Raed Arafat, mesaj pentru românii din țările cu COVID 19. Ce trebuie să facă

Raed Arafat
Comunități mari de români se regăsesc în unele state unde sunt numeroase cazuri de coronavirus. 

Coronavirus, Italia. Șeful DSU Raed Arafat a declarat că este la curent cu situația din Italia, unde s-au înregistrat deja 2 decese și 42 de îmbolnăviri și unde trăiește o mare comunitate de români.

Într-o intervenție telefonică la digi24, acesta i-a sfătuit pe românii din Peninsulă:

”Să asculte foarte bine recomandările autorităților. Am înțeles că Protecția Civilă italiană împreună cu Ministerul Sănătății au dat câteva recomandări, mai ales în zona unde sunt majoritatea cazurilor – ca oamenii să stea acasă, le-au dat mesaje exact unde să meargă la cumpărături, ce supermarket se deschide între ce oră și ce oră. (...) Nu este niciun motiv pentru a se panica, a se urca în mașină sau avion și să vină în țară. Totuși, cei care decid să plece din zona respectivă către România și vor să facă acest lucru va trebui să ne informeze. Dacă vine cineva din zona afectată e clar că va intra în carantină de 14 zile, chiar dacă este asimptomatic, chiar dacă nu este bolnav în acest moment. (...) Dacă cineva din acea zonă afectată vrea să plece va trebui să anunțe ambasada și autoritățile române pentru a se asigura carantina în România pentru persoana respectivă”.

Arafat a mai precizat că a avut o discuție sâmbătă după-amiază cu ambasadorul României în Italiei, care i-a transmis că urmărește situația și că a primit primit mai multe telefoane din partea cetățenilor mai ales din zona de nord, speriați de situație. 

Carantină în Italia, carantină în România

Tot astăzi au ajuns în țară cei 6 români de pe nava Diamond Princess, aflați acum în carantină într-un loc secret din București.

”Ei au fost testați înainte să fie aduși în țară. Rezultatele au fost negative. Pe lângă ce au făcut colegii din Italia și au fost negative înainte de plecare, în România s-a mai făcut încă o testare, iar noua testare tot este negativă. La acest moment decurg cele 14 zile conform procedurii care este în acord cu procedurile de la OMS și cele care sunt practicate peste tot. Această procedură înseamnă 14 zile cu testare zilnică, luarea temperaturii, autoevaluare. În momentul în care cineva devine febril sau apare o problemă sau apare o simptomatologie care atrage atenția că poate să fie ceva în schimbare atunci este dus la spital și investigat acolo și testat din nou. Aceasta este procedura pe care o urmează toate statele care primesc cetățeni din statele afectate”, explică Raed Arafat la postul TV amintit.

În ce-i privește pe cei doi români din Japonia, starea lor nu este gravă. Și cei doi români veniți din Wuhan sunt bine și nu prezintă simptome de coronavirus, completează Arafat. ”Mâine se va mai face o testare, dacă testul e negativ, vor pleca acasă”, a adăugat Raed Arafat.

Suspecți cu coronavirus, stigmatizați

Acesta a afirmat că este ”inadmisibil” ca lumea să-i stigmatizeze pe cei suspectați de coronavirus și care, prin teste, s-au dovedit că nu sunt purtători ai virusului.

”Din moment ce la finalul carantinei testarea este negativă nu mai există niciun motiv să avem orice teamă față de acești oameni că vor transmite boala mai departe. Nu este normal ca această boală să producă reacțiile pe care le-am văzut prin mass media, la Satu Mare și în alte părți. Nu este admisibil. Lumea trebuie să înțeleagă că această boală se transmite dacă stai mai mult în fața persoanei respective, dacă persoana nu are mască, tu n-ai mască, tu nu te speli pe mâini, nu te protejezi. Persoanele astea nu sunt bolnave, de când au venit erau asimptomatice și la niciun moment nu au avut această boală, așa cum este și situația celor care au foast aduși astăzi de pe vasul japonez”, subliniază Arafat.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel