Puncție hepatică: ce este, când se face și de ce să nu te temi de ea. Dr. Dragoș Romanescu: Poate fi evitată. O valoare AFP peste 400 e suficientă pentru tratament

Punctie - Foto: Freepik @olivianatalie0094
EXCLUSIV
Medicul chirurg Dragoș Romanescu ne-a vorbit despre puncția hepatică. Pentru ce este utilizată puncția și când e nevoie de ea.

Puncția hepatică este un procedeu medical utilizat pentru a obține mostre de țesut hepatic în vederea diagnosticării și tratării diferitelor afecțiuni hepatice.

Ficatul este un organ vital situat în partea dreaptă a abdomenului, iar puncția hepatică este adesea necesară pentru a determina natura și gravitatea bolilor hepatice.

În unele cazuri, puncția hepatică poate fi necesară pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor ficatului.

Cu toate acestea, înțelegerea și acceptarea acestui procedeu pot fi influențate de o serie de factori, inclusiv de teama de durere, anxietatea legată de posibilele complicații și preocupările cu privire la răspândirea cancerului.

Românii se tem de puncție, dar medicul chirurg Dragoș Romanescu ne-a explicat dacă poate fi necesară în bolile hepatice și dacă au românii vreun motiv să se teamă că puncția ar răspândi cancerul sau ar da anumite complicații.

"Este, până la urmă, o metodă invazivă care dacă poate fi evitată, putem să o facem. Mai nou, o valoare a markerului tumoral specific, Alfa Fetoproteina, peste 400 și o evidență imagistică a tumorii sunt suficiente pentru tratament. Nu mai trebuie puncție", a spus medicul Dragoș Romanescu, medic primar chirurg la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.

Alfa Fetoproteina (AFP) este o proteină glicoproteică ce este produsă în principal de către ficatul în curs de dezvoltare a fătului în uter. Nivelurile de AFP sunt, de asemenea, măsurate în sângele adulților, deoarece ele pot oferi informații despre anumite afecțiuni.

În afara sarcinii, nivelurile de AFP în sângele adulților pot fi măsurate pentru a indica:

- cancerul de ficat

- tumorile testiculare

- defectele tubului neural la nou-născuți precum spina bifidă

- ciroza hepatică

"Când există dubii de diagnostic și tumoarea este considerată inoperabilă, atunci îți trebuie o biopsie ca să se poată începe un tratament adjuvant", a completat medicul.

Ei bine, în ceea ce privește temerile legate de răspândirea cancerului, este important să înțelegeți că puncția hepatică nu este un factor de risc major.

Motivele pentru care medicul ar recomanda o puncție:

1. Diagnosticarea bolilor hepatice precum hepatita, ciroza, tumori hepatice sau inflamația ficatului

2. Evaluarea gradului de leziune hapatică

3. Determinarea cauzei icterului

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel