artificială – Dynamic Heart Model, medicul curant a evaluat, în repaus, atât parametrii de structură și funcție ai ventriculului stâng, cât și analiza deformării miocardice punând în evidență diferențele regionale.

Ulterior, prin ecocardiografia de efort, repetarea analizei deformării miocardice, a permis evaluarea cantitativă a suferinței ischemice a segmentelor miocardice, comparația cu datele de repaus indicând precis zonele cele mai afectate.

Cum s-a făcut revascularizația

Parcurgerea acestui proces de evaluare a performanței cardiace a permis identificarea, cu acuratețe, a trei segmente aflate în suferință, la nivelul cărora s-a inițiat terapia de revascularizație miocardică prin unde de șoc extracorporale, administrându-se primele 900 de impulsuri.

Tratamentul va fi repetat în decursul următoarelor două luni, după secvențialitatea impusă de protocol, urmând ca medicul curant să reevaleze, periodic, pacientul atât prin prisma statusului funcțional cât și a parametrilor paraclinici.

Echipa medicală care a realizat terapia de revascularizație miocardică prin unde de șoc extracorporal, constituită din lt. col. dr. Silviu Ionel Dumitrescu, cpt. dr. Raluca Popescu și dr. Ileana Hănțulie a fost coordonată de col. dr. Romi Bolohan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel