Acest tratament învinge cancerul și...
Faptul că ți-e cald într-un mediu cald (la gura sobei sau într-o cameră încălzită), pentru că e vară sau în timpul exercițiului fizic este ceva normal, iar transpirația este un răspuns esențial al organismului pentru a menține temperatura corpului constantă. Nu vorbim nici de căldurile care e trec când ai mâncat ceva picant.
Vorbim de oamenii care au pusee de căldură inexiplicabile sau care transpiră mai mult decât de obicei, și care ar putea avea o problemă de sănătate, motiv pentru care pentru care trebuie să consulte medicul.
Iată ce poate provoca pusee de căldură (bufeurile):
1. Efecte secundare ale unor medicamente: Anumite tratamente pot duce la apariția unor astfel de pusee de căldură. Transpirația abundentă sau excesivă poate fi un efect secundar al unor medicamente din următoarele categorii: analgezice, antibiotice și antivirale, medicamente pentru inima și tensiunea arterială, chimioterapie, tratamente topice și orale de piele, medicamente hormonale, medicamente gastrointestinale, medicamente pentru cap și gât, imunosupresoare, medicamente neuropsihice, medicamente pentru ochi, medicamente pulmonare, medicamente urologice. Dacă vă confruntați cu astfel de reacții sau cu reacții adverse severe date de orice medicament pe care îl luați, trebuie să discutaț cu medicul curant opțiunile de tratament.
2. Stresul și anxietatea: Oamenii stresați sau anxioși pot observa anumite reacții fizice. Acest lucru se poate întâmpla deoarece organismul devine tot mai alert la potențialele provocări sau pericole și se pregătește pentru acțiune. Oamenii pot transpira mai mult, pot avea mai multe pusee de căldură decât de obicei sau se pot înroși pe față. Alte simptome pot include: puls crescut, gură uscată, îngrijorare excesivă, tremor, dificultatea de a dormi, incapacitate de relaxare.
3. Anhidroza: este o afecțiune în care oamenii nu pot transpira. Poate afecta mare parte din suprafața corpului sau doar zone mici. Boala îi face pe oamenii să se simtă neobișnuit de încinși, deoarece transpirația este esențială pentru răcirea corpului și prevenirea supraîncălzirii. Un semn de alarmă ar trebui să fie dacă nu transpirați atunci când faceți exerciții fizice sau când sunteți într-un mediu foarte cald. Pentru tratament, trebuie neapărat să apelați la un doctor.
4. Fibromialgia: este o afecțiune cronică ce poate face oamenii să simtă durere peste tot în corp. Poate afecta, de asemenea, modul în care cineva răspunde la diferite temperaturi, adică persoana afectată poate simți efectele căldurii. Simptomele fibromialgiei includ: durere, arsură sau senzația de înjunghiere în mai multe zone, sensibilitate extremă la durere sau la atingere ușoară, rigiditate musculară și oboseală. Pentru tratament, mergeți la doctor, ne sfătuiesc experții de la MedicalNewsToday.
5.Scleroza multiplă: Persoanele cu această afecțiune pot prezenta simptome paroxistice (adică simptome care apar brusc și adesea durează doar câteva secunde sau minute, dispar și pot ulterior să reapară). Printre simptome se pot număra bufeurile. Alte simptome paroxistice pot fi: senzația de înjunghiere sau de arsură pe o parte a feței, senzație de mâncărime, amorțeală sau senzație de furnicături pe piele, senzație asemănătoare unor șocuri electrice în coloana vertebrală, dureri în brațe sau picioare, spasme, probleme de vedere, vorbire îngreunată și lipsă de coordonare. Aceste simptome ar trebui să vă facă să mergeți direct la doctor.
6. Diabetul zaharat: Persoanele cu diabet de tip 1 sau de tip 2 pot simți mai mult efectele căldurii. Afecțiunea poate provoca daune vaselor de sânge și nervilor, ceea ce afectează glandele sudoripare. Aceasta înseamnă că organismul lor nu se poate răci la fel de eficient ca de obicei. DE asemenea, persoanele cu diabet se deshidratează mai ușor. Și cum temperaturile ridicate afectează modul în care organismul folosește insulină, asta poate însemna că persoanele cu diabet trebuie să-și verifice mai frecvent nivelul de zahăr din sânge.
7. Vârsta: Căldura afectează mai puternic persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. Capacitatea organismului de a se adapta la schimbările bruște de temperatură devine mai puțin eficientă pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Apoi, conform Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor (CDC), vârstnicii au o probabilitate mai mare să aibă o afecțiune medicală care afectează modul în care organismul răspunde la căldură. De asemenea, pot lua medicamente cu prescripție care afectează modul în care organismul reglează temperatura sau transpirația. Seniorii ar trebui să solicite asistență medicală imediat dacă prezintă semne de afectare legată de căldură, cum ar fi: greaţă, vărsături, crampe musculare și dureri de
8. Tiroida hiperactivă: Este vorba de hipertiroidism, afecțiune care îi poate face pe oameni să se simtă constant încinși. Boala apare atunci când glanda tiroidă produce prea mult hormon tiroidian, ceea ce poate afecta modul în care corpul reglează temperatura. De asemenea, oamenii pot transpira mai mult decât de obicei. Alte simptome ale hipertiroidismului includ: oboseală, ciclu menstrual neregulat, păr fragil, piele subțire și pierdere inexplicabilă în greutate. Dacă aveți aceste simptome, trebuie să consultați rapid un endocrinolog.
9. Perimenopauza: este perioada în care organismul începe să treacă la menopauză, care apare pe între 40 și 50 de ani. În timpul perimenopauzei, care durează, în medie, 4 ani, femeile pot avea bufeuri, pot transpira mai mult și pot să le apară pete roșii pe piele. Simptomele principale sunt: ciclu menstrual neregulat, care durează mai mult sau mai puțin decât de obicei, și este mai slab sau mai abundent.
10. Menopauza: este o modificare drastică hormonală, ceea ce înseamnă că o femeie nu mai are ciclu și nu mai poate rămâne însărcinată. De regulă se ajunge la menopauză la 50-52 de ani în Europa de Est. Instalarea ei e însoțită de pusee de căldură. Consumul de apă rece, îmbrăcatul mai ușor sau folosirea unui ventilator sau a unei comprese reci poate ajuta la reducerea intensității bufeurilor. Ginecologii și endocrinologii pot da tratamente care să substituie lipsa de hormoni și să vă ajute să treceți mai ușor peste această perioadă, care aduce și dificultăți de somn, schimbări în comportamente și stare, uscăciune vaginală și posibilă durere în timpul sexului, pierderea interesului pentru viața sexuală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...