Raed Arafat: Nu vom putea opri răspândirea variantei Omicron, dar o putem amâna ca să știm dacă răspunde sau nu la vaccinuri

Raed Arafat
Secretarul de stat Raed Arafat a explicat că aeronava Tarom care va pleca pe ruta București - Mombasa-Pretoria și retur va aduce acasă românii blocați în Africa de Sud, dar va putea duce și cetățeni ai altor state UE care doresc să fie repatriați. Cât privește varianta de coronavirus Omicron, șeful DSU spune că nu va putea fi oprită răspândirea ei, dar poate fi întârziată până când vom ști cum să luptăm cu ea. Mască e în continuare cel mai bun mijloc de protecție.

„Am început să întreprindem măsurile împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și ci Ministerul Transporturilor, prin Tarom, pentru trimiterea unui avion, la decizia Guvernului, care va pleca pe ruta București - Mombasa - Pretoria - Mombasa - București, și care urmează să aducă acasă cetățenii români, dar vom oferi și prin mecanismul de protecție civilă europeană și un număr de locuri pentru cetățenii europeni, ale altor țări membre UE, pentru a-i repatria până la București cel puțin după care de aici se stabilește cum ajung în țările lor”, a explicat Raed Arafat. 

Secretarul de stat a explicat de ce a fost nevoie de o nouă ședință de Guvern pentru introducerea Malawi pe lista țărilor din zona roșie. Aceasta este a 8-a țară din Africa introdusă pe lista, alături de Botswana, eSwatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe. Secretarul de stat a explicat că, din cauza faptului că s-a ucrat pe două liste, una inițială și cea de-a doua actualizată, a fost nevoie de o nouă ședință de Guvern și pentru acest al 8-lea stat african. 

„Normal că este o interdicție temporară și care este în această perioadă în concordanță cu ce s-a stabilit la nivel european, urmând să urmărim evoluția noii variante sau tulpini care există și să vedem care vor fi deciziile în  următoarele două - trei săptămâni. Bineînțeles, cetățenii români, cetățenii europeni care vin din această zonă, ei pot să vină înapoi, dar cum s-a anunțat ei vor intra în carantină de 14 zile sau dacă testul la a 8-a zi este negativ, de 10 zile, plus obligativitatea unei testări la sosire în țară”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a spus că românii care sunt în Africa de Sud sunt deocamdată sănătoși, singura lor problemă fiind că nu se pot întoarce acasă din cauza curselor aeriene blocate către aceste state. Ei sunt repatriați printr-un mecanism de asistență consulară al CNSU, și că dacă și alte țări din UE au cetățeni pe care-i vor repatriați, atunci mecanismul de protecție civilă europeană cofinanțează zborul. 

„Fie că nu sunt locuri în avionale care trebuiau să se întoarcă, ei aveau, din ce am înțeles bilete, dar avioanele lor au fost anulate, așa că nu e o problemă pe linie medicală, este doar o problemă că ei sunt rămași acolo și trebuie repatriați în țară. Și decizia Guvernului a fost să îi repatriem cât mai repede, să fie aici chiar de 1 decembrie, și acest lucru este în curs de realizare. Vor fi testați înainte să urce în avion, vor fi testați și când ajung și vor intra și în carantină când ajung exact conform regulilor care sunt stabilite. (...) Cel mai probabil plecarea va fi în noaptea asta, mâine, dacă nu se schimbă ceva, sunt în curs de rezolvare toate problemele, ceea ce înseamnă că mâine, cândva, va fi acolo, va prelua pasagerii și se va întoarce. Se lucrează foarte îndeaproape cu Ministerul Afacerilor Externe și cu Ambasada noastră în Africa”, a explicat Arafat. 

Demnitarul a explicat că și alte țări din zonă ar putea intra sub interdicție, mai ales cele din jurul statelor deja băgate pe lista roșie, așa că recomandă românilor să evite să călătorească acolo pentru că dacă s-ar îmbolnăvi în aceste țări ar fi o problemă complicată recuperarea lor. România, în acest moment nu se discută de închidere de granițe, ci doar de restricții și de carantinare pentru cei care se repatriază. 

„Țările care au închis granițele sunt de exemplu Marea Britanie, care e insulă, în final, și e foarte ușor să faci acest lucru într-o insulă, și la fel în Israel, unde granițele mult mai ușor se controlează ca și acces extern, pentru că la ei accesul extern este cel mai mult pe cale aeriană. Așa că în Europa nu văd cum să se închidă integral granițele, nu văd asta ca o soluție, dar interdicția de zboruri, interdicția de acces a unor cetățeni care nu sunt europeni, inclusiv astea, se pot lua”, a mai arătat Raed Arafat. 

Cât privește răspândirea variantei mutante Omicron, secretarul de stat spune că aceasta se va răspândi și că putem doar să întârziem răspândirea ei pentru a ști cum să luptăm cu ea. 

„Nu avem de unde ști, dar fiind o variantă cu răspândire rapid, țările vecine țărilor care acum sunt cu probleme să înceapă să aibă aceeași problemă, nu putem să anticipă (dacă pe lista roșie va intra, n.r.) țara cutare sau țara cutare. Dar asta e și motivul pentru care s-a luat măsura de interdicție de zboruri. În  final, tulpina va ajunge peste tot, asta nimeni nu va putea să oprească,  am văzut asta și când a început pandemia în China, singurul lucru care se face acum este întârzierea răspândirii și cumpărare de timp, până aflăm dacă răspunde la vaccin, nu răspunde la vaccin, dacă e mai ușoară, dacă impactul ei pe sănătate e mai grav. Deci, astea toate sunt lucruri care acum se analizează și se studiază de către specialiști și de către oameni de știință, care vor veni cu concluziile lor în următoarele săptămâni”,  subliniat Raed Arafat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel