La vârsta a doua, prevenția...
Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, este optimist în ceea ce privește valul al patrulea al pandemiei și spune că, atunci când va atinge România, situaţia nu va fi la fel de gravă ca în precedentele perioade cu vârfuri ale infectărilor. Pe de o parte, susține el, pentru că multe aspecte din sistemul sanitar au fost îmbunătăţite, iar pe de altă parte, mai spune că avem avantajul vaccinării.
„În afară de videoconferințe, la care am participat cu doamna ministru, am realizat una cu UPU-rile, care va trebui să facă față unor pacienți cu probleme grave. De aceea am cerut să se pregătească și pentru categoria pacienți Covid, dar și pentru pacienți non-Covid. Avem în jur de 10.000 de cazuri pe zi, în total, asta fără creșterea cazurilor de Covid care ar putea surveni în următoarea perioadă.
Începând cu săptămâna viitoare vom crește capacitatea Centrului Național de Coordonare a Intervenției și, ca o noutate, vom face săptămânal o conferință de presă în care vom analiza situația pe săptămâna care va fi trecut și vom primi întrebări. Aceasta va fi diferită față de cea pe tema vaccinării.
Sunt mai multe unități modulare, ca cea de la Elias, cele militare, pentru a le putea reactiva în caz de nevoie. Acestea ar fi pregătirile și săptămânal veți primi un raport despre problemele apărute și ce măsuri s-au luat”, a spus el, potrivit Româniatv.net.
„Ideea va fi să ne putem baza pe spitale și pentru altfel de afecțiuni și, eventual, doar unele spitale să devină suport Covid, iar altele să fie mixte.
Lockdown cum a fost înainte nu se preconizează, pentru că avem alte mijloace și posibilități, avem vaccinarea. Noi oricum nu am avut un lockdown total, ci am mers pe incidente și pe măsuri zonale și locale. Vor fi măsuri luate pe zona, în funcție de incidența.
Dacă într-o zonă ajungem la incidența care prevede limitarea accesului în anumite zone, se va lua măsura. Dar se va merge și pe identificarea persoanelor vaccinate, care să poată intră în anumite zone. Acest lucru urmează să se decidă.
Când facem estimări, facem estimări, ele pot să se schimbe, iar când luăm decizii le luăm pe baza informațiilor din acel moment. În fiecare zi apar informații noi științifice și adaptăm deciziile față de informațiile noi.
Înainte erau restricții pentru toți, acum poate o să fie permisii pentru unii. Nu e țintită persoană nevaccinată. Încercăm să menținem anumite activități neînchise. Poate fi vaccinare, dar și testare. Încercăm să aplicăm măsuri de sănătate publică. Nu e vorba de a face diferențe, ci de a acționa în mod diferit în funcție de starea de sănătate. Pe baza informațiilor pe care le primim zi de zi încercăm să adaptăm aceste măsuri. În mod clar trebuie să ai, în cazul adunărilor la interior, una dintre cele trei: test, vaccin sau trecere prin boală. Sigur că, dacă ești vaccinat, nu vei mai fi pus să te testezi.
Încă o dată, nu este vorba de a discrimina, ci de a adapta măsurile la situația de sănătate a persoanei.
Varianta nouă a coronavirus se răspândește foarte repede și aplicarea unor măsuri de protecție sanitară este normală la acest moment”, a mai declarat Raed Arafat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...