Redefinirea Covid-19: Pacienții pot prezenta simptome și după ce s-au vindecat
14 sep, 08:53
Un nou studiu arată că pacienții COVID-19 ar putea prezenta probleme de respirație și oboseală cronică, la distanță de câteva luni de infectare. 
Pacient coronavirus

Aproximativ trei sferturi dintre pacienții spitalizați cu Covid-19 ar putea deveni "transportatori" de lungă durată, potrivit unei lucrări publicate pe serverul de studii pre-tipărire medRxiv pe 14 august, fără a fi fost încă verificate de experți externi sau acceptate pentru publicare. 

Cercetătorii de la Unitatea Academică de Respirație din cadrul North Bristol NHS Trust din Marea Britanie au analizat 110 pacienți cu Covid-19, care au necesitat internări în spital pentru o medie de cinci zile între 30 martie și 3 iunie.

 

La 12 săptămâni după ce pacienții au fost externați din spital, 74% dintre aceștia au raportat simptome, inclusiv dificultăți de respirație și oboseală excesivă.

Cu toate acestea, în ciuda acestor simptome, 104 din cei 110 pacienți din studiu au avut rezultate normale ale testelor de sânge de bază, doar 12% prezentând o radiografie toracică anormală și 10% care prezintă o funcție pulmonară restrictivă prin teste de spirometrie.


British Medical Journal a lansat noi ghiduri pentru furnizorii de servicii medicale în luna august cu privire la modul de tratare a pacienților  Covid-19, estimând că până la 10% din totalul persoanelor care au fost testate pozitiv ar putea dezvolta o boală de lungă durată. Ghidul include teste de sânge specifice care trebuie efectuate, posibil trimiterea pacienților la reabilitarea pulmonară și punerea la dispoziție de oximetrie de puls acasă pentru a măsura saturația de oxigen din sânge.

Rezultate ca acestea apar în contextul în care, la începutul pandemiei, mulți profesioniști din domeniul medical considerau că pacientul mediu Covid-19 ar fi bolnav timp de câteva săptămâni,  după care va elimina virusul și va fi bine după aceea.

Se pare că nu este cazul tuturor. Ghidul BMJ a citat „răspunsul slab sau absent al anticorpilor, recăderea sau reinfecția, reacțiile inflamatorii și alte reacții imune, decondiționarea și factorii mentali, cum ar fi stresul post-traumatic”, care contribuie la simptome pe termen mai lung. A recunoscut că paralele similare au avut loc la pacienții cu SARS și MERS.

 


Ştiri Recomandate

Ficat
EXCLUSIV
Anglia ar putea intra în lockdown: cine susține asta
Primul caz de gripă din acest sezon, confirmat la o tânără
De ce nu e bine să iei decizii când ești stresat
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri