Proteina care influențează pierderea în greutate. Cercetătorii explică de ce exercițiile fizice nu funcționează la fel pentru toți

Pierderea in greutate Foto: Freepik @ahmadzada
Cercetătorii au descoperit că persoanele care pierd greu în greutate prin exerciții fizice ar putea fi lipsite de variante ale unei anumite proteine.

Cercetătorii de la Universitatea Kobe au descoperit că persoanele care slăbesc mai greu prin activitate fizică regulată ar putea fi lipsite de variante ale unei proteine specifice care ajută la reglarea metabolismului organismului și a răspunsului la exercițiile fizice de scurtă durată.

Această descoperire ar putea deschide ușile pentru o clasă complet nouă de medicamente pentru pierderea în greutate, deoarece ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care unele persoane pierd mai mult în greutate prin exerciții fizice decât altele.

Activitatea fizică regulată este esențială pentru menținerea unei greutăți sănătoase, dar unele persoane pot pierde mai mult în greutate prin exerciții fizice din cauza acestei lipse de variante proteice specifice.

Proteina care reglează consumul energetic

Cercetătorii de la Kobe University Graduate School of Medicine au descoperit că proteina PGC-1α, un coactivator de transcripție, joacă un rol crucial în cheltuielile energetice ale organismului în timpul exercițiilor fizice. Proteina sporește expresia genelor legate de mitocondrii, oxidarea acizilor grași și termogeneză, promovând consumul eficient de energie în mușchi.

Acest lucru se datorează expresiei crescute a PGC-1α în mușchii scheletici în timpul exercițiilor fizice, care, la rândul său, induce expresia genelor care promovează consumul eficient de energie. Această cercetare subliniază importanța înțelegerii rolului PGC-1α în funcția musculară în timpul exercițiilor fizice.

Vezi și: Sindromul metabolic, grupul celor 5 factori de risc pentru bolile de inimă, diabet și AVC. Cum să abordezi hipertensiunea arterială pentru a evita sindromul metabolic

Foto: Frepik

Alte versiuni ale proteinei

Oamenii de știință au descoperit că există diferite versiuni ale proteinei PGC-1α, numite „b” și „c”, care au funcții similare, dar sunt produse de zece ori mai mult în timpul exercițiilor fizice. Folosind un model de șoarece și subiecți umani, cercetătorii au descoperit că lipsa acestor versiuni ale proteinei PGC-1⍺ a dus la o ardere mai redusă a grăsimilor în timpul și după un antrenament.

Cu toate acestea, atunci când subiecții umani aveau ambele versiuni „b” și „c” ale proteinei, aceștia consumau mai mult oxigen și aveau un procent mai mic de grăsime corporală. Șoarecii cărora le lipsește doar PGC-1α b/c au prezentat un consum redus de energie în timpul exercițiilor fizice și au luat în greutate chiar și atunci când au fost adăpostiți în condiții normale.

Acest fenotip puternic a fost surprinzător, deoarece există puțini șoareci model care iau în greutate din cauza reducerii cheltuielilor energetice. Observațiile susțin ipoteza conform căreia eficiența cheltuielilor energetice în mușchi determină tendința de a lua în greutate.

Medicamentele pentru scăderea în greutate, cum ar fi agoniștii receptorilor glucagon-like peptide-1 (GLP-1), sunt studiate pentru utilizarea lor potențială în medicamentele pentru scăderea în greutate.

Aceste medicamente acționează prin suprimarea apetitului, reducerea aportului alimentar și promovarea pierderii în greutate indiferent de dietă. Cu toate acestea, un medicament care crește expresia PGC-1α b/c, spre deosebire de medicamentele de suprimare a apetitului, ar putea promova pierderea în greutate indiferent de dietă. Aceasta reprezintă o nouă clasă de medicamente.

Terapia prin exerciții fizice este cel mai fundamental și eficient tratament pentru diabet, iar înțelegerea mecanismelor de pierdere în greutate prin exerciții fizice ar putea duce la dezvoltarea unor terapii prin exerciții fizice mai bune și a unor medicamente care imită efectele exercițiilor fizice.

Cercetătorii investighează în prezent de ce creșterea PGC-1α b/c variază între indivizi și încep să descopere unele dintre motive. Se crede că metilarea ADN-ului explică această variabilitate, iar o substanță care poate crește nivelul PGC-1α b/c ar putea duce la dezvoltarea de noi medicamente împotriva obezității.

Vezi și: Zincul: mineralul esențial pentru sănătatea metabolică și imunitară. Importanța lui în recuperarea post-traumatică

Dieta mai importantă decât exercițiile fizice

Un studiu realizat de Mir Ali, arată că genetica joacă un rol semnificativ în creșterea și pierderea în greutate. El crede că și exercițiile fizice au o componentă genetică. Deși exercițiile fizice contribuie la pierderea în greutate, Ali crede că cel mai important factor în pierderea în greutate este dieta.

Mir Ali crede că, În ciuda faptului cineva face multe exerciții, dar alege o dietă greșită, nu va vedea rezultate semnificative în ceea ce privește pierderea în greutate. Exercițiile fizice sunt un adjuvant important pentru pierderea în greutate, sănătatea cardiovasculară și alte beneficii, dar dieta este cel mai important factor pentru pierderea în greutate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel