Viorel Jinga, rectorul UMF București, apel către societatea civilă, în plină criză COVID-19

Viorel Jinga, rector UMF FOTO: arhivă personală
EXCLUSIV
Rectorul UMF București, prof dr Viorel Jinga, a adresat, în cadrul unei dezbateri online a DC Media Group, un apel către societatea civilă.

Rector, apel, COVID-19. Prof dr Viorel Jinga, rectorul UMF București, a adresat, în cadrul unei dezbateri online a DC Media Group, un apel societății civile.

Acesta este: 

”Dragi colegi, studenți, cadre didactice universitare, personal medical

Mă adresez astăzi atât din calitatea de Rector al UMFCD, de medic, dar și de fiu și părinte. Traversăm cu toții momente extrem de dificile, momente cu care de altfel, se confruntă astăzi întreaga populație a planetei, iar provocările declanșate de criza epidemiologică ating cote alarmante, de la o zi la alta. Fiecare dintre noi avem familii, dar atunci când am decis să ne înrolăm în domeniul medical, ne-am asumat înainte de toate binele semenilor noștri aflați în suferință, depunând un jurământ în fața comunității, și mai ales în fața propriei conștiințe..

În aceste momente critice ne aflăm în linia întâi și doar solidarizându-ne consider că vom putea rezista în acest război dur ce are un singur inamic invizibil, COVID-19! Un război în care singurul considerent esențial este salvarea de vieți, dincolo de orice altă perspectivă și de oricare alt interes personal.

La nivel instituțional, UMFCD vă va sprijini total în demersul dumneavoastră profesional pe care sunt convins că prin eforturi deosebite veți reuși să îl duceți la bun sfârșit, iar România va avea la finele acestei crize epidemiologice extreme, cât mai puține victime. Așa cum s-a putut vedea, studenții mediciniști din UMFCD fac eforturi susținute să vină în sprijinul dvs atât prin solidaritatea de a intra în voluntariat alături de personalul medical aflat în prezent în spitale, cât și prin proiectarea și producerea unor echipamente inovative (viziere sau ochelari de protectie folosind imprimante 3D) destinate exclusiv cadrelor medicale. Și acest lucru pentru că și studenții au înțeles și înțeleg magnitudinea acestei crize epidemiologice și, în plus, vă simt și vă consideră în spiritul medical ca fiind adevărate exemple de devotament și profesionalism.

Am convingerea că suntem cu toții deplin conștienți și responsabili că doar solidaritatea in aceasta grea misiune, ne va aduce reusita in primul deziderat – acela de a salva vieți -, acum și perioada următoare, ce se anunță extrem de critică. Trebuie să înțelegem însă, cu toții, că trecem printr-o reală criză epidemiologică și că întreaga populație a planetei trebuie înainte de toate să se autoresponsabilizeze. Să conștientizăm faptul că fără autodisciplină, respectarea regulamentelor impuse de către autoritățile statului și ale specialiștilor din domeniul medical nu vom putea depăși aceste momente critice și de o magnitudine colosală provocate de acest inamic invizibil, COVID-19.

Fac un apel sincer către întreaga societate civilă și îi rog pe semenii noștri să dea dovadă de maturitate, înțelepciune și responsabilitate, solidarizându-ne astfel în respectarea cu strictețe a tuturor normelor și regulamentelor transmise doar de către oficialii statului român, fără a lua în considerare multitudinea de fake news-uri care inundă astăzi canalele de socializare. Totodată, îi asigur pe toți că întreaga comunitate academică și medicală a UMF Carol Davila, aflată astăzi pe linia întâi în această bătălie cu virusul COVID-19 nu va ezita nici-o secundă în a da totul pentru integritatea și sănătatea fiecărui pacient sau a fiecărui român afectat de coronavirus.

Cred totodată că pacienții cronici, cu afecțiuni deosebite și care necesită în mod obișnuit tratamente curative, ar trebui de această dată să facă excepție de la regulă și să găsească noi soluții împreună cu medicii de familie, pentru că aglomerarea spitalelor ar îngreuna enorm munca întregului personal medical. Să nu uităm că așa cum dorim să ne protejăm familiile va trebui să-i protejăm pe toți cei implicați direct în salvarea de vieți fie că discutăm despre studenții mediciniști, medici rezidenți, medici, asistente sau infirmiere. În munca lor, care în aceste clipe este copleșitoare, putem să aducem cu toții un sprijin enorm prin a da dovadă de maturitate și responsabilitate, respectând cu strictețe indicațiile transmise în mod oficial.

Închei prin a spune că poporul român a dat dovadă, mai ales în momente grele, de înțelepciune, iar acum este momentul să încerce să atingă un maxim al înțelepciunii înțelegând că orice abatere reprezintă un prejudiciu major adus semenilor și personalului medical”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel