Cum e construit bugetul unui spital. Cât primește personalul și cât se dă pe medicamente. Rafila, despre salariile medicilor

Cum e construit bugetul unui spital - Foto: Freepick @iaros
EXCLUSIV
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat cum funcționează bugetul unui spital și care sunt soluțiile pe care le vede pentru a depăsi criza energetică.

În contextul în care criza energetică și creșterea prețurilor nu ține cont de domeniu, acestea au un impact major și asupra sistemului de sănătate.

”Cum ați rezolvat problema pentru spitale, policlinici, căci și acolo facturile au sărit în tavan”, l-a întrebat analistul politic Bogdan Chirieac pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul Interviurilor DCMedical și DC News.

”Au sărit facturile, nu chiar în tavan, dar au crescut cu 50-60%, ceea ce nu este puțin”, a afirmat ministrul, care a precizat că este important ca toată lumea să știe modul în care este constituit bugetul unui spital.

”Cea mai mare parte a bugetului din spital reprezintă cheltuiala cu personalul, care conform legii nu trebuie să depășească 70%, care nu este puțin. Înseamnă mai mult de două treimi. Din rest, din ce rămâne trebuie să plătim utilitățile, și după ce plătim și utilitățile este o parte care rămâne pentru materialele sanitare și pentru medicamente.

Am vrut să văd și am acest studiu, la nivelul spitalelor din țară, care au fost cheltuielile în trimestrul 3 al anului 2021, cu energia, însemnând curentul electric și gaz, și care au fost cheltuielile cu energia chiar așa de complicat, ziua e lungă, este cald, deci lunile iulie, august și septembrie.

Cheltuielile au crescut cu circa 45-50% la energia electrică și cu 70% la gaz.  Per total, o creștere de circa 55% în aceste trei luni.

Sigur, asta în condițiile în care prețul pentru unitățile sanitare ca și pentru alte instituții publice a fost ținut sub control, în sensul că un kWh era 1 leu.

Asta îi arată mie că în cheltuiala unui spital, să spunem că înainte cheltuielile cu acestu utilități erau 10%, acum reprezintă 15%, asta înseamnă că am cu 5% mai puțin din bugetul spitalului pentru materialele sanitare și pentru medicamente, care unele s-au scumpit”, a declarat Alexandru Rafila, în exclusivitate, la DCMedical.

2. -imagine fara descriere- (314503452_535438011735252_2811907816805662956_n_19210700.jpg)

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. FOTO: Crișan Andreescu, DC Media Group

Studiu pentru construirea bugetului viitor

Motivul pentru care ministrul Sănătății a făcut acest studiu are în primul rând o explicație economică, bugetară.

”De asta am făcut acest studiu, pentru a putea prezenta Guvernului României această situație și o să vin și cu niște propuneri concrete în ceea ce privește soluționarea  acestei situații.

Ea poate fi fie printr-o compensare directă către furnizorii de energie, asta este cea mai simplă metodă, încât să avem o marjă de buget similară pentru materiale și medicamente, ca și cea de anul trecut, sau suplimentare de buget către spitale. Sunt două variante care pot fi aplicate.

Nu sunt finanțist, o să vorbesc cu colegii, dar trebuie să găsim o soluție, pentru că după, în spațiul public sunt foarte multe informații că lipsesc materialele sanitare și medicamentele. Și evident, dacă nu ai resurse financiare, acest fenomen se poate acutiza în perioada următoare. Și trebuie să găsești o soluție. Nu cred că va fi o problemă cu salariile personalului medical, pentru că eu personal nu pot fi de acord, în niciun fel, să găsim o soluție în afectarea salariilor personalului medical”, a explicat ministrul Sănătății.

Mai multe în video de jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel