Raed Arafat: ce se va întâmpla dacă în București rata incidenței COVID-19 depășește 4 la mie

Raed Arafat. Foto: Gov.ro
Rata incidenței COVID-19 crește, zilnic, în București, motiv pentru care autoritățile medicale încep să se gândească la momentul în care această cifră va trece de 4 cazuri la mia de locuitori.

Medicul Raed Arafat. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit, în acest context, ce se va întâmpla în Bucureşti dacă s-ar depăşi acest prag. 
În Capitală, unde populaţia depăşeşte cu mult cifrele oficiale, media zilnică a ajuns la circa 700-800 de cazuri de infectare cu coronavirus, iar mare parte din spitale sunt pline.
Întrebat de câte paturi suplimentare ar mai fi nevoie în București la o incidență de 4 la mie, Raed Arafat a explicat că în fiecare zi în București sunt sute de cazuri noi.
"Problema este că noi, în București, avem câteva sute de cazuri, de aici, cam 5% din ele este posibil ca în următoarele 10 zile să aibă nevoie de terapie intensivă. Cam 20% - 30% este posibil să aibă nevoie de măcar de oxigen și terapie intermediară. Locurile de terapie intensivă sunt diferite de locurile de terapie intermediară. 
Spre exemplu, alocând Spitalul Malaxa pentru COVID-19, acolo stabilim și un număr suplimentar de locuri pentru terapie intermediară, nu numai pentru ATI. La Spitalul Witting s-a discutat suplimentarea numărului de paturi la ATI. La Spitalul Marius Nasta, unitatea de terapie intensivă este testată, este funcțională, am detașat acolo și medici și asistente. 
În mod normal ar trebui să înceapă să primească pacienți de mâine. Astfel s-ar reduce necesarul de transfer de pacienți și impactul pe UPU, unde stau pacienți care nu au locuri de internare", a precizat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), medicul Raed Arafat, citează Antena 3

Urmează o periadă și mai dificilă

Raed Arafat a mai arătat că se așteaptă ca următoarele 4-6 săptămâni să fie chiar mai greu, pentru că
există riscul să n umai fie locuri nici în spitalele din țară.
El a mai menționat faptul că medicii încep să fie obosiți, suprasolicitați. „Impactul este asupra resursei umane, va exista și o oboseală în plus și o suprasolicitare, dar acesta este momentul în care suntem. În următoarele 4-6 săptămâni cam aceasta va fi situația și poate chiar și mai greu, aceasta este realitatea, prin această situație au trecut și alte țări. Iar aici revine un rol tuturor: să respecte regulile pe care noi le repetăm de atâta timp și să le respecte și când nu-i vede nimeni, acasă, să nu avem petreceri, pe ascunselea, în apartamente, pentru că nu fac decât să agraveze situația. 
E muncă de echipă, e un efort comun, să nu-i mai ascultăm pe cei care își bat joc de aceste recomandări și de aceste acțiuni, pentru că suntem la ceasul al 12-lea acum: fie oprim situația și începem să avem curbă descendentă peste un timp, fie vom vedea că situația continuă spre agravare și atunci vom face față atât cât putem", a atenţionat şeful DSU, dr. Raed Arafat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel