Acest tratament învinge cancerul și...
România va achiziționa câteva sute de doze de vaccin împotriva variolei, în contextul în care mai multe țări din spațiul european se confruntă cu apariția cazurilor de variola maimuței încă de la începutul lunii mai.
Acesta nu este un eveniment obișnuit. În afară de unul, toate celelalte cazuri raportate recent nu au călătorit într-o zonă endemică.
"Trebuie să existe o supraveghere serioasă a acestei probleme. O facem! Mai mult, prin mecanism european de coordonare în cazul unor urgențe epidemiologice HERA vom tatona opțiunile pentru a avea o anumită cantitate de vaccin care să fie eventual administrabil contacților unei persoane care este diagnosticată cu această boală", a declarat Alexandru Rafila, duminică, la Digi 24.
Mai mult, ministrul Sănătății a afirmat că este vorba de o cantitate mică de vaccin, care va fi pusă la dispoziția autorităților ca măsură preventivă.
"Discutăm de câteva sute de doze, probabil, maximum 1000 care să fie la dispoziția autorităților române. Sunt cantități mici pentru că și numărul de cazuri este mic. Nu este o transmisibilitate similară, de exemplu, cu cea de la coronavirus", a mai spus ministrul.
Belgia este prima țară care a introdus o carantină obligatorie de 21 de zile pentru pacienții diagnosticați cu variola maimuței, după ce a raportat patru cazuri de boală în ultima săptămână.
Contacții nu sunt obligați să se autoizoleze, dar trebuie să rămână vigilente, mai ales dacă sunt în contact cu persoane vulnerabile.
Institutul belgian de medicină tropicală a afirmat că riscul unei epidemii mai mare în această țară este scăzut, potrivit cotidianului Le Soir.
Sâmbătă, OMS a precizat că au existat 92 de cazuri confirmate în 12 țări diferite, iar alte 28 sunt suspecte, în curs de investigare.
Astfel au fost confirmate cazuri de varilla maimuței în Marea Britanie, Portugalia, Suedia, Italia, Spania, Franța, Belgia, Germania, SUA, Canada și Australia.
Ministerul Sănătății a anunțat că "pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire".
Clarificarea vine ca urmare a informațiilor apărute în mediul online cu privire la un posibil caz de variolă la Spitalul Municipal din Rădăuți, județul Suceava.
"Precizăm următoarele:
Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic și epidemiologic al unei paciente de 43 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boală, conform șefului secției de boli infecțioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu.
Variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.
Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuți cu virusul variolei maimuței", a anunțat Ministerul Sănătății. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Variola maimuței. OMS, anunț despre restricțiile impuse persoanelor infectate: Trebuie IZOLATE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...