Rafila avertizează că urmează 10 zile dificile, la final de martie revenim la ”normalitate”: Probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă

Alexandru Rafila. Foto: Print screen conferință
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a spus că este posibil ca, la finalul lunii martie, să revenim la „normalitate”. Până atunci, ne așteaptă zile dificile.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, marți, la TVR 1, că este încrezător că România va reveni la normal până la sfârșitul lunii martie. „Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată și nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viața economică și socială”, a spus ministrul Alexandru Rafila. Acesta a precizat că a avut numeroase întâlniri cu reprezentanții din turism, Horeca. „Toți își doresc predictibilitate, o discuție sinceră care să facă posibilă repornirea economiei și cred că, spre sfârșitul lunii martie, putem avea discuții foarte serioase, încât oamenii să știe ce au de făcut”, a subliniat Alexandru Rafila.

De asemenea, întrebat dacă este posibil să apară din nou SARS-CoV-2 în toamnă, Alexandru Rafila a oferit următorul răspuns: „Dacă vor apărea tulpini cu o patogenitate mai mare, este posibil. (...) Vor fi pericole pentru anumite categorii de persoane la risc, trebuie să se vaccineze, să sperăm că și producătorii își vor adapta vaccinul variantelor circulante și nu vom asista în continuare la utilizarea aceluiași vaccin.”

Zece zile dificile 

Alexandru Rafila a spus că avem în față încă zece zile dificile. „Sunt situații diferite de la județ la județ, dar, atât cât am putut să ne pregătim, ne-am pregătit, și cu resurse terapeutice, și cu alocarea unui procent de 20% din paturile de spital”, a precizat ministrul Sănătății.

„Nu cred că vom ajunge la 70.000 de cazuri înregistrate zilnic, dar probabil că săptămâna viitoare vom avea peste 50.000 de cazuri în câteva dintre zile, după care se va intra pe un trend crescător. Am urmărit cu foarte mare atenție informațiile de la Organizația Mondială a Sănătății (…). Informațiile pe care le avem noi este că această creștere continuă, dar cu viteză mai mică, reducerea vitezei de creștere este primul semn că ne apropiem de un platou, care probabil că va fi înregistrat săptămâna viitoare”, a mai spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Testul care depistează cancerul. Se poate realiza acasă

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel