Proteina care omoară celulele canceroase. Urmărește mutațiile, le încercuiește și le descompune

proteina care omoara celulele canceroase – FOTO: Freepik@pvpproductions@kjpargeter
Proteina care omoară celulele canceroase este o nouă țintă pentru tratamentele oncologice. Este extrasă dintr-un material absolut banal.

Proteina care omoară celulele canceroase este studiată de cercetători. Este extrasă din pânza de păianjen.

Pânza de păianjen, tratament anti-cancer

Deși pânza de păianjen și formele sintetice au fost folosite pentru o gamă largă de aplicații, inclusiv îmbrăcăminte antiglonț, sticle și bandaje biodegradabile și fir chirurgical, noi cercetări sugerează că ar putea avea o utilizare pentru terapiile împotriva cancerului.

Proteină p53 joacă un rol cheie în apărarea sistemului imunitar împotriva cancerului. P53 acţionează parţial prin găsirea şi prevenirea mutaţiilor genetice care pot provoca cancer. Acest lucru a făcut-o o țintă interesantă pentru medicamentele împotriva cancerului, dar, din păcate, proteina se descompune rapid în celule.

Cercetătorii de la Institutul Karolinska au descoperit că prin adăugarea unei proteine de mătase de păianjen la p53, proteina rezultată este mai stabilă, în timp ce încă mai poate ucide celulele canceroase. Ei și-au publicat cercetările în revista Structure.

"Problema este că celulele fac doar cantități mici de p53 și apoi o descompun rapid, deoarece este o proteină foarte mare și dezordonată. Am fost inspirați de modul în care natura creează proteine stabile și am folosit proteina din pânza de păianjen pentru a stabiliza p53. Pânza este realizată din lanțuri lungi de proteine foarte stabile și este unul dintre cei mai puternici polimeri ai naturii", a declarat Michael Landreh, cercetător la Departamentul de Microbiologie, Biologie Tumorală și Celulară, Institutul Karolinska, potrivit The Conversation.

Vezi și: Cum să-ți dai seama că ai mâncat prea mult. Care sunt simptomele și ce poți să pățești dacă te supraalimentezi

Proteina care omoară celulele canceroase

Cercetătorii au atașat o mică secțiune dintr-o proteină sintetică din pânză de păianjen pe proteina umană p53. Când au introdus-o apoi în celule, au descoperit că celulele au început să o producă în cantități mari.

Noua proteină s-a dovedit, de asemenea, a fi mai stabilă decât p53 obișnuită și capabilă să omoare celulele canceroase. Folosind microscopia electronică, simulări pe computer și spectrometrie de masă, ei au reușit să arate că motivul probabil a fost modul în care partea din pânză de păianjen a reușit să dea structura secțiunilor dezordonate ale p53.

Vezi și: Infecțiile tractului urinar, remedii de încercat acasă. Ce să nu faci niciodată. Când trebuie să te prezinți la medic

Noi studii

Cercetătorii intenționează acum să studieze structura proteinei în detaliu și modul în care diferitele sale părți interacționează pentru a preveni cancerul. De asemenea, ei speră să afle cum sunt afectate celulele de noua proteină p53 puternică și cât de bine tolerează componenta ei de pânză de păianjen.

”Crearea unei variante mai stabile a p53 în celule este o abordare promițătoare a terapiei cancerului, iar acum avem un instrument pentru acest lucru care merită explorat”, spune profesorul Sir David Lane.

Vezi și: Cum și cât se fierb pastele. Uită de tot ce știai până acum și ce scrie pe pungă. Dezvăluirea care i-a enervat pe bucătari

Vaccin pe bază de ARNm pentru uciderea celulelor canceroase

”În cele din urmă sperăm să dezvoltăm un vaccin împotriva cancerului pe bază de ARNm, dar înainte de a face acest lucru trebuie să știm cum este manipulată proteina în celule și dacă cantități mari din ea pot fi toxice”, a completat acesta.

Sir David Lane a fost unul dintre descoperitorii proteinei p53, la sfârșitul anilor 1970. P53 a fost numită gardianul genomului, deoarece poate opri transformarea celulelor cu ADN afectat în celule canceroase. Mutațiile genei p53 se găsesc în aproximativ jumătate din toate tumorile canceroase, ceea ce o face cea mai frecventă modificare genetică din cancer.

Anul în care va fi disponibil vaccinul anti-CANCER: Leacul pentru cancer este la îndemâna noastră. Va elimina celulele tumorale

Vaccinul anti-cancer, care se va baza pe descoperirile realizate de cercetători în timpul dezvoltării vaccinului COVID-19, ar putea fi disponibil la scară largă în doar opt ani. Cercetătorii susțin că vaccinul care se află în curs de dezvoltare va învăța organismul uman să recunoască și să atace cancerele folosind tehnologia ARNm.

”Credem că acest lucru se va întâmpla cu siguranță înainte de 2030. Scopul pe care îl avem este de a folosi abordarea individualizată a vaccinului pentru a ne asigura că, imediat după intervenția chirurgicală, pacienții primesc un vaccin personalizat, individualizat și inducem un răspuns imunitar prin care celulele T din corpul pacientului să poată căuta celulele tumorale rămase în organism și, în mod ideal, să le elimine”, a explicat  prof. Ugur Sahin.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel